Salgótarján látnivalói

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Salgótarjánban megfordult turisták száma[1]
Év Ezer fő
2009
  
99
2008
  
110
2007
  
87
2006
  
90
2005
  
70
2004
  
49
2003
  
50
2002
  
80
2001
  
90
2000
  
90

Salgótarján környékén két várral is találkozunk (Salgó és Somoskő vára). A múzeumok a város szívében bújnak meg a turista szemei elől, hiszen a lakótelepi épületek között ma már alig találkozunk az 1960-as évek előtt épített házakkal (kivéve a Vásártér és a Rokkant telep). Itt található Magyarország egyetlen föld alatti bányamúzeuma, valamint egy csak horgászati célra használt víztározó. A látnivalók főleg a város északi részén találhatók. Délen inkább az ipar hódít teret. 2001 óta található Baglyasalján egy szoborpark, ahol a városban a szocializmus idején álló szobrok találhatók. Fontos látnivalók még a templomok és a kulturális intézmények.[2]

Salgó vára[szerkesztés]

Salgó vára

Salgóbánya kicsiny településének közelében, a Medves (bazaltfennsík) 625 méter magas vulkáni csúcsát koronázza meg Salgó vára, melyet a környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai építtettek az 12411242-es tatárjárás utáni időszakban.
A korai vármag mindössze a hegycsúcson álló öregtoronyból és alacsonyabb részén lévő palotaszárnyból állhatott, amit az évszázadok multával, egy félköríves alsóvárral egészítettek ki. A 14. század elején földesurai kénytelenek voltak meghódolni Csák Máté nagyúr előtt, de annak halála után még időben átálltak – a szétszaggatott országot egyesítő – Anjou Károly király táborába, így megtarthatták váruradalmukat. A nemes család általában a völgybeli jobbágyfalvaikban emelt kúriákban élt, csak háborús veszély esetén keresett menedéket a magasan büszkélkedő várban.

Magyarország egyetlen föld alatti bányamúzeuma[szerkesztés]

A Bányamúzeum épülete

Nógrád vármegye barnakőszénterülete legnagyobbrészt a Mátra északi és a Cserhát északkeleti részén található. Három nagy vállalat: a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt., az Észak-magyarországi Egyesített Kőszénbánya és Iparvállalat Rt. és a Salgótarjáni Vasfinomító Társulat a szénmedence északi és középső részén termelte a szenet.

A kiállításban a bányász ünnepi viseletek, kiegészítők mellett korabeli szerszámok, világítóeszközök, táró- és aknaképek, üzemi felvételek, térképek, statisztikák és dokumentumok teszik érthetővé a bányászat fejlődését a vármegyében.

Nógrádi Történeti Múzeum - Dornyay Béla Múzeum[szerkesztés]

Dr. Dornyay Béla természettudós, régész, középiskolai tanár, helytörténeti kutató már az 1920-as években kezdeményezte egy múzeum megalapítását. Salgótarján első múzeuma 1959-ben nyílt meg, s 1969-től megyei múzeumi központként működött. 1980-ban költözött abba az újonnan felépített épületbe, melyben ma is működik, s mely 2006-ban műemléki védettséget kapott. Az utóbbi évek több fenntartóváltását követően 2013. január 1-jétől Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatához tartozik, ekkor vette fel a Nógrádi Történeti Múzeum név helyett a Dornyay Béla Múzeum nevet. A Dornyay Béla Múzeum intézménye a Bányászati Kiállítóhely (Bányamúzeum) is. Mint megyei hatókörű városi múzeum az alábbi gyűjteményekkel rendelkezik: történeti tárgyi, történeti dokumentációs, képzőművészeti, néprajzi, régészeti, irodalomtörténeti, numizmatika.

A Városháza és a Dornyay Béla Múzeum a plébániatemplom előtti terasz felől nézve

Állandó kiállítások a múzeumban:

  • Nógrád az újkorban Archiválva 2020. október 30-i dátummal a Wayback Machine-ben - A hét fejezetből, ún. képből álló történeti kiállítás a múzeum gazdag anyagából építkezik, s történeti áttekintést nyújt Nógrád vármegye történetéről.
  • Üvegváros – Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktár 2015-ben nyílt meg. A Dornyay Béla Múzeum tárgyi gyűjteményének üveganyaga több mint 4050 tételből áll, ezek kaptak helyet a tanulmányi raktárban. A salgótarjáni öblösüveggyár történetének valamennyi korszakát reprezentálja a gyűjtemény, a megalakulástól egészen a gyár sajnálatos megszűnéséig. Az üveggyűjteményt 63 db mintakönyv (dekorkönyvek, formakönyvek és termékrajzos könyvek) mellett a 620 db műszaki rajz teszi teljessé. Az üveggyűjteményünk ajándékozások révén folyamatosan gyarapszik.
  • Képtár - A Dornyay Béla Múzeum Képtára az intézmény képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb egységére, az ún. Mihályfi-gyűjteményre épül. A béri születésű Mihályfi Ernő (1898-1972) politikus, újságíró, jeles publicista a gyűjteményét elsősorban a két világháború között tevékenykedő, kiemelkedő hazai, elsődlegesen avantgárd alkotók - Uitz Béla, Derkovits Gyula, Mattis Teutsch János, Pór Bertalan stb. - művei alkotják, de találkozhatunk sajátos életutat bejáró alkotók (Gulácsy Lajos, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József stb.) festményeivel, grafikáival is. Az általa létrehozott gyűjtemény átfogó, érzékletes képet nyújt a 20. század első felének legjellegzetesebb hazai művészeti tendenciáiról. A Képtárban folyamatosan kerül bemutatásra a közel 800 darabos csodálatos anyag.

