Rozswhisky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rozswhiskey szócikkből átirányítva)
Amerikai rozswhisky

A rozswhisky (angolul rye whisky vagy rye whiskey) kétféle whiskyt jelenthet:

  1. amerikai rozswhisky,[m 1] amely legalább 51% rozstartalmú gabonacefréből készül.
  2. kanadai whisky, melyet történelmi okokból gyakran rozswhiskynek neveznek attól függetlenül, hogy milyen arányban tartalmaz (vagy tartalmaz-e egyáltalán) tényleges rozswhiskyt.

Amerikai rozswhisky[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államokban a rozswhisky a törvény szerint olyan whisky, melyet legalább 51% rozst tartalmazó gabonacefréből pároltak le legfeljebb 80% alkoholtartalmúra, majd vadonatúj kiégetett tölgyfahordókban tárolták legfeljebb 62,5% alkoholtartalommal. (Egyéb tölgyfahordóban tárolva whisky distilled from rye mash, azaz „rozscefréből lepárolt whisky” néven címkézhető.) Kötelező érlelési ideje nincs, de két év érlelés után straight rye whisky-ként hozható forgalomba, ha nem tartalmaz különböző államokban készült rozswhiskyket. (Az Európai Unióban csak három év érlelés után lehet whiskyként forgalmazni.) A cefre fennmaradó része általában kukorica és árpamaláta.[1]

A rozswhisky az északkeleti államok (főleg Pennsylvania és Maryland) legjellemzőbb whiskyje volt. A késő 18. és a kora 19. században Pittsburgh állt a rozswhiskyfőzés központjában.[2] 1808-ban Allegheny megye lakosságára már fejenként fél hordó eladott rozswhisky jutott.[3] A szesztilalom idején nagyrészt eltűnt ez a whiskyfajta. Csak néhány márka vészelte át ezt az időszakot, például az Old Overholt, de az 1960-as évekre már ezt és más régi pennsylvaniai rozswhiskyket is csak Kentuckyban gyártottak.[4] Ma többek közt a Heaven Hill, a Sazerac Company, a Jim Beam, a Wild Turkey és a Bulleit is gyárt rozswhiskyt. Az amerikai rozswhisky lassú reneszánszát éli.[5][6] A Jack Daniel's is megkezdte a rozswhisky gyártását, melynek érleletlen és alig érlelt változataiból korlátozott kiadásokat hozott forgalomba. A 21. században létrejött amerikai szeszfőzdék közül soknál kísérleteznek rozswhiskyvel, illetve közülük többen is forgalomba hoztak új rozswhiskyket.

Különbségek a rozs- és bourbon whisky között[szerkesztés]

A rozswhiskyt ugyanúgy érlelik, mint a bourbon whiskyt, és gyakran a cefréje is ugyanazon gabonák (rozs, kukorica és árpamaláta) keveréke, mint a tipikus bourboné, ám jóval nagyobb arányban tartalmaz rozst. A rozs jellegzetes, általában fűszeresnek vagy gyümölcsösnek nevezett ízt kölcsönöz a whiskynek. A bourbont legalább 51% kukoricából párolják le, általában édesebb és testesebb a rozswhiskynél. Határozott íze miatt az amerikai rozswhiskyt időnként az islay-i malátawhiskyk amerikai megfelelőjének nevezik.[7] Amikor a múltban a bourbon whisky egyre népszerűbb lett a déli államokon túl is, a bartenderek egyre inkább áttértek rá olyan, hagyományosan rozswhiskyks koktéloknál, mint a whiskey sour, a manhattan és az old fashioned. Ha a koktél minden másban azonos, akkor rozswhiskyvel szárazabb lesz a karaktere.[8]

Annak ellenére, hogy a rozswhisky cefréjének legalább 51% rozst kell tartalmaznia, a kukorica jelentősen jobb szeszkihozatala miatt a rozswhiskynél is előfordul, hogy nagyobb arányban tartalmaz kukoricából, mint rozsból erjedt alkoholt.[9]

Kanadai rozswhisky[szerkesztés]

