S.H.I.E.L.D.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
S.H.I.E.L.D.
KiadóMarvel Comics
Eredeti névS.H.I.E.L.D.
Első megjelenésStrange Tales 135
1965. augusztus
MegalkottaStan Lee
Jack Kirby
A S.H.I.E.L.D. adatai
Állapotukaktív
Tevékenységük színhelyevilágszerte
FőhadiszállásTriskelion, Tárcsa, Játszótér, Homokvár, Kocka, Hűtő, Faház
Jelenlegi tagokVezetők:

Alphonso "Mack" Mackenzie (jelenlegi igazgató, 2017-),
Daisy "Skye" Johnson (korábbi igazgató, 2017),
Phillip "Phil" Coulson ismét (korábbi igazgató, 2017?),
Jeffrey "The Patriot" Mace (korábbi igazgató, 2016-2017?),
Phillip "Phil" Coulson (korábbi igazgató, 2014-2016),
Nicholas Joseph "Nick" Fury (korábbi igazgató, 19??-2014),
Alexander Pierce (korábbi miniszter, ?-2014)
Ügynökök:
Maria Hill parancsnok,
Nicholas Joseph "Nick" Fury ügynök,
Phillip "Phil" Coulson ügynök,
Daisy "Skye" Johnson ügynök,
John Garett ügynök,
Felix Blake ügynök,
Victoria Hand ügynök,
Jasper Sitwell ügynök,
Antonie Triplett ügynök,
Grant Ward ügynök,
Melinda May ügynök,
Jemma Simmons ügynök,
Daisy "Skye" Johnson ügynök,
Leopold Fitz ügynök,
Barbara "Bobbi" Morse ügynök,
Lance Hunter ügynök,
Billy Koenig ügynök,
Eric Koenig ügynök,
L.T. Koenig ügynök,
Lincoln Campbell ügynök,
José "Joey" Gutiérrez ügynök,
Elena "Yo-Yo" Rodriguez ügynök,
Davis ügynök,
Piper ügynök,
Weaver ügynök,
Robert Gonzales ügynök,
Mike "Deathlok" Peterson ügynök,
Isabelle "Izzy" Hartley ügynök,
Kara "33-as ügynök" Palamas ügynök,
Victoria Hand ügynök,
Deke Shaw ügynök


Hősök:
Vasember (Anthony "Tony" Stark), Amerika Kapitány (Steven Rogers), Rozsomák (Logan / James Howlett) , Marvel Kapitány (Mar-Vell), Marvel Kapitány (Genis-Vell), Ms Marvel (Carol Danvers), Sólyomszem (Clint Barton), Pókember (Peter Parker), Vashazafi (James Rhodes), Deadpool (Wade Wilson), Luke Cage, Hulk (Robert Bruce Banner), Thor, Fekete Párduc (T'Challa), Elektra (Elektra Natchios), Bestia (Henry McCoy), Higanyszál (Pietro Maximoff), Oroszlánszív (Kelsey Shorr Leigh), Doktor Druid (Anthony Druid), Sötét Sólyom (Chris Powell), Láthatatlan nő (Susan Storm), Mr. Fantasztikus (Reed Richards), Fáklya (Jim Hammond), Fáklya (Johnny Storm), Lény (Benjamin „Ben” Jacob Grimm), Gépember (2ZP45-9-X-51), Pulzár (Monica Rambeau), Póknő (Jessica Drew), Rája (Walter Newell), Fekete Góliát (William Foster), Fekete Özvegy (Natasha Romanoff), Energikon (Simon Williams), USA Ügynök (John Walker), Lepel (Maximillan Coleridge), Sólyom (Samuel Wilson), Jogbajnok (Vance Astrovik), Hangya (Scott Edward Harris Lang), Bűnbánat (Robert Baldwin), A-Bomb (Richard Jones), Torpedó (Namor McKenzie), Mantis (Mandy Celestine), Maró (Sarah Rushman), Pók (Julia Carpenter), Jackpot (Jonathan Hart), Jocasta, Gilgámesz, Bajvívó (Jacques Duquesne), Tigra (Greer Nelson), Holdsárkány (Heather Douglas), Pokolcica (Patricia Walker), Holdlovag (Marc Spector), Dum Dum Dugan (Thaddeus Dugan) Düh (Elvin Haliday), Ostor (Dennis Dunphy), Fekete Lovag (Dane Whitman), Tűzcsillag (Angelica Jones), Skarlát Boszorkány (Wanda Maximoff), Amazon (Jennifer Walters), Fullánk (Henry Pym), Darázs (Janet van Dyne), Vízió (Victor Shade), Űrróka (Eron), Villámcsapás (Eric Masterson), Triatlon (Delroy Garrett Jr.),

Herkules (Alceus)
Egykori tagokÁrnymacska (Katherine Pryde), Sheva Joseph, Bűn-Ölő (Stan Carter), Irányító (Greg Herd), Kvazár (Wendell Vaughn), Seregély (Barbara Morse)

A S.H.I.E.L.D. egy terror-elhárító és hírszerző szervezet a Marvel Comics képregényeiben. A kitalált szervezetet Stan Lee és Jack Kirby alkotta meg. Első megjelenése a Strange Tales 135. számában volt, 1965 augusztusában. A S.H.I.E.L.D. egy betűszó, mely eredetileg a „Supreme Headquarters, International Espionage, Law-Enforcement Division” (’Legfelsőbb Parancsnokság, Nemzetközi Hírszerzés, Végrehajtó Hadosztály’) rövidítése volt. 1991-ben „Strategic Hazard Intervention, Espionage and Logistics Directorate”-re (’Stratégiai Veszélyelhárítás, Logisztikai és Hírszerzési Igazgatóság’) változott.

