Rozsnyai Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rozsnyai Zoltán
Életrajzi adatok
Született1926. január 29.
Budapest
Elhunyt1990. szeptember 10. (64 évesen)
San Diego, Kalifornia
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1950)
Tevékenységkarmester
SablonWikidataSegítség

Rozsnyai Zoltán (Budapest, 1926. január 29.San Diego, Kalifornia, 1990. szeptember 10.) magyar származású karmester és zenei igazgató volt.

Budapesten született. Tízéves korában koncertzongoristaként lépett fel, és később a Liszt Ferenc Zeneakadémia egyik legfiatalabb hallgatója lett. Mesterei többek közt Kodály Zoltán, Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Ferencsik János voltak. A diploma elnyerése után, 24 évesen, kinevezték a Debreceni Opera karmesterének.

1954-ben a Magyar Állami Hangversenyzenekar karmestere lett. 1956 májusában a római nemzetközi karmesterverseny második díját nyerte el, amire meghívták Rómába a Santa Cecