Saint-Maximin-la-Sainte-Baume

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saint-Maximin-la-Sainte-Baume
Saint-Maximin-la-Sainte-Baume címere
Saint-Maximin-la-Sainte-Baume címere
Közigazgatás
Ország Franciaország
MegyeVar
INSEE-kód83116
Irányítószám83470
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség17 631 fő (2021. jan. 1.)[1]
Népsűrűség274,93 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság520 m
Terület64,13 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 27′ 12″, k. h. 5° 51′ 43″Koordináták: é. sz. 43° 27′ 12″, k. h. 5° 51′ 43″
Saint-Maximin-la-Sainte-Baume weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Saint-Maximin-la-Sainte-Baume témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, település Franciaországban, Var megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Brignolestől északkeletre fekvő település.

Története[szerkesztés]

Saint-Maximin-la-Sainte-Baume Couvent

Területe már a római időkben is lakott volt, amit a város központjában feltárt római Villa maradványai is bizonyítanak. A környék a Marsielle-i Szent Viktor apátság függőségéhez tartozott: Saint-Maximin, Saint-Jean, Saint-Mitre, Sainte-Marie. A Szent Maximin román stílusú plébániatemplomot a 12. században I. Berenguer Ramon provencei gróf építtette.

Mária Magdolna kultusz[szerkesztés]

Az alapító hagyomány szerint 1279-ben a kisváros, Saint-Maximin kriptájában volt eltemetve Mária Magdolna és nem Vézelayban. Az ő testvére volt, Lázár és Maximin, a 3. századi vértanú. Az alapító legenda szerint Mária Magdolna több társával (testvéreivel, a későbbi szent Lázárral és szent Mártával, továbbá szent Maximinusszal és más tanítványokkal) együtt a Szentföldről elmenekült. Palesztinában felszálltak egy vitorla és evezők nélküli csónakra, amellyel hosszas utazás után végül a Rhône folyó torkolatánál vetődtek partra (időszámításunk szerint 40 körül), és innen indultak a tartomány megtérítésére.

Saint-Maximin közelében van az a barlang is (a Sainte Baume), amelyben Mária Magdolna meghúzta magát, és ahonnan testét (később) a bazilikát megelőző templomba vitték. Mária Magdolna maradványait II. Károly (Charles II Anjou ) nápolyi király - kinek felesége Árpád-házi Mária magyar hercegnő (V. István magyar király lánya lett - fedezte fel, amikor 1279 decemberében személyesen felügyelte a régi altemplom feltárását. Emlékére alapította az itteni hatalmas Sainte Marie-Madeleine gótikus bazilikát. A bazilika kriptájában van a szarkofág, amely a hatodik századra datálható. A középkori egyházi szokásoknak megfelelően, melyek szerint a szentek egyik-másik testrészét külön is kiállították (Szent Jobb); Mária Magdolna esetében koponyáját a szarkofágon kívül, egy speciális, emberi fejet és nyakat ábrázoló, aranyozott, kristályüveggel lezárt ereklyetartóban tárolják, és amelyet minden év július 22-én körmenetben végighordoznak a városka utcáin.

1974-ben (a Vatikán engedélyével) igazságügyi orvostani és antropológiai vizsgálatnak vetették alá, amely azt mutatta ki, hogy a koponya egy mediterrán típusú, ötven-hatvan év körüli nőé volt, aki az első század körül halt meg.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Szent Maximin plébániatemplom - a 12. században I. Berenguer Ramon provencei gróf építtette.

A Szent Maximin plébániatemplom[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  • A St Maximim La Sainte Baume bazilika a YouTuben [1]
  1. Populations légales 2021