A 2008-as A Vasember filmtől kezdődően a cég neve a Stratégiai Honvédelmi Iroda Elhárítási és Logisztikai Divíziója rövidítését jelenti.

Története[szerkesztés]

A S.H.I.E.L.D. alapítását a második világháború utáni időszakra tehetjük, amikor Nicholas Joseph Fury fejében megszületett egy olyan titkos ügynökség terve, amely nincs kiszolgáltatva az amerikai kormány politikájának, és globális problémák kezelésére is alkalmas. Bár először Fury terve túl merésznek bizonyult a tényleges megvalósításhoz (a legtöbb ellenérzést az váltotta ki, hogy a S.H.I.E.L.D. ügynökei minden részt vevő ország belügyeibe és titkos aktáiba betekinthettek volna), az Egyesült Nemzetek Szövetsége mégis bizalmat szavazott neki, mert felismerték, hogy nem csupán a hidegháború rémével kell a világnak szembenéznie, hanem minden korábbinál baljóslatúbb fenyegetésekkel, a szupererejű emberek korával. Az ENSZ természetesen Fury-t jelölte ki a S.H.I.E.L.D. élére, de máig meg nem erősített információk szerint Fury intézkedéseit egy tizenkét tagból álló Árnyéktanács is felülvizsgálta, amelyben a tagok kilétét a legnagyobb titok övezte. A Tizenkettek feltételezhetően azon országok vezetői közül kerültek ki, akik katonákat delegáltak az új ügynökségbe, fegyverekkel, felszereléssel és nem utolsósorban pénzzel járultak hozzá annak működéséhez. A S.H.I.E.L.D. a külvilág számára sokáig csak egy ügynökség volt a sok közül, ám hamar nyilvánvalóvá vált, hogy elsődleges feladata a szuperlényeket foglalkoztató terroristaszervezetek felderítése és a mutánsokkal kapcsolatos bejelentések kivizsgálása.

A S.H.I.E.L.D. persze nem csak ezekkel az esetekkel foglalkozott. Egy alkalommal, mikor az Egyesült Államok területén egy hatalmas betolakodó, a Godzilla pusztított, Fury létrehozott egy alcsoportot, a Godzilla Osztagot (Godzilla Squad), amely levadászta és az Atlanti-óceán mélyére terelte a szörnyeteget. Az Osztag vezetésével Fury régi harcostársát, Dum Dum Dugant bízta meg, és ekkor vetették be első ízben a Vörös Ronin (Red Ronin) névre keresztelt robotmonstrumot és a S.H.I.E.L.D. repülő főhadiszállásának elődjét, a Behemoth-ot.

Jelentésének változásai[szerkesztés]

A S.H.I.E.L.D. jelentésének változásai:
1965
Supreme Headquarters, International Espionage, Law-Enforcement Division
Legfelsőbb Parancsnokság, Nemzetközi Hírszerzés, Végrehajtó Hadosztály
1991
Strategic Hazard Intervention, Espionage and Logistics Directorate
Stratégiai Veszélyelhárítás, Logisztikai és Hírszerzési Igazgatóság
2008
Strategic Homeland Intervention Enforcement Logistics Division
Stratégiai Honvédelmi Iroda Elhárítási és Logisztikai Divíziója

2015 (A S.H.I.E.L.D. ügynökei S2E17 után)

Strategic Homeland Intervention Enforcement Logistics Division
Stratégiai Hírszerző Intervenciós Elhárító és Logisztikai Divíziója

Jegyzetek[szerkesztés]

Az Egyesült Államok első és legjobb kémszervezete, Nick Fury, majd Phil Coulson vezetése alatt. Az egész Földre kiterjed tevékenységi körük, bázisuk egy repülő erőd, amit Helibázisnak is neveznek. A SHIELD általánosságban jó ügyet szolgál, de gyakran kerültek konfliktushelyzetbe törvényenkívüli mutánsokkal

Helibázisok[szerkesztés]

Több mint 9 Helibázis építésére került sor, de ezek elpusztultak az idők során. 7 Helibázis nevet is kapott:
Luxor (prototípus)
Iliász (jelenleg használatban)
Behemoth IV (Godzilla-Squad által használt)
Hermes (állítólag elsüllyesztették, miután eltérítették a Red Skull-t)
Argus (Luxor-osztályú Helibázis)
Black Hawk (elpusztult a HYDRA elleni harcban)
Alpha
Periklész V (elsüllyesztették)

Külső hivatkozások[szerkesztés]