SOS (Rihanna-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rihanna
SOS
kislemez a(z) A Girl Like Me albumról
Megjelent2006. február 7.
FormátumCD kislemez, 12" bakelit kislemez, digitális letöltés
Felvételek2006
Stílusdance pop, electropop
Nyelvangol
Hossz4:00
KiadóDef Jam, SRP
SzerzőJ. R. Rotem, Evan "Kidd" Bogart, Ed Cobb
ProducerJ. R. Rotem
Rihanna-kronológia
If It’s Lovin’ That You Want
(2005)
SOS
(2006)
Unfaithful
(2006)
SablonWikidataSegítség

Az SOS egy dance pop dal, amit Evan "Kidd" Bogart és J. R. Rotem írt a barbadosi R&B énekesnőnek, Rihanna-nak a 2006-os A Girl Like Me című albumára. Az alap mintája egy 1981-es Soft Cell számból a Tainted Love-ból van, ami Ed Cobb írt.

Az SOS volt az album első kislemeze. A dal elérte az első helyet Ausztráliában és az USA-ba, ezen kívül még több országban is bekerült a top5-be, például Kanadában, Németországba és az Egyesült Királyságban.

Írás és felvételek[szerkesztés]

Az SOS-t J. R. Rotem és Evan "Kidd" Bogart (a Casablanca Records alapítójának Neil Bogartnak a fia) írták Christina Milian amerikai R&B énekesnő harmadik albumára, a So Amazin de ő visszautasított és így az Island Def Jam igazgatója L.A. Reid felajánlotta Rihanna-nak.

A "You got me tossin' and turnin' and I can't sleep at night" sor a refrénben utal az eredeti 1964-es Ed Cobb dalra a Tainted Love-ra ("And I've lost my light for I toss and turn - I can't sleep at night"). A "Just hold me close boy cos I'm your tiny dancer" sor egy 1971-es Elton John dalra, a "Tiny Dancerre" utal. Az SOS dallamának haragszerű felépítesé a Tainted Love 1981-es verziójában van, amit akkor a Soft Cell együttes dolgozott fel.

Az SOS hivatalos remixét Jason Nevins, amerikai Dj készített, aki már készített remixet olyan neves előadóknak mint Madonna, a Fall Out Boy, a Good Charlotte, Kelly Clarkson, LL Cool J vagy Pink. A dalt felhangzott a True Confessions of a Hollywood Starlet című filmben.

Slágerlistás szereplés[szerkesztés]

Az "SOS" az USA-ban első lett a Billboard Hot 100-as, Pop 100-as, Hot Dance Music/Club Play, Hot Dance Airplay, Hot Digital Songs és Hot Digital Tracks slágerlistákon a Pop 100 Airplay listán pedig 2. lett. Az album megjelenése után a dal megjelent digitálisan letölthető formában, melynek eredményeként a dal a Hot 100-as listán a 34. helyről ugrott az első helyre, ezzel végrehajtva minden idők egyik legnagyobb number1 ugrását az USA-ban. A kislemezs 3 hétig vezette a Billboard Hot 100-as listát. A nagy ugrás oka az volt hogy az album megjelenéséig távol tartották a dalt a legnagyobb letöltő oldalaktól, hogy ezzel is növeljék az albumeladás mértékét.

Videóklip[szerkesztés]

Az SOS-nek 3 videóklipet készítettek. Az egyiket az Agent Provocateur reklámozására, amiben Rihannna besétál egy hotelba, ami egy nightclubba vezet. A másik promóciós klip a NIKE részére készült, és egy tornateremben rendezett táncversenyről szól. Az eredeti videóklip premierje 2006 március 23-án volt az MTV Total Request Live című műsorában. Az eredeti klipet Chris Applebaum rendezte.

Számlista és formátumok[szerkesztés]

Kanadai/Amerikai Maxi CD
  1. "SOS" [Radio Edit]
  2. "SOS" [Nevin's Electrotek Club Mix]
  3. "Break It Off" (közreműködik Sean Paul)
  4. "SOS" (CD-ROM Video)
UK kislemez
  1. "SOS" [Radio Edit]
  2. "SOS" [Nevin's Glam Club Mix]
Európai/Ausztrál Verzió
  1. "SOS"
  2. "Let Me"
Nevin's Electrotek Single
  1. "SOS" [Nevin's Electrotek Edit]
UK 12" vinyl single

A oldal

  1. Radio Edit
  2. Instrumental

B oldal

  1. Remix

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

Slágerlista (2006) Legmagasabb helyezés
Ausztrál ARIA kislemez lista 1
Osztrák kislemez lista 4
Belga kislemez lista 2
Kanadai kislemez lista 2
Holland Top 40 6
Finn kislemez lista 3
Francia kislemez lista 1
Görög Top 40 5
Német kislemez lista 2
Ír kislemez lista 3
Olasz FIMI kislemez lista 7
Új-Zélandi RIANZ kislemez lista 3
Norvég kislemez lista 3
Svéd kislemez lista 12
Svájci kislemez lista 3
UK kislemez lista 2
USA Billboard Hot 100 1
USA Billboard Hot Dance Club Play 1
USA Billboard Pop 100 1