Saskő vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saskő vára
Šášovský hrad
A vár madártávlatból
A vár madártávlatból
Ország Szlovákia
Mai településSaskőváralja
Tszf. magasság340 m

Épült13. század
Elhagyták1708
Állapotarom
Építőanyaga
Látogathatóigen
Elhelyezkedése
Saskő vára (Szlovákia)
Saskő vára
Saskő vára
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 34′ 44″, k. h. 18° 54′ 01″Koordináták: é. sz. 48° 34′ 44″, k. h. 18° 54′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Saskő vára témájú médiaállományokat.

Saskő vára (szlovákul Šášovský hrad, németül Sachsenstein) az egykori középkori várnak ma már csak romjai vannak Közép-Szlovákiában, a Besztercebányai kerület Garamszentkereszti járásában, a Garam folyó fölött, Garamszentkereszttől nem messze, melyek Saskőváralja falu fölött magaslanak.

Története[szerkesztés]

A néphagyomány szerint a várat a zólyomi várúr építtette udvari bohócának, aki egy vadászaton megmentette az életét. A történelmi források ezt a legendát nem igazolják: levéltári források szerint 1253 előtt a Váncsa (Vancha)-testvérek építették a Garam mentén húzódó útvonal őrzésére és vámszedő helynek. A 14. században királyi birtok lett. 1447-ben a husziták szállták meg,[1] majd 1490-ben a nagylúcsei Dóczy család vásárolta meg Beatrix királynétól. A Dóczyak a várat reneszánsz erődítménnyé alakították. A Thököly-felkelés során, 1677-ben Thököly Imre serege foglalta el és súlyosan megrongálta. A Rákóczi-szabadságharc idején, 1708-ban a várat a császári csapatok lerombolták. A hadászati jelentőségét elvesztett erődítmény ezután pusztulásnak indult, és mára már csak néhány fala maradt fenn.

Megközelítése[szerkesztés]

Saskőváraljáról a zöld turistajelzés meredek kapaszkodóján mintegy negyed óra alatt érhető el. A várszikla aljához gépkocsin is eljuthatunk.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Várak-várromok – Index.hu fórum

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]