Saskatchewan (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saskatchewan
Híd a Saskatchewanon Saskatoon közelében
Híd a Saskatchewanon Saskatoon közelében
Közigazgatás
Országok  Kanada
Tartományok Saskatchewan, Manitoba
Földrajzi adatok
Hossz547 km
Vízgyűjtő terület335 900 km²
Forrás az Északi-Saskatchewan és a Déli-Saskatchewan összefolyása
é. sz. 53° 14′ 06″, ny. h. 105° 04′ 58″
Torkolat Winnipeg-tó (Grand Rapidsnál) → NelsonHudson-öböl, Atlanti-óceán
é. sz. 53° 11′ 06″, ny. h. 99° 15′ 22″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Saskatchewan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Saskatchewan (krí nyelven kisiskāciwani-sīpiy, magyarul am. „gyors folyású folyó”) Kanada egyik fő folyója, amely nagyjából keleti irányban halad keresztül Saskatchewan és Manitoba tartományokon, és a Winnipeg-tóba ömlik Grand Rapids falunál.

Az Északi-Saskatchewan és Déli-Saskatchewan találkozásától számítva a Saskatchewan 547 kilométer hosszú. A torkolattól legtávolabb eső vizeit, a Déli-Saskatchewan Bow mellékfolyóját is beleszámítva a Saskatchewan mintegy 1939 kilométer hosszú.

Vízgyűjtő területe 335 900 km², kiterjed a közép-kanadai préri jó részére, nyugat felé az albertai Sziklás-hegységig nyúlik, dél felé pedig Montana állam északi részéig. Átlagos vízhozama másodpercenként 700 köbméter.

A szűkebb értelemben vett Saskatchewan az északi és a déli ágak találkozásánál, Saskatchewan tartomány középső részében, Prince Albert várostól keletre kezdődik. Az összefolyás, a Saskatchewan-villa erdőkkel borított, meredek partokkal szegélyezett vidéke sok turistát vonz. Mindkét ág a Sziklás-hegység gleccservizeiből ered.