Az állandó kiállítások mellett folyamatosan rendeznek időszaki kiállításokat is. Honlapja: www.dornyaymuzeum.hu

[1]

Somoskő vára[szerkesztés]

A Somoskői vár látképe Szlovákia felől

Somoskő vára a magyar–szlovák országhatárt jelző kerítés túloldalán, a kicsiny település fölé magasodó vulkáni csúcson található.

Korai vármagját a vidéken birtokos Kacsics nemzetség emeltette a 13. század második felében. Az Árpád-házi uralkodók férfiágának kihalását követő anarchikus belháború idején a nemesi család kénytelen volt behódolni Csák Máté tartományúr előtt. A korabeli oklevelek szerint Anjou Károly serege 1320-ban foglalta vissza a Csák birodalomból Fülek és Sirok várait, ekkoriban kerülhetett királyi kézbe a somoskői várbirtok is. A győztes uralkodó kedvelt hívének, Szécsényi Tamás bárónak adományozta, kinek leszármazottai egészen a 15. század közepéig lakták épületeit.

A török hódítás fenyegető vihara a következő évszázadban érte el Nógrád vármegyét, ekkor kerültek a közeli Salgó és Fülek végvárai a „pogány” seregek hatalmába. Somoskő helyőrsége majd két évtizedig kitartott a két ellenséges vár között. Az Oszmán Birodalom hadai végül 1576-ban rövidebb ostrom után elfoglalták, így egészen 1593 őszéig lengette a szél a török lófarkas zászlót tornyai felett. Ekkor helyőrsége a közeledő királyi sereg elől gyáván megfutamodott. A következő időszakban, jelentős mértékben átépítették védőműveit, például ekkoriban emelték a hatalmas ágyútornyait.

Karancs kilátó[szerkesztés]

1989-ben építette az akkori Ipoly-Karancs-Medves Parkerdő Kht.. A kilátót 2003-ban felújították. A régi rozsdás vasszerkezet helyett új került a helyére. A rácsos vaspadló helyett fapadló került a helyére. Az alapozás megújult az eredetileg csak leszúrt vaslábakat lebetonozták.

Radnóti szobor[szerkesztés]

Varga Imre alkotása. 1970 és 2001 között volt látható a téren 2007-ben újból visszahelyezték a tér felújításakor.

Báthory István szobra[szerkesztés]

Az 1933-ban felavatott Báthory-szobor Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király első magyarországi köztéri szobra. A mű Lengyelország és Magyarország egységére emlékeztet, felállítását Miklóssi Ferdinánd Leó egyesületi elnök kezdeményezte a Magyar–Lengyel Egyesület nevében. A város szülötte, Bóna Kovács Károly szobrász készítette.

Kálvária[szerkesztés]

1949-ben avatták fel a Pipishegy déli lejtőjénél a Karancs-völgye felé tartó katlan szélén. Itt található a trianoni emlékmű (az úgynevezett Magyar Feltámadás Barlang[3]), egy kisebb kereszt és a 12 stáció. 1991-ben kiemelt látnivalóvá nyilvánították és maga a pápa is felszentelte az emlékművet. 1979-re a területet benőtte a gaz és az akác. 1991-ben kezdték a terület restaurációját. 2006-ra újra begazosodott a terület. 2008-ban újabb restaurációt hajtottak végre és új kereszt került a régi fakereszt helyére.

Tó-strandi Víztározó[szerkesztés]

1958-ban építették hogy a Belina-patakot felduzzasszák, és vízi energiát használjanak fel belőle. Ez nem valósult meg. Ma már horgászati és turistacélként szolgál.

Csillagászati obszervatórium[szerkesztés]

A salgótarjáni obszervatórium

1984-ben építették a Beszterce-lakótelep feletti hegyen.[4]

Városháza[szerkesztés]

Az első épületet 1922-ben építették fel barokk stílust utánozva. 1945-ben kisebb átépítést végeztek rajta. 1966-ban a városközpont átépítésekor egy új épületet terveztek, a régi helyére pedig egy áruház épült.

Az új épület 1982 és 1985 között épült. Az épület L alakban helyezkedik el. Nyolc emelet magas, elhelyezkedése merőleges a Litkei útra és a vasútra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kiss Gábor, Baráz Csaba, Katarina Gaálová, Judik Béla. A Karancs-Medves és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet, Nógrád és Gömör határán, 1. átd. kiadás, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (Eger) (2007). ISBN 978-963-87289-2-0 
  2. Salgótarjáni Tourinform Iroda. [2009. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 30.)
  3. A salgótarjáni Kálvária (GCSTKA). Geocaching, 2009. január 6. (Hozzáférés: 2018. július 23.)
  4. 25 éves a salgótarjáni obszervatórium. [2009. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 30.)