Szalmonella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Salmonella szócikkből átirányítva)
Salmonella
Salmonella typhimurium (vörös) behatol a tenyésztett emberi sejtekbe
Salmonella typhimurium (vörös) behatol a tenyésztett emberi sejtekbe
Rendszertani besorolás
Ország: Baktériumok (Bacteria)
Törzs: Proteobaktériumok (Proteobacteria)
Osztály: Gammaproteobacteria
Rend: Enterobacteriales
Család: Enterobacteriaceae
Nemzetség: Salmonella
Lignieres 1900
Fajok

S. bongori
S. enterica

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Salmonella témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Salmonella témájú kategóriát.

A Salmonella az Enterobacteriaceae családba tartozó, Gram-negatív baktériumnemzetség.

Jellemzői[szerkesztés]

Alakjuk egyenes pálca. Legtöbbjük mozgásra képes, peritrich csillózattal rendelkezik. Tokjuk nincs. Heterotróf, fakultatív anaerob szervezetek. Nitrát redukálók, NO3-ot NO2-té redukálnak. Szénhidrátok bontása közben kén-hidrogént (H2S) termelnek. Kizárólag citromsavat használnak szénforrásként.

A Salmonellák emberi és állati patogének. A S. typhi humán patogén, a hastífusz kórokozója. A vékonybélben telepszik meg, fertőzés után tartós immunitás alakul ki. Tetraciklin antibiotikumokkal hatásosan kezelhető. Az S. paratyphi A, B és C szintén humán kórokozók, a paratífusz nevű betegséget okozzák. A tünetek hasonlítanak a hastífuszra, bár a betegség általában enyhébb lefolyású. A köznyelvben szalmonella néven ismert szalmonellózis fertőzést a Salmonella enterica egyéb szerotípusai okozzák. Ilyenkor a fertőzés nem terjed túl a bélrendszeren, illetve a környező nyirokszerveken.

A nevét Daniel Elmer Salmon amerikai állatorvosról kapta.

A Salmonella-fertőzés diagnózisát a széklet tenyésztése adja.

A 18/1998.(VI.3.) NM rendelet 6. számú mellékletében szereplő fertőző betegség gyanúja miatt a kitenyésztett baktériumtörzset további vizsgálatok elvégzése céljából az Országos Közegészségügyi Intézetbe továbbítják a jogszabályi kötelezettség szerint.

A kimutatott kórokozó által terjesztett betegség bejelentésre kötelezett az 1997. évi XLVII. törvény 15. § alapján. A bejelentést a betegellátó köteles megtenni.

Amennyiben járványügyi érdekből felszabadító vizsgálatra van szükség, a beteg következő mintáját az OKI-ban tudják fogadni.

Salmonella infekció esetén antibiotikum kezelés csak szisztémás tünetek vagy egyéb rizikótényezők esetén (fiatal csecsemő, időskor, krónikus kísérő betegségek) indokolt.

Ismertebb alfajok[szerkesztés]

Salmonella typhimurium (piros), elektronmikroszkópos felvétel

Két faját ismerjük: S. enterica és S. bongori, hat főbb alfajjal: enterica (I), salamae (II), arizonae (IIIa), diarizonae (IIIb), houtenae (IV), és indica (VI).[1] Az S. enterica enterica alfajhoz tartoznak a Kaufmann-White séma szerinti szerocsoportok, pl. a Salmonella Typhi, Salmonella Enteritidis, Salmonella Paratyphi, Salmonella Typhimurium és Salmonella Choleraesuis, stb., ahol nagyrészt megmaradt a régi, betegségközpontú nomenklatúra.

Érdekességek[szerkesztés]

Vas Zoltán (1952) blueszenész az 1980-as években írta Szalmonella blues című dalát,[2] melyben a víziszárnyasok tojásaiban rejlő veszélyeken túl a helytelen tárolás kockázataira is fölhívja a figyelmet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Janda JM, Abbott SL (2006). "The Enterobacteria", ASM Press.
  2. https://www.youtube.com/watch?v=4SgjwHvkvU0
Commons:Category:Salmonella
A Wikimédia Commons tartalmaz Szalmonella témájú médiaállományokat.