San Valentino (Bitonto)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
San Valentino
Valláskeresztény
Felekezetrómai katolikus
EgyházmegyeBari-Bitontói főegyházmegye
VédőszentSzent Bálint
Építési adatok
Építése1087-1095
Stílusromanika
Elérhetőség
TelepülésBitonto
Koordinátáké. sz. 41° 03′ 00″, k. h. 16° 56′ 00″
Elhelyezkedése
San Valentino (Olaszország)
San Valentino
San Valentino
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 41° 06′ 23″, k. h. 16° 41′ 24″Koordináták: é. sz. 41° 06′ 23″, k. h. 16° 41′ 24″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz San Valentino témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A San Valentino-katedrális (vagy bitontói dóm) a dél-olaszországi Bitonto városának székesegyháza. A Bari-Bitontói főegyházmegye társkatedrálisa a bari San Sabino-katedrális mellett.

Története[szerkesztés]

A Szent Bálint tiszteletére épült katedrálisban volt a bitontói püspök trónja. A püspökséget valószínűleg a 8. században hozták létre, első írásos említése azonban a 11. századból származik. 1818-ban egyesítették a szomszédos Ruvo püspökségével. 1982-ben rövid ideig ismét visszaállították az önálló Bitontói Püspökséget, majd 1986-ban összeolvasztották a Bari Érsekséggel létrehozva a Bari-bitontói Főegyházmegyét, amelynek most társkatedrálisa.

Leírása[szerkesztés]

A templom elődje egy 5. században épített kis őskeresztény templom volt. Ennek romjait a katedrális alatt végzett régészeti kutatások során találták meg. A katedrális a 11. században épült a szomszédos bari San Nicola-bazilika mintájára. 1114-ben szentelték fel. A nyugati homlokzata három részre tagolódik. A portálokat növénymotívumos és bibliai jeleneteket ábrázoló domborművek díszítik. A homlokzat egyik fő látványossága a rózsaablak. A belső tér háromhajós (egy főhajó és két mellékhajó). A legfőbb látnivalója az 1229-ben márványból készült és gazdagon díszített szószék, amit a középkori apuliai szobrászat egyik mesterművének tartanak. A templom alatti kripta fő látványossága az őskeresztény templomból fennmaradt, griffet ábrázoló padlómozaik.

A székesegyház a román kori építészet egyik legszebb példája, az úgynevezett apuliai romanika egyik kiemelkedő alkotása, amelyre a klasszikus, Európa északi területein jellemző román kori stíluselemek elegyednek a bizánci és arab behatásokkal. Otranto, Molfetta, Troia és Bari katedrálisaival együtt szerepel azon helyszínek között, amelyeket világörökségnek javasolnak.[1]

Források[szerkesztés]

  1. Romanesque Cathedrals in Puglia (angolul nyelven). Tentative Lists. World Heritage Convention. (Hozzáférés: 2011. január 16.)

További információk[szerkesztés]