Salgótarján sportélete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Salgótarján sportélete 1899-re nyúlik vissza. Azóta sok minden változott a városban ezen a szinten.

A Wamsler SE Salgótarján kosárlabdacsapata időkérés közben

Történelem[szerkesztés]

Egyesületek történelme[szerkesztés]

Salgótarjánban először az 1890-es években alakult meg egy egyesület SESE néven. Ez az egyesület ért el a legnagyobb sikereket. Kupák helyezések és kitüntetések sora. Salgótarjánt legjobban a futballról ismerték meg évekkel ezelőtt 1920-ban a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. támogatásával megalakult a Salgótarjáni BTC.A sikeres csapat rengeteg győzelmet és vereséget is begyűjtött. Mára már ez is letűnt. A legismertebb év az az 1970/71-es év, amikor is az SBTC 3. helyezést ért el az NB1-ben. A csapat most megyei I. osztályban szerepel. 2007-ben alakult az SBFC, ez a csapat az NB3-ban szerepel. Ennek a csapatnak az elődje volt a SESE.

Az 1970-es évekre az SBTC kiesett az NB I-ből. Azután a város hírneve egyre jobban csökkent. Az egyik legnagyobb sikert az hozta, hogy a Wamsler SE Salgótarján kosárlabdacsapata bejutott az NB I/B-be ahol a 2008/2009-es évadot 2. helyezettként zárta. Az NB I/B Keleti csoportban 1. helyezett lett és továbbjutott a rájátszás döntőbe ahol a SMAFC-NYME-vel játszott. Ugyan kikapott a 2. és 3. mérkőzésen de a csapat így is szép eredményt ért el.[1] Júniusban a Sopron visszalépett így a salgótarjániak Hatvan év után indulhatnak az A csoportban.[2] Igaz ez a határozat még nem jogerős, tehát a soproni csapat még indulhat az élvonalban. Utánpótlás-nevelésben Salgótarján az élmezőnyhöz tartozik. A Wamsler SE Salgótarján csapatának U20-as capata is van, mind a megyei mind pedig az NBI/B-ben. A SASE egyesülete pedig 5-20 éves korig foglalkozik futballcsapat-utánpótlásról.

Több szabadidős és rekreációs sportot is űzhet az, aki Salgótarjánt választja. Ezek közül kiemelkedő a vívás, a tenisz és a sporthorgászat. Két nagy vívóegyesületében híres tarjáni vívók készítik fel a növendékeket. Itt főleg fiatalokat foglalkoztatnak. A tenisz igaz nem annyira sikeres, mint a vívás, így is elég sok a sikeres teniszező. Sporthorgászatra a Tó Strandi-Víztározó a legalkalmasabb. Itt időnként (körülbelül 2-3 évenként) versenyeket is szoktak rendezni.

Sportintézmények[szerkesztés]

A sportintézmények száma is bővelkedik. Itt található Magyarország legmodernebb technikájával felszerelt és különleges tetőszerkezetével (fa) rendelkező sportcsarnoka, illetve a legszebb fekvésű futballpálya amelyet 1889-ben építettek. Uszodája alkalmas különféle városi és megyei versenyek rendezésére. 1951-óta egy sportcentrum is rendelkezik arról hogy sport- és szabadidős rendezvényeket bonyolítsanak le. Salakos, füves és műanyag borítású pályák egyaránt megtalálható, de inkább ezen a részen a salak a jellemző pályaborítás. A kisebb sportrendezvények lebonyolításául az oktatási intézmények tornatermei szolgálnak (a Sportcsarnok felújításáig a kosárlabda-csapat a Madách Imre Gimnázium Tornatermében játszotta a mérkőzéseit). A lovardák általában a kisebb völgykatlanokban bújnak meg, hogy tereplovaglási lehetőségeket is nyújtsanak.[3]

Egyesületek[szerkesztés]

Sportintézmények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.besztercekk.hu
  2. Hatvan év után az élvonalban a salgótarjáni kosárcsapat Origo.hu
  3. www.utikonyv.hu. [2013. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 19.)
  4. a b Salgótarjáni új almanach (szerk. Cs. Sebestyén Kálmán, Szvircsek Ferenc), Nógrádi Történeti Múzeum Baráti Köre, Salgótarján, 1997. ISBN 963 7224 440

További információk[szerkesztés]