Rudolf Zimmermann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rudolf Zimmermann
Életrajzi adatok
Született1878. szeptember 8.
Rochlitz
Elhunyt1943. augusztus 28. (64 évesen)
Drezda
Ismeretes mint
Nemzetiségnémet német
Pályafutása
Szakterületbiológia
Jelentős munkáiBeiträge zur Kenntnis der Vogelwelt des Neusiedler Seegebiets
A Wikimédia Commons tartalmaz Rudolf Zimmermann témájú médiaállományokat.

Rudolf Zimmermann (Rochlitz, 1878. szeptember 8.1943. augusztus 28.) zoológus, ornitológus, mineralógus.

Élete[szerkesztés]

Először ügyvédnek tanult, majd kereskedőknél szolgált, de 1902-től szabadúszó írónak állt. Kezdetben a néprajz, a tájköltészet, a geológia és az ásványtan állt érdeklődése középpontjában, 1905–1906-tól kezdődően az állatok fényképezése, mint a zoológiai kutatás eszköze kötötte le teljes mértékben a figyelmét. Úttörő munkát végzett e téren a német tudomány számára.

1908-tól jelentek meg felvételeivel a gerinces állatok különböző csoportjairól kiadott kötetek, és tették ismertté. Ennek köszönheti azt is, hogy az első világháború alatt a białowieżai katonai erdészeti hatóság alkalmazta (ekkor fényképeket is készített a bielowiezai bölényekről). A háborút követően Drezdában magánzoológusként és szabadúszó íróként felemelkedett Németország vezető állatfényképészei és lokálzoológusai közé. Termékeny munkájának eredménye többek között a „Naturwissenschafliche Beobachter” című folyóirat utolsó köteteinek kiadása, a „Verein Sächsischer Ornithologen” (Szászországi Ornitológusok Egyesülete) 1922-es megalapítása, az egyesület tudományos közleményeinek szerkesztése, a palearktikus gerincesek kutatásának szentelt „Zoologica palearctica” folyóirat 1923-as megalapítása, vezetése. Elsődleges célja Szászország gerinces-, ezen belül is elsősorban madárállományának felmérése volt.

Rudolf Zimmermann részt vett a Fertő birodalmi részének gerinces, ezen belül is elsősorban ornitológiai felmérésében. Zimmermann, alapos drezdai előkészületeket követően 1940-ben igen hamar alkalmazkodott a Fertő tó jelentette teljesen új körülményekhez, és kiváló eredményeket ért el. Ezért egyértelmű volt, hogy ottani munkásságát 1941-ben és 42-ben is folytatta. Súlyosbodó betegsége azonban 1943-ban megakadályozta a terepi munkák elkezdésében, és „Beiträge zur Kenntnis der Vogelwelt des Neusiedler Seegebiets” című könyvének írása közben, 1943. augusztus 28-án elhunyt.

Munkássága[szerkesztés]

Természetfotói a természet a szó szoros értelmében vett lenyomatai, hisz Zimmermanntól távol állt a képek beállítása, illetve bármilyen utómunkálat (retusálás). Szelídített állatokat nem fényképezett. Így az állatok természetes életfolyamataiba, ökológiájába, elterjedésébe, szaporodásbiológiájába stb. adnak betekintést képei. Kemény harcot vívott a képek mindennemű hamisítása ellen (fotómontázsok, kitömött állatok fotózása, fogságban élő állatok használata stb.).

Források[szerkesztés]

  • Hans Kummerlöwe Zimmermann „Beiträge zur Kenntnis der Vogelwelt des Neusiedler Seegebiets” című, a szerző halála után megjelent könyvébe írt megemlékezése.

Külső hivatkozások[szerkesztés]