Sattler János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sattler János
Született1894. február 18.
Mosontétény
Elhunyt1944. december 5. (50 évesen)
Mosonmagyaróvár
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztsége
IskoláiMagyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem (–1922)
Halál okaöngyilkosság
SablonWikidataSegítség

Sattler János (Mosontétény, 1894. február 18.Mosonmagyaróvár, 1944. december 5.) jogász, polgármester.

Életpályája[szerkesztés]

1894. február 18-án született Mosontétényben, 1900-1904-ben Magyaróváron a piaristáknál végezte a gimnázium alsó négy osztályát, majd a felsőbb osztályokat a soproni bencéseknél. Önként vonult be csapatszolgálatra, ezért érettségi vizsgáit csak 1919-ben tette le. Az első világháborúban a 30. számú tábori tüzérezred szakaszparancsnokaként szolgált az olasz és orosz frontokon.

Jogi tanulmányait előbb Pozsonyban, majd a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, ahol 1922-ben kapott államtudományi doktorátust. 1920-ban leszerelt, tiszteletbeli szolgabíróként kezdte közigazgatási szolgálatát Nezsiderben. 1923-ban lett tanácsnok az akkor várossá alakult Magyaróváron, majd 1925-ben a város polgármesterévé választották, ő volt ekkoriban az ország legfiatalabb polgármestere. Még 1925-ben megházasodott, felesége Silbernagel Adél, nezsideri származású volt. Gyermekeik: Sattler János orvos és Sattler Ottó építész.

Pontos, lelkiismeretes és takarékos hivatalnok volt, vezetése alatt csökkent a város eladósodása. Főleg gazdaságossági megfontolásokból volt a legfőbb szószólója Magyaróvár és Moson 1939-ben való egyesítésének. Személyére mint az egyesített város első polgármesterére nehéz feladatok hárultak a második világháború alatt. A város gondjai, a politika eseményei idegeit felőrölték, önkezével vetett véget életének. Mosonmagyaróváron helyezték nyugalomra. Emlékét a városban utcanév őrzi. 1999-ben posztumusz Pro Urbe díjat kapott. 2009-ben, a városegyesítés 70. évfordulóján pedig emléktáblát avattak a nevét viselő utcában. 2015-ben avatták fel felújított síremlékét, 2016 decemberében emléktábla került egykori lakóháza falára is.

Munkássága[szerkesztés]

Az ő működésének ideje alatt telepedtek a helyi Ipartelepre a nagyvállalatok, mint Bauxit Rt., Grüneberg Fogkefegyár, Márkus Művek. A járás területéről Magyaróvárra jövő munkásemberektől, több mint kétszeresére emelkedett a városi autóbuszüzem járatainak száma, sok út kapott szilárd kockakőburkolatot, gyarapodott a város három híddal: a Parki betonhíddal és a Károly-ligeti illetve a Feketeerdei Duna fahíddal.

Bővültek az oktatási intézmények, mint például a majroki iskola és a gimnázium, létrejött a Szaléziek fiúinternátusa és a Gazdasági Akadémia is négy éves főiskolai rangra emelkedett.

Jelentősen fejlődött a kulturális és sportélet, zeneiskolája és sportpályái épültek a városnak.

Munkái[szerkesztés]

  • Magyaróvár jövője. Mosonvármegye emlékkönyve. (Magyaróvár, 1929.)

Források[szerkesztés]