Sablon:Kezdőlap érdekességei/2012-22-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy Gyűrű mind fölött
Egy Gyűrű mind fölött
  • Tolkien A Gyűrűk Ura regénye kezdetben egy jogi kiskapu és egy elmulasztott hivatali ügyintézés miatt nem számított jogvédettnek az Egyesült Államokban? Egy kiadó meg is ragadta a lehetőséget és engedély, valamint jogdíjfizetés nélkül kiadta a könyvet, de a felháborodott rajongók tiltakozása miatt végül kénytelen volt meghátrálni és fizetett az írónak.
  • Frank Herbert klasszikusának, A Dűnének kiadását több mint 20 kiadó utasította vissza, mert az 500 oldalt meghaladó regényt túl hosszúnak és bonyolultnak tartották? Végül egy olyan kiadó ajánlkozott a publikálásra, amely autószerelési kézikönyveiről volt ismert és számukra nem volt szokatlan a vaskos könyvek kiadása.
  • …a Robert E. Howard (a Conan, a barbár szerzője) és H. P. Lovecraft írók által írt könyvek zömét Magyarországon a 90-es években adták ki? Ennek egyik fő oka az volt, hogy a rendszerváltás után frissen alakult fantasy könyvkiadók szűkös költségvetésük miatt olyan külföldi műveket kerestek kiadásra, amelyeknek már lejárt a jogdíj fizetési kötelezettségük.