A kanadai whiskyt gyakran rozswhiskynek nevezik, mert bár a gyártásakor kevés rozst használnak, hagyományosan a rozs jellemzi az ízét. A kanadai whiskyt a helyi köznyelvben gyakran egyszerűen rye-nak nevezik. Kanadában a helyi whisky törvényes nevei a Canadian whisky, a rye whisky, illetve a Canadian rye whisky, melyeket szabadon lehet használni attól függetlenül, hogy a whisky tartalmaz-e rozspárlatot, amíg az ital „rendelkezik azzal az aromával, ízzel és jelleggel, amit általában a kanadai whiskynek tulajdonítanak”.[10]

A kanadai telepesek kezdetben a bőségesen termő rozsból főztek szeszt, majd a búza széles körű meghonosításával áttértek a lágyabb, de egyben sokkal ízetlenebb búzawhiskyre. Felismerték, hogy a búzához kevés rozst adagolva finomabb lesz a whisky, így született meg a kanadai rye jellegzetes stílusa. A 19. század második felében, a finomítóoszlopok elterjedésével a whiskygyárak úgy valósítottak meg hasonló ízvilágot, hogy a finomítóoszloppal készült, közel semleges jellegű kukoricawhiskyt (amely olcsóbb a búzawhiskynél) utólag hozzákevert, kevésbé finomított rozswhiskyvel ízesítették.[9] Az így létrejött kevert whisky máig is a legjellemzőbb kanadai whisky, de rozswhisky helyett időnként bourbon stílusú whiskyt használnak. A felhasznált kukorica aránya akár kilencszerese is lehet a rozsénak.[11] A legtöbb kanadai whisky csak kevés rozspárlatot tartalmaz, kivéve az olyan ritka, 100%-ban rozsból készült whiskyket, mint például az Alberta Premium.

Az európai whiskyhez hasonlóan a kanadait is legalább 3 évig kell érlelni 700 liternél nem nagyobb fahordókban.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Ebben a szócikkben a Gasztronómiai műhely irányelvei szerint – az ott részletezett okokból – a whisky egységes betűzését alkalmazzuk.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Standards of Identity for Distilled Spirits," Title 27 Code of Federal Regulations, Pt. 5.22. Frwebgate.access.gpo.gov. (Hozzáférés: 2013. április 12.)[halott link]
  2. Toland, Bill. „Rye is Popular Again”, Pittsburgh Post Gazette , 2007. május 23. (Hozzáférés ideje: 2013. december 27.) 
  3. „Whiskey Resurrection: A Look at Local Distillers, and How They are Faring in Repeal's 4th Year”, The Bulletin Index , 1937. szeptember 16. (Hozzáférés ideje: 2013. december 27.) 
  4. url=http://ellenjaye.com/index-history.html
  5. "Rye's Revival," Wine Spectator magazine, July 31, 2008. Winespectator.com. [2013. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 12.)
  6. Catoctin Creek Press Release, March 15, 2010. Catoctincreekdistilling.com. [2013. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 12.)
  7. "You are all going to discover the beauty of young rye whiskey," Roundtable Interview, Malt Advocate Volume 16, Number 2, 2007.
  8. See, e.g. Wondrich, David, Imbibe!: From Absinthe Cocktail to Whiskey Smash, a Salute in Stories and Drinks to "Professor" Jerry Thomas, Pioneer of the American Bar, Perigee Books, 2007. (ISBN 978-0-399-53287-0) At page 241 Wondrich states, in giving the recipe for a Manhattan, that "[a]ll things being equal, a 100-proof rye will make the best Manhattan..."
  9. a b Davin de Kergommeaux: Why Is Canadian Whisky Called Rye?. Canadianwhisky.org. [2014. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 6.)
  10. Canadian Food and Drug Regulations (C.R.C., c. 870) - Canadian Whisky, Canadian Rye Whisky or Rye Whisky (B.02.020.). Laws.justice.gc.ca. [2012. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 12.)
  11. "Rye: Situation and Outlook," Agriculture and Agri-Food Canada, Bi-Weekly Bulletin, 2006-06-02 | Volume 19 Number 8 | ISSN 1494-1805 | AAFC No. 2081/E. Agr.gc.ca, 2011. január 30. [2012. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rye whiskey című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]