Süd-Norddeutsche Verbindungsbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az SNDVB (piros) és az ÖNWB (fekete) vonalai

A k.k. priv. Süd-Norddeutsche Verbindungsbahn (rövidítve: SNDVB) egy magánvasút-társaság volt az egykori Ausztriában, melynek vonalai a mai Csehország területén voltak. A társaság fő vonala a Pardubice-Liberec - Seidenberg volt, amely azonban a nehéz topográfiai viszonyok miatt nem tudta betölteni szerepét, mint vasúti főközlekedési vonal Berlin és Bécs között. A társaságot 1909 október 15-én államosították.

Története[szerkesztés]

1865 június 15-én a reichenbergi gyáros Johann Liebieg köré szerveződött konzorcium engedélyt kapott vasútépítésre Pardubitzétől Reichenbergig és egy szárnyvonal megépítésére Josefstadt-től Schwadowitz-ig. A társaság neve k.k.priv. Pardubitz-Reichenberger Bahn lett, de még azon a nyáron k.k.priv. Süd-Norddeutsche Verbindungsbahn-ra változtatták. Az építkezés elég gyorsan haladt és a Pardubitz–Josefstadt szakaszt 1857 november 4-én megnyitották. A vasútvonal tulajdonképpeni célja azonban a kapcsolat volt a német vasúthálózattal, hogy Szászországon át Berlin és Bécs között a lehető legrövidebb összeköttetést megvalósítsa. Azt követően a Berlin-Görlitz-Seidenberg vasútvonalat meghosszabbítani egy új vonallal Friedland (Frýdlant), Reichenberg (Liberec), Turnau (Turnov), Altpaka (Stará Paka) felé Pardubitz (Pardubice)-ig.

A vonalak[szerkesztés]

A társaság által üzemeltetett más tulajdonú vonalak[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Süd-Norddeutsche Verbindungsbahn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Peter Wegenstein: Die Nordwestbahnstrecke, Verlag Peter Pospischil, Wien, 1995
  • Alfred Horn: Die österreichische Nordwestbahn, Bohmann Verlag, Wien, 1967

További információk[szerkesztés]

Az angol Wikiforrásban további forrásszövegek találhatók Süd-Norddeutsche Verbindungsbahn témában.