Rábaközi Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rábaközi Múzeum
A múzeum adatai
ElhelyezkedésKapuvár
 Magyarország
Elhelyezkedése
Rábaközi Múzeum (Győr-Moson-Sopron vármegye)
Rábaközi Múzeum
Rábaközi Múzeum
Pozíció Győr-Moson-Sopron vármegye térképén
é. sz. 47° 35′ 36″, k. h. 17° 01′ 37″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 36″, k. h. 17° 01′ 37″

A Rábaközi Múzeum Kapuváron található, a vár helyén épült kastélyban. Feladatának tekinti bemutatni a térség évezredes múltját, a máig élő hagyományokat.

Gyűjteményében fellelhetőek a környéken végzett ásatásokból előkerült őskori eszközök, agyagedények, bronzkori fegyverek. Az itt élt rómaiak nyomát a császárkori pénzek, kerámiák, az avarokét díszes övveretek, ékszerek jelzik. Az Árpád-korból céhládák, kancsók, zászlók, mestermunkák, korabeli munkaeszközök, a kézműves világ emlékei tekinthetőek meg. A történeti anyag másik részét a török háborúk tárgyi és írásos emlékei, valamint a polgárosodás emlékei, a megmaradt bútorok képezik.

Gazdag a múzeum néprajzi gyűjteménye is. A 19. században és az 1900-as évek elején készült parasztbútorokat egy szobabelső egészébe illesztettek be. Megtekinthető a kapuvári népviselet, valamint pásztorfaragások is.

A múzeum öleli magába a Pátzay Pál szobrászművész munkásságát bemutató képzőművészeti anyagot is. A kiállításon megtekinthetőek a művész bronz kisplasztikái, plakettjei, művészeti írásai. Pátzay Pál kapcsolata szülővárosával haláláig tartott, ezt mindennapi életének hátrahagyott tárgyai jelenítik meg.

A múzeumhoz tartozik az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás is.

Források[szerkesztés]

  • Gülch Csaba: A Rábaközi Múzeum (Hétvégi Múzeumi Magazin időszakos kiadvány)

Külső hivatkozások[szerkesztés]