Saimaa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Saimaa-tó szócikkből átirányítva)
Saimaa
Saimaa tó légi felvételről
Saimaa tó légi felvételről
Ország(ok) Finnország
HelyFinn-tóvidék
Vízgyűjtő terület69 500 km2
Típusjégvájta tó
Elsődleges forrásokPielisjoki
Elsődleges lefolyásokVuoksi folyó
Hosszúság77 km
Szélesség1,3-14 km
Felszíni terület4400 km2
Átlagos mélység17 m
Legnagyobb mélység84 m
Víztérfogat36 km3
Part hossza14850 km
Tszf. magasság75,70 m
Szigetek13710
TelepülésekLappeenranta, Imatra, Savonlinna, Mikkeli, Joensuu
Elhelyezkedése
Saimaa (Finnország)
Saimaa
Saimaa
Pozíció Finnország térképén
é. sz. 61° 15′, k. h. 28° 15′Koordináták: é. sz. 61° 15′, k. h. 28° 15′
Térkép
A Saimaa a Néva vízgyűjtő rendszerében
A Saimaa a Néva vízgyűjtő rendszerében
A Wikimédia Commons tartalmaz Saimaa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Saimaa (más néven Iso-Saimaa, magyarul ’Nagy-Saimaa’) Finnország legnagyobb tava, egyben Európa negyedik legnagyobb természetes tava.[1] A Finn-tóvidéken található, a tó levezető folyója a Vuoksi, mely a Ladoga-tóba vezeti a Saimaa vizét.

A Saimaa partján fekvő városok: Lappeenranta, Imatra, Savonlinna, Mikkeli, Joensuu, Kitee és Varkaaus.

Földrajz[szerkesztés]

A Saimaa felülete mintegy 4380 négyzetkilométer. Tulajdonképpen földnyelvekkel összekapcsolt tórendszerek összessége, melyek közül a legnagyobbak a Déli-Saimaa (más néven Saimaa vagy Saimaa-selkä), a szigetekkel tarkított Pihlajavesi Savonlinnától délre, a szinte érintetlen természetet képviselő Haukivesi Savonlinnától északra, valamint a nyilt vízű Pyhäselkä Joensuutól délre.

A tó átlagosan 75,70 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, legnagyobb mélységét, 84 métert, Yövesinél mérték.

A Saimaa-medencének (a tónál nagyobb terület) vannak olyan részei, ahol az „egy egységre jutó partvonalhossz nagyobb, mint bárhol máshol a világon, a teljes hossz pedig közel 15 000 kilométer. A szigetek magas száma – 14 000 – mutatja, hogy milyen részletekben gazdag labirintus rendszer ez.”[2]

Keletkezés[szerkesztés]

I. e. 6500 körül, a jégkorszak után Saimaa és Päijänne közös medencében létrehozta Közép-Finnország nagytavát, mely Kalajokin keresztül a Botteni-öbölbe folyt le. A szárazföld emelkedésével a közös medence megszűnt és a Saimaaból önálló tó lett. Ezzel egyidőben a Kymijokihoz tartozó két levezető csatorna is megtört, melyekből a Päijänne levezetése lett. A két megszűnt levezetés helyett kb. i. e. 4000-ben létrejött a Vuoksi.[3]

Vízi közlekedés[szerkesztés]

A Saimaa-csatorna Lappeenranta-tól Viborgig és Suomenlahtiig vezet. Csatornák kötik össze a Saimaa tavat Dél-Finnország más tavaival (Unnukka, Kallavesi, Pielinen és Juojärvi) egy igazi víziút-hálózatot alkotva. A csatornákat korábban elsősorban a fa- és egyéb árucikkek szállítására használták, jelenleg – a Saimaa-csatorna élénk teherszállító forgalma kivételével – utazók, csónakosok és utasszállító hotelhajók teszik ki a főbb felhasználói csoportot.

Állatvilág[szerkesztés]

Saimaa-fóka

A ritka és veszélyeztetett édesvízi fókák közül a saimaa-gyűrűs fóka csak itt él. Ez a kritikusan veszélyeztetett alfaj, más gyűrűs fóka populációtól mintegy 8000 évvel ezelőtt vált külön. Ma már csak kb 260 egyedre teszik számukat.[4] Az itt őshonos Saimaa-tavi pisztráng saimaai Saimaa Pielinen és az őshonos tavi pisztráng természetes körülmények között már nem szaporodik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dél-Savo Regionális Környezetvédelmi Központ [1][halott link] finn nyelven
  2. Saimaa – Finland´s largest lake -2008archieved at Wayback Machine
  3. T. Jussila Suomen esihistorian kronologiataulukko Mirkroliitti Oy
  4. Helsingin Sanomat Saimaannorpan sukupuutto on jo "erittäin todennäköistä", Helsinki Archiválva 2011. augusztus 12-i dátummal a Wayback Machine-ben

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Saimaa című finn Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Saimaa című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]