Ruška koča

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ruška koča - 1246 m

A Ruška koča (magyarul Rušei ház), más néven Tinetov dom pri Arehu (magyarul Tinček-ház az Arehnél), egy 1246 méter magasan levő hegyi ház a Pohorje hegyen, Szlovéniában. A Pohorje legöregebb hegyi háza,[1] Ruše község lakosai építették 1907-ben. Az ünnepélyes megnyitó 1907. szeptember 8-án volt. A második világháborúig itt még két hegyi ház volt: a Čandrova és a Planinka. A környező tanyák, valamint a Szt. Henrik templom együtt kellemes hegyi települést képezett. Viszont 1943. november 12-én a partizánok fölgyújtották az összes hegyi házat, hogy azok ne lehessenek a németek hasznára.

A valamikori Planinka helyén a rušeiek 1946. október 20-án megnyitották a mai hegyi házat. A házat a Rušei Hegymászó Egyesület elnöke, Davorin Lesjak (Tinček) után nevezték el, aki tanár volt a faluban és sokat tett a hegymászás népszerűsítéséért. A házat 1977-ben renoválták. A nagy érdeklődés miatt a valamikori Čandrova hegyi házat is újból fölépítették; ezt 1987-ben nyitották meg.

A házak egész éven keresztül nyitva vannak. A Rušei Hegymászó Egyesület tartja őket rendben.

Hozzáférés[szerkesztés]

Közeli hegyi házak[szerkesztés]

Közeli hegycsúcsok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ruška koča na Arehu - Hribi.net. [2012. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 16.)

Hivatkozások[szerkesztés]