Samu (előember)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Samu
Homo erectus (seu sapiens) palaeohungaricus, azaz Sámuel
Homo erectus (seu sapiens) palaeohungaricus, azaz Sámuel
Adatok
Közismert névSamu
FajHomo erectus
Homo sapiens palaeohungaricus
Kor0,38–0,32 Ma

vagy 0,21–0,185 Ma
[1]
Felfedezés helyeVértesszőlős, Magyarország
Felfedezés ideje1965. augusztus 21.
FelfedezőVértes László
Elhelyezkedése
Vértesszőlős (Magyarország)
Vértesszőlős
Vértesszőlős
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 37′ 37″, k. h. 18° 23′ 02″Koordináták: é. sz. 47° 37′ 37″, k. h. 18° 23′ 02″

Samu (latinul: Homo erectus seu sapiens paleohungaricus) néven ismert Európa egyik legidősebb – mintegy 350 ezer évvel ezelőtt élt – előembere, amelynek csontmaradványai a Vértesszőlős melletti mésztufabányából kerültek elő. (Részletesen lásd: Vértesszőlős Őstelep szócikkben.) Faji besorolása meglehetősen esetleges, a korban a heidelbergi ember élt, amelyik se nem H. erectus, se nem H. sapiens, hanem önálló fajnéven Homo heidelbergensis. A fogak és a tarkócsont nem tér el a heidelbergi emberek ismert leleteitől.

Felfedezése[szerkesztés]

Az előemberi telephelynyomokat 1962-ben Pécsi Márton találta meg. 1965 nyarán, Vértes László ásatásai során, napvilágra került egy körülbelül 350 ezer éves ősember nyakszirtcsontja és két gyermekfog.

A maradványok megtalálásakor, augusztus 21-én, Sámuel napja volt, ezért az itt élt embert „Sámuel”-nek keresztelték. (Részletesen: Vértesszőlős Őstelep). Közszájon elterjedt – kedveskedő hangvételű – elnevezése: Samu.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Samu a Homo erectus (magyarul: „felegyenesedett ember”) faj késői képviselője volt (Homo erectus seu sapiens paleohungaricus), amely átmenetet képez a még csak felegyenesedő előember és a már értelmes ősember között.

A fejlettségéhez képest intelligens volt: kavicsból készült eszközöket használt, ismerte és használta a tüzet, zsákmányai között nagy testű állatok is voltak.

Múzeuma[szerkesztés]

Az előemberleletek másolatai a Nemzeti Múzeum: Vértesszőlős Őstelep elnevezésű helyi kiállítóterületén láthatók.

Eredeti környezetükben kiállított másodpéldányokban tekinthetők meg Samu nyakszirtcsontja, lábnyoma, csont-, kvarcit- és kovakő eszközei, tűzhelye, valamint két ismeretlen eredetű zápfog, egy kardfogú tigris szemfogai és néhány ősnövényfaj.[2]

A kiállított másolatok megrongálása[szerkesztés]

2009. elején egy 14 éves lány vandál módon feldúlta a Vértesszőlősi múzeum kiállítását. A helyi általános iskola tanulója a saját lakásukhoz használt egyik kulccsal nyitotta ki a Magyar Nemzeti Múzeum bemutatóhelyét, és ott a barátaival „szórakozott". Az ablakokra és a vitrinekre együttesek neveit firkálták, és széttaposták a Samunak elnevezett vértesszőlősi előember maradványainak másolatát. Ezen kívül több eredeti értéket is tönkretettek.[3]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hotdog.hu[halott link]
  2. mult-kor.hu
  3. www.index.hu

Források[szerkesztés]