San Servolo-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
San Servolo-sziget
OrszágOlaszország
Népesség
Teljes népesség0 fő
Terület0,0484 km²
Időzóna
Elhelyezkedése
San Servolo-sziget (Olaszország)
San Servolo-sziget
San Servolo-sziget
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 25′ 07″, k. h. 12° 21′ 27″Koordináták: é. sz. 45° 25′ 07″, k. h. 12° 21′ 27″
A Wikimédia Commons tartalmaz San Servolo-sziget témájú médiaállományokat.
A Velencei-lagúna szigetei

San Servolo (velencei nyelven San Sèrvoło) a Velencei-lagúna egyik szigete a San Giorgio Maggiore-sziget közelében. Velencei neve San Servilio az isztriai mártírra emlékezve. Az ’Orfano, a San Nicolò és a Lazzaretto csatornák között helyezkedik el; területe 4,82 hektár, ebből kert 3,8 hektár. Közigazgatásilag a városhoz tartozik.

Nevezetességei[szerkesztés]

A hajdani bencés kolostor

Ezen a szigeten működött Velence legjelentősebb bencés kolostora, melyet a 9. században alapítottak. A kolostor vallási centrummá vált a középkorban. A 18. században átépítették, később kórház lett belőle, mígnem 1980 óta alapítvány. Az Európa Tanács intézményeként (Centro Europeo di Venezia per i Mestieri della Conservazione del Patrimonio Architettonico) restaurátorok képzése folyik az egykori egyházi épületben. 2005 óta a Centro Europeo Thiene városában, a Villa Fabrisban[halott link] folyik.

San Servolo

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a San Servolo című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]