Sanctuary – Génrejtek (webepizódok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sanctuary - Génrejtek
(Sanctuary)
Műfajsci-fi / fantasy

AlkotóDamian Kindler
FőszereplőAmanda Tapping
Robin Dunne
Emilie Ullerup
Christopher Heyerdahl
Ryan Robbins

Epizódok8 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidőkb. 15 perc epizódonként
Sugárzás
Eredeti adóinternet
Eredeti sugárzás2007. május 14.2007. augusztus 27.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Sanctuary – Génrejtek egy kanadai sci-fi-fantasy internetes sorozat. 2007-ben került a közönség elé az interneten, webepizódok (webisode) formájában, majd a nagy siker hatására állandó televíziós sorozat lett (Sanctuary – Génrejtek). A nyolc webepizódból készült a televíziós sorozat első három része. Főszereplői Amanda Tapping, Robin Dunne, Emilie Ullerup, Christopher Heyerdahl és Ryan Robbins.

A Menedék különféle természetfeletti, abnormális élőlények otthona, melyben biztonságban élhetnek a külvilágtól, illetve a külvilág is biztonságban élhet tőlük. Dr. Helen Magnus (Tapping) és csapata ezen természetfelettiek megsegítését tűzte ki céljául.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

További szereplők[szerkesztés]

Epizódok[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Webepizód I.[szerkesztés]

1888-ban London egy sötét utcáján a Whitechapel negyedben John Druitt (Christopher Heyerdahl), alias Hasfelmetsző Jack a nyolcadik áldozatával találkozik. Volt menyasszonya és orvosa, doktor Helen Magnus (Amanda Tapping) hasztalanul igyekszik megakadályozni az újabb gyilkosságot, ráadásul a teleportálás képességével bíró Druittnak sikerül elmenekülnie.

Napjainkban az Óvárosban csendháborítás miatt riasztják a rendőrséget egy házba. A rendőrök a megadott címen bevándorló család meglehetősen ideges tagjait találják. A lakásba lépve látják, hogy egy holttest fekszik a földön, és az ágy alatt rémült kisfiút találnak. A rendőrök egyike megközelíti a fiút, hogy segítsen rajta, ám a közelébe kerülve egy nyúlvány vágódik ki a fiú mellől és homlokon találja a rendőrt, aki azonnal meghal, majd a másik következik. Dr. Magnus a ház előtt megbújva figyeli az eseményeket. Eközben Dr. Will Zimmerman, az FBI-tól kibukott törvényszéki szakértő gyermekkorába álmodja vissza magát, amikor egy szörny ijesztette őt szinte halálra, majd telefonja csörgésére felébred. A haláleset miatt hívják, korábbi páciense, Larry Tolson (David Hewlett) gyanúsított az ügyben. A zavart Tolson elmondja, hogy nem ő a gyilkos, csak a zaj miatt nézett be a lakásba, ahol az eset történt. Bár Will hisz neki, Joe Kavanaugh nyomozót nem nagyon érdekli a szakmai vélemény. A hullaházban ezalatt Dr. Helen Magnus a két meggyilkolt rendőr holttestét vizsgálja.

Webepizód II.[szerkesztés]

A különleges nyúlvánnyal szimbiózisban élő kisfiút, Alexijt menekülés közben a metróalagútba viszi útja, Ashley Magnus a nyomában van, és John Druitt szintúgy. Druittnak sikerül bizalmat ébresztenie a fiúban és magával viszi.

Helen találkozik Will Zimmermannal, és a pszichiáter meglepetésére mindent tud az új ügyről. Otthonában Willre rátalál saját gyermekkori réme, és a rémülettől elájult férfit a Menedékbe viszi. Will másodszorra is elájul a rém látványától, mire Dr. Magnus beszélgetni tud vele. A rém, más néven Nagyfiú (Christopher Heyerdahl), Dr. Magnus egykori páciense és jelenlegi inasa. Helen körbevezeti Will-t a Menedékben, amely rengeteg abnormális és természetfeletti lény otthona vagy börtöne, és állást ajánl a megdöbbent pszichiáternek.

Webepizód III.[szerkesztés]

Dr. Magnus és Zimmerman a metróalagútban Alexij nyomában jár, ahol John Druitt hatására az agresszív nyúlvány újabb áldozatot hagyott maga után. Ashleynek sikerült a fiú nyomára bukkannia, majd elkábítják és a Menedékbe vinni a fiút. Will megtudja, hogy Ashley Dr. Magnus lánya, és egyben segítője is az abnormális lények begyűjtésében.

Willnek a megérzéseire és bátorságára egyaránt szüksége van, hogy megnyerje a fiú bizalmát, és ezzel az önvédelmi célokat szolgáló ellenséges nyúlványt is megszelídítse. Ashley közben a fegyverbeszállítójukhoz, Ernie Watts-hoz (Peter DeLuise) tart. John Druitt is feltűnik, hatástalanítja Ernie-t és komoly küzdelem alakul ki közte és Ashley között.

