Software as a service

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Saas szócikkből átirányítva)

A Software as a service (SaaS, magyarul: szolgáltatott szoftver, vagy szó szerint: „szoftver mint szolgáltatás”) vagy gyakran on-demand software (lekérhető szoftver) egy olyan szoftverszolgáltatási módszer, amelynél a szoftver és a kapcsolódó adatok központilag vannak tárolva (tipikusan egy Internet felhőben) ugyanakkor a felhasználói hozzáférések egy vékony kliensen keresztül zajlanak, amely leggyakrabban valamilyen web-böngésző alkalmazás.

Az SaaS a közelmúltban nagyon elterjedtté vált a legtöbb üzleti alkalmazás szolgáltatása területén, ideértve a számlázást, a csoportos munkaszervezést, a Customer Relationship Management (CRM) alkalmazásokat, a management information systems (MIS) és az enterprise resource planning (ERP) rendszereket. Ide tartozik gyakran a könyvelés, a human resource management (HRM - emberi erőforráskezelés), content management (CM tartalomkezelés) és a service desk management (a vevőszolgálat menedzsment) is.[1]

A Gartner Group becslése szerint, mivel a SaaS értékesítések 2010-ben elérték a 10 milliárd dollárt, a becsült növekedést figyelembe véve 2011-re több mint 12 milliárd dolláros bevétel várható az iparágból. A Gartner Group feltételezése szerint a SaaS bevételei több mint duplájára fognak nőni 2010 és 2015 között, amikor is várhatóan meghaladják a 21 milliárd dollárt.

A Customer relationship management (CRM) továbbra is a SaaS legnagyobb piaca. A SaaS részesedése a CRM piacon belül hozzávetőlegesen 4 milliárd dollár.[2]

A Saas jövője[szerkesztés]

A SaaS gyakorlatilag az összes vezető szoftverfejlesztő cégének a központi - stratégiai - elemévé vált.[3][4] Becslések szerint az Saas a legelterjedtebb ügyviteli rendszer szolgáltatási metódussá fog válni a következő évtizedben.

Saas Magyarországon[szerkesztés]

A Saas fejlesztések Magyarországon is folynak, mind kihelyezett fejlesztéseken át, mind magyar tulajdonú vállalkozásokon keresztül.

Néhány magyarországi Saas szolgáltató ABC sorrendben: BMS Informatikai Kft.,Eniac computing, Eshop-gyorsan, FlexiSolutions Kft., Rentgine Autóbérlés Szoftver, SAP Hungary Kft., ShopRenter Szintézis Zrt., Unas Online Kft.

Néhány magyar nyelvű, vagy magyarra lefordított Saas rendszer: flexiCRM, SAP Archiválva 2011. április 19-i dátummal a Wayback Machine-ben, infor Max+ és ERP LX

Saas rendszerek demója elérhető: SAP - angol nyelvű videókkal Archiválva 2012. március 14-i dátummal a Wayback Machine-ben, flexiCRM demo, Microsoft dynamics demo.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Software as a Service (SaaS). Cloud Taxonomy. OpenCrowd. [2010. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  2. Barret, Larry: SaaS Market Growing by Leaps and Bounds: Gartner. Datamation. QuinStreet, Inc, 2010. július 27. [2012. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 18.)
  3. Laird, Peter: How Oracle, IBM, SAP, Microsoft, and Intuit are Responding to the SaaS Revolution. Laird OnDemand. Blogspot, 2008. június 5. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  4. Jutras, Cindy: QAD On Demand gives manufacturers the tools they need to become global. Aberdeen Research Group. TheStreet.com Inc. [2012. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 22.)