Santa Maria in Cosmedin-templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Róma történelmi központja
Világörökség
Santa Maria in Cosmedin-templom.jpg
Santa Maria in Cosmedin
Adatok
Ország Olaszország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III, IV, VI
Felvétel éve 1980
Elhelyezkedése
Santa Maria in Cosmedin-templom (Olaszország)
Santa Maria in Cosmedin-templom
Santa Maria in Cosmedin-templom
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 41° 53′ 17″, k. h. 12° 28′ 54″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 17″, k. h. 12° 28′ 54″

A Santa Maria in Cosmedin egyike Róma híres templomainak a Forum Boarium nevű területen (a Capitolium és Palatinus dombok között), a Piazza della Bocca della Veritàn.

Az ókori város piacának helyére, a 6. században, egy ókori Hercules-szentélybe építették bele. 1123-ban nyerte el mai alakját. A 12. században hozzáépült egy hétemeletes román stílusú harangtorony és az előcsarnok. A 19. században barokk homlokzatát lebontották, s eredeti formáját kapta vissza.

Háromhajós templom, az. ún. cosmaták negyedének temploma. Belső díszítése különösen figyelemre méltó: kórusa, püspöki trónja, antik vörösgránit oltárja, görög mozaikpadlója egyszerű szépségű. A sekrestye mozaikképe egykor a régi Szent Péter-bazilikában volt.

Amiért azonban mégis a látogatók kedvencévé vált, az nem más, mint a Bocca della Verità, azaz az Igazság szája. A Cloaca Maxima ókori csatorna fedele volt egykor a templom előcsarnokának falán felálított pajzsszerű arc. Egy középkori babona szerint félelmetes állkapcsa leharapja a hazug emberek kezét. A jegyesek ezért elmentek az igazság szájához, hogy hűségüket párjuknak bizonyítsák. A 20. században érdekes turistalátványossággá vált.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Fajth Tibor: Itália (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp. 1980) ISBN 963-243-235-5
  • Olivia Ercoli – Ros Belford – Roberta Mitchell: Róma (Útitárs Könyvek, Panemex Kft. és Grafo Kft., Bp., 2000.) ISBN 963-9090-36-0