Saguaro Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saguaro Nemzeti Park
Világörökség
A Sonora-sivatag
A Sonora-sivatag
Adatok
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TípusTermészeti helyszín
Felvétel éve1994
Elhelyezkedése
Saguaro Nemzeti Park (USA)
Saguaro Nemzeti Park
Saguaro Nemzeti Park
Pozíció az USA térképén
é. sz. 32° 15′, ny. h. 110° 30′Koordináták: é. sz. 32° 15′, ny. h. 110° 30′
A Wikimédia Commons tartalmaz Saguaro Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Saguaro Nemzeti Park az Amerikai Egyesült Államokban terül el, Arizona állam területén. A park területe 370 km². Jellegzetes növénye a park nevét is adó oszlopkaktusz (saguaro).

Története[szerkesztés]

A nemzeti parkot 1994. október 14-én alapították.

Domborzata, és természet földrajza[szerkesztés]

A Saguaro Nemzeti Park a Sonora-sivatag része, mely az Egyesült Államok délnyugati részét és Északnyugat-Mexikót borítja. A parkot kívülről a Rinco- és a Nyugati-Tucson-hegység öleli körül.

Élővilága[szerkesztés]

A nemzeti park látképét a jellegzetes oszlopkaktusz, a saguaro uralja, amely akár 15 méter magasra is nőhet, tömege meghaladhatja a 10 tonnát és akár 200 évig is elél. A kaktuszok elborítják a völgyet, de a parkot körülvevő Rincon - és Nyugati-Tucson-hegység lejtőin is megtalálhatók. A növényt kétségtelenül hosszú karjai jellemzik.

Április közepétől nagy fehér virágokat hoznak ezek a kaktuszok, az éjszaka közepén, és mielőtt elhervadnak, egy napig maradnak meg. E rövid idő alatt seregnyi nektárevő denevért, madarat és rovart vonzanak, amelyek beporozzák a növényt. A kaktusz ezután maggal teli élénkvörös terméseket hoz. Mind a termés húsát, mind pedig a magokat is fogyasztják a sivatagi állatok. Hogy a legjobb legyen az életben maradás esélye, a kicsírázott oszlopkaktuszoknak szüksége van egy „dajka növény” védő takarására, hogy árnyékot és plusznedvességet adjon nekik. A példányok csupán 75 éves koruk után kezdenek el karokat növeszteni.

Turizmus[szerkesztés]

A Saguaro Nemzeti Park 241 km-nyi különféle turistaúttal büszkélkedhet. Bárhová is vezetnek ezek az ösvények, a fenséges, sokkarú kísérők ott lesznek társul.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Saguaro National Park
A Wikimédia Commons tartalmaz Saguaro Nemzeti Park témájú médiaállományokat.