Santa Cruz de Mompox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Santa Cruz de Mompox történelmi központja
Világörökség
Colombia - Bolivar - Mompos.svg
Elhelyezkedése
Adatok
Ország Kolumbia
Világörökség-azonosító 742
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok IV, V
Felvétel éve 1995
Elhelyezkedése
Santa Cruz de Mompox  (Kolumbia)
Santa Cruz de Mompox
Santa Cruz de Mompox
Pozíció Kolumbia térképén
é. sz. 9° 14′ 22″, ny. h. 74° 25′ 30″Koordináták: é. sz. 9° 14′ 22″, ny. h. 74° 25′ 30″

Santa Cruz de Mompós (rövid nevén Mompós, avagy Mompóx) kolumbiai város Cartagenától délkeletre.

Mompós a Río Magdalena torkolatánál fekszik. Itt folyik a Río Cauca a Rio Magdalenába. A város aranyművességéről is ismert.

Kultúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A város történelmi központját az UNESCO 1995-ben a világörökség részévé nyilvánította. Az óváros nevezetességei többek között az Iglesia San Agustin (épült 1606-ban), az Iglesia Santa Bárbara (épült 1613-ban), az Iglesia San Francisco (épült 1564-ben), a La Concepción valamint az Iglesia Santo Domingo katedrálisok.

Különlegességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szigeten lakik Kolumbia kedvenc zenész-énekesnője Totó la Momposina és zenekara (azaz számos rokona). Zenéjét afrikai és spanyol behatások jellemzik, meylek összeolvadnak az őslakosok harmóniáival. Ezek az indián elemek különösen tiszták a polifón dallamokban, amelyeket a gaitas nevű furulyán játszanak. A dalszövegek elsősorban a Magdalena partján folyó életről szólnak. Ez a folyó a kolumbiaiak történelmében fontos szerepet játszott közlekedési útvonalként. Ezen szállították az afrikai rabszolgákat, sőt még a cumbia nevű páros tánc is ezen a csatornán terjedt. Az etnikai hatások sokfélesége a zenészek által használt hangszereknek (bombo, tambor macho (llamador), tambor hembra (repicador) avagy tambor mayor, guache, marimbula, millo flute) köszönhető. A dalokban leggyakoribb a kérdés-felelet séma alkalmazása. Egy személlyel általában egy korus folytat dialógust. A gaitas melódiáinak és a különböző dobok ritmusainak elegye gyakran mintegy hipnotikusan hat a hallgatóságra.

Történelme[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mompós városát Alfonso de Heredia alapította 1537. május 3-án a malibu törzs területén a cartagenai kormányzó, Juan de Santa Cruz nevében. A malibu törzsfőnök Mompoj segített a konkvisztádoroknak a letelepedésben. Hálájuk jeléül a spanyolok a törzsfőnok és a kormányzó nevének összeillesztésébpl alkották meg a város nevét, így lett Santa Cruz de Mompóx. Mivel a Santa Cruz szó szerinti jelentése „szent kereszt“, ezt jelenítettég meg a város zászlajában. Az újgranadai alkirályságban Mompós fontos szerepet játszott. Alexander von Humboldt német felfedező 1801-es dél-amerikai útján április 25-től május 5-ig Mompósban tartózkodott.

A város szülöttei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A város zászlaja

Lakosságának alakulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Év Lakók száma
1801 14.000
1885 17.908
1993 19.810
1999 25.611
2003 28.926

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Mompós című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A város hivatalos honalpja

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Santa Cruz de Mompox témájú médiaállományokat.