Webepizód IV.[szerkesztés]

Alexij említést tesz Willnek a férfiről, akivel az alagútban találkozott, közben Ernie is értesíti Magnust a történtekről. Druitt elárulja a fogva tartott Ashley-nek, hogy ő az apja.

Az abnormális kisfiú eltűnik a Menedékből, ágyán iránymutatással, ahol vélhetően őt és Ashley-t is fogva tartja Druitt. Útközben Dr. Magnus elmeséli Willnek, hogy Druitt az ő egykori szerelme, aki egyik első páciense volt. Speciális képessége a teleportálás időben és térben. Sajnálatos módon minden teleportáció kárt okoz agyában, amitől gyilkos ösztönei felszínre törtek.

A megkötözött Ashleyt megdöbbenti és elkeseríti, hogy a gyilkos Druitt az apja. Mikor Helen a helyszínre érkezik, Druitt Alexijt uszítja a lányra, csak Will közbelépése tudja az agresszív nyúlványt ismét megszelídíteni. Nagyfiú próbál Druittra támadni, azonban az kezével a rém oldalában teleportálódik. Abban a pillanatban Druitt elgyengül; Magnus egy óvatlan pillanatban fecskendőt nyomott a lábába. John utolsó erejével elteleportált.

A Menedékben Nagyfiú a betegágyán bevallja Willnek, hogy ő volt az, aki megijesztette a fiút gyermekkorában. Mielőtt Helen Magnusszal találkozott volna, gyakran ijesztgetett gyerekeket. Will végül választás elé kerül, vagy visszatér régi életébe, vagy Dr. Magnus furcsaságokkal teli világát választja. Helentől megtudja, hogy a doktornő maga is ott volt az 1800-as években, amikor John Druitt Hasfelmetsző Jack néven prostituáltakat ölt, és hogy Ashley valóban kettejük lánya. Ezzel az is kiderül, hogy Helen idősebb, mint az normális lenne; a doktornő 157 éves.

Webepizód V.[szerkesztés]

Dr. Magnus visszaemlékezik, amikor fiatalkorában apját, Gregory Magnust tudóstársai őrültnek bélyegezték, ám apja nem árulta el lányának, mit tett. A valóságban Helen, Will és Ashley egy távoli szigeten lévő kripta felé tartanak, ahol a hosszú élet titkát vélik megtalálni. A kripta előtt meg kell küzdeniük a bejutásért az Őrzőkkel, akik a holtakra vigyáznak. Will a kripta belsejében három sírt, és bennük három élő, bár kómában fekvő nőt talál. A Menedékbe visszatérve Dr. Magnus a nők felébresztésén kezd dolgozni, illetve az egyik Őrző testét vizsgálja, Ashley ezalatt Henry (Ryan Robbins) új fejlesztésű fegyverét teszteli a Menedék egy abnormális lakóján.

A három testvér egyike, Danu ébred fel elsőként, rémülten emlékszik vissza elrablásuk körülményeire, korábbi emlékei azonban homályosak. Csak egy kórra emlékszik, amire nem volt gyógymód, és ami mindenkit megölt.

Webepizód VI.[szerkesztés]

Ashley szörnyvadászatra indul, mert Druittal kapcsolatos érzései miatt nem teljes értékű a harcban, bizonyítania kell saját magának. Közben Dr. Magnus és Will továbbra is a három testvér rejtélyén dolgozik. Titokzatosságuk csak növekszik, mivel Will arra következtet, Danu kb. 1200 évvel ezelőtti emlékekről beszél. Will szakmai véleménye az, hogy a testvére elméje megzavarodott a bezártság és a szörnyek miatt.

Helen ismét visszaemlékszik arra az időre, mikor apját eltiltották a praktizálástól, sőt miatta Helent magát harmadszor is elutasították a londoni orvosi iskolától, így őt sem alkalmazhatta egyetlen kórház vagy egészségügyi intézmény sem. Lánya kérésére Gregory Magnus végre beavatja őt sajátos kutatásaiba.

Dr. Zimmerman hipnózis alatt próbálja feleleveníteni a testvérek emlékeit. Danu visszaemlékszik elrablásuk és bebörtönzésük körülményeire, majd korábbi egy korábbi eseményre: egy csatamező, ahol mindenki halott, csak ők hárman élnek már. Ezalatt Ashley összecsap a humanoid kaméleonnal a város alatti járatokban, és sikerül legyőznie azt.

Webepizód VII.[szerkesztés]

Danu, Tatha és Caird újra rátalál emlékeire, és ezzel hatalmuk is visszatér. Dr. Magnus egyik abnormális ismerőse, Terrence Wexford (Paul McGillion) rábukkan a nők gyűrűje alapján egy ősi legendában a Morríganre: „Három természetfeletti nő, egyetlen céllal: férfiakat ölni”. A három boszorkány a középkorban, Artúr király idején tűnt fel csatamezőkön, és Artúr ellenségei azonnal holtan estek össze. A legendák szerint Morgan Le Fey alkotta meg őket, hogy jót tegyenek.

