Salusinszky István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Salusinszky István
Született1918. február 27.
Budapest
Elhunyt1984. október 14. (66 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaElső feleség: Sallai Irén
GyermekeiSalusinszky Gyula, Salusinszky Miklós, Salusinszky Gábor, Salusinszky Zsuzsa
SzüleiSalusinszky Gyula
Foglalkozásagazdasági vezető, diplomata, a Magyar Külkereskedelmi Bank vezérigazgatója
IskoláiMagyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem (–1939, jogtudomány)
SírhelyeFarkasréti temető (60/2-5-2)[1][2]
SablonWikidataSegítség

Salusinszky István (Budapest, 1918. február 27.Budapest, 1984. október 14.) jogász, kereskedelmi diplomata, a Magyar Külkereskedelmi Bank vezérigazgatója.

Életpályája[szerkesztés]

Érettségi után, 1939-ben, a Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán végzett, budapesti tanulmányaival egyidejűleg a párizsi École Libre des Sciences Politiques hallgatója is volt.

A második világháború alatt egy rongymosó üzem társtulajdonosaként "üzletszerzéssel foglalkozott", 1944-ben, a vészidőkben, hamis papírokkal bujkált, az illegális zsidó mozgalom tagjaként. Raoul Wallenberg svéd diplomata titkáraként részt vett a zsidómentésben.

1945-től először orosz fordítóként kereste a kenyerét, majd a Magyar Nemzeti Bank tisztviselője, 1947–1950 között a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség tanácsosa volt. 1950–1958 között a Külkereskedelmi Minisztérium osztályvezetője, majd főosztályvezetője, 1958–1963 között a római magyar kereskedelmi kirendeltség vezetője.

1964–1980 között – nyugalomba vonulásáig – a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) vezérigazgatója volt, mely beosztottai, barátai és vitapartnerei egybehangzó véleménye szerint az intézmény első fénykora, önállósodásának időszaka volt, a "Salusinszky-korszak".

A Magyar Külkereskedelmi Bank legendás vezérigazgatója irányítása alatt a pénzintézmény tevékenységi köre hamar kibővült az összetett külkereskedelmi ügyletek szervező, irányító, finanszírozó és lebonyolító munkájával is. Salusinszky vezetése alatt az MKB lett az élharcosa magyarországi nagyberuházások finanszírozásához szükséges külföldi hitelek felvételének. Ezek közé a nagyberuházások közé tartozott az 1969-ben megnyílt budapesti Inter-Continental (ma Marriott) szálló, nevéhez kötődik többek között a Pepsi Cola, a Coca Cola és a Levi Strauss márkák magyarországi meghonosítása.

Salusinszky kitűnően beszélt angolul, franciául, németül, olaszul és oroszul, professzionális gazdasági diplomata volt.

Családja[szerkesztés]

Apja Salusinszky Gyula ügyvéd volt, egyik nagybátyja, Salusinszky Imre pedig a Miklós Andor-féle sajtóbirodalom meghatározó egyénisége, az Est-lapok főszerkesztője a harmincas években.

Fiai, Salusinszky Gyula (1946) külkereskedő, szállítmányozási szakember, Salusinszky Miklós (1948-2006) filmproducer, Salusinszky Gábor (1950-2022) nyelvtanár és lánya Salusinszky Zsuzsa (1953) idegenforgalmi szakember.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]