Sötétszürke szigonyosbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sötétszürke szigonyosbagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Acronictinae
Nem: Acronicta
Faj: A. cuspis
Tudományos név
Acronicta cuspis
(Hübner, 1813)
Szinonimák
  • Noctua cuspis Hubner, 1813
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sötétszürke szigonyosbagoly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sötétszürke szigonyosbagoly témájú kategóriát.

A sötétszürke szigonyosbagoly (Acronicta cuspis) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Széles körben elterjedt Európában. Égerfákon, bokrokon és mocsaras erdőkben és a pusztákon gyakori. Az Alpokban 2000 méterig fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

Szárnyfesztávolsága 36-44 milliméter. A hamuszürke elsőszárnyak sötét mintásak, a feketés mintát metszi a külső keresztirányú vonal, mindkettő élesen és erősen fekete. Az Acronicta tridens-hez hasonló, elsősorban a következő jellemzők különböztetik meg: a lepkék nagyobbak, erőteljesebbek és szélesebb első szárnyaik vannak. A hátsó szárnyak barna színűek, a mintázatuk enyhén eltérő:a vesevonalhoz egy fekete vonal tartozik, gyakran sárga foltokkal.

Életmódja[szerkesztés]

A lepkék június és július folyamán repülnek, éjjel aktívak, kedvelik a mesterséges fényforrásokat. A hernyók augusztustól szeptemberig aktívak, a különböző éger fajok levelein táplálkoznak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Acronicta cuspis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.