A Menedékben Will és Nagyfiú majdnem áldozatául esik a testvérek egyre növekvő hatalmának, csak Dr. Magnus közbenjárásának köszönhető, hogy nem esik bajuk. Will nem akarja elhinni, hogy a három kedvesnek és normálisnak tűnő nő valóban a középkor gonosz boszorkánya, de Danu bebizonyítja neki hatalmát. Dr. Magnus feltételezése szerint Merlin volt az, aki megtalálta a módját, hogy irányítsa a Morrígant, felhasználta őket, hogy Artúr kezére juttassa Angliát. Azután pedig bezárta őket az Őrzők felügyelete mellett, hogy sose lehessenek újra szabadok. Beszélgetésüket megszakítja, hogy az Őrzők nagy erőkkel támadják meg a Menedéket, vissza akarják kapni „tulajdonukat”.

Webepizód VIII.[szerkesztés]

Ashley egy vámpírra (Dan Payne) vadászik, miközben az Őrzők a Menedéket ostromolják. Miközben Henry és Will a Morrígan hatalmával küzd, Dr. Magnus a behatolók ellen harcol. Nagyfiú is segít, de Ashleyre is szükségük lenne, ő azonban nem áll túl jól a vámpír elleni harcban. Hirtelen a vámpír eltűnik, és Ashley anyja segítségére indul.

Willnek sikerült meggyőznie a három testvért, hogy nem muszáj ölniük, mert eredetileg jóra hozták létre őket. Közben Helent, Nagyfiút és Ashleyt maga alá gyűri a túlerő, és az Őrzők egyre közelebb kerülnek céljukhoz.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

A végkifejlet a televíziós sorozat Délibábok című epizódjában látható.

Forgatás[szerkesztés]

Damian Kindler a sorozat megjelenése előtt kilenc évvel írta meg a bevezető epizódot, majd félretette, amikor a Csillagkapu-franchise történeteit kezdte írni.[1] Az ötlethez 2006-ban tért vissza újra Csillagkapus kollégáival, Amanda Tappinggel és Martin Wooddal. A forgatás 2007. január 3. és 31. között folyt Vancouverben (Kanada). A felvételek szinte csak green screen technika alkalmazásával készültek, vagyis a jelenetek hátterét, díszleteit nem építették meg, hanem az utómunkálatok során CGI technikával alkották meg.[2] A webepizódokat 2007. május 14-től mutatták be interneten elérhető formában.[1] A sorozat televíziós sugárzásának megkezdését követően legális internetes oldalakon a webepizódok már nem elérhetőek, az első évad epizódjait tartalmazó DVD extrái között megtalálható. Magyarországon az AXN videói között megtalálható.[3]

Fogadtatás[szerkesztés]

Az eredetileg internetre készült sorozat már a kezdetektől nagyon sikeresnek bizonyult, hat hónap alatt 3,7 millióan töltötték le az egyes epizódokat.[1][4] A SyFy (Sci Fi Channel) nevű sci-fi csatorna ekkor megrendelte a televíziós sorozat első évadát. A Slice of SciFi az első webepizód után elismerően értékelte mind a forgatókönyvet, mind a színészek munkáját, és a cikk írója hosszú életet jósolt a sorozatnak.[5] A Movies Online kritikusa szerint a stáb fantasztikus munkát végzett a díszlet és a teremtmények megalkotásával, valamint dicséri Ian Browne munkáját, aki zenéjével nagyszerűen aláfesti az ijesztő és drámai jelenteket.[6]

A sorozatban Alexijt alakító Cainan Wiebe 2008-ban és 2009-ben is jelölést kapott a Young Artist Award-ra.[7]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c 'Damian Kindler a Sanctuary - Génrejtek hivatalos honlapján' (angol nyelven). Sanctuaryforall.com. [2009. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 7.)
  2. Eramo, Steven: 'Green Screen Cowboy: Directing SCI FI's 'Sanctuary' (angol nyelven). Newsarama.com, 2008. szeptember 10. (Hozzáférés: 2009. december 27.)
  3. Sanctuary - The Webseries. AXN. (Hozzáférés: 2011. június 10.)[halott link]
  4. Anikó, Kapornaki. „A Csillagkapu szőkesége egy zöld dobozban”, Origo, 2008. október 10. (Hozzáférés ideje: 2009. október 25.) (magyar nyelvű) 
  5. Sloan, Sam: 'Sanctuary - Webisode I. — An Uncle Sam Review' (angol nyelven). Slice of SciFi, 2007. május 16. [2010. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 27.)
  6. 'Review: Amanda Tapping’s Sanctuary Impresses' (angol nyelven). moviesonline.ca. (Hozzáférés: 2009. december 27.)
  7. 'Sanctuary Webisodes - Awards and nominations' (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2009. december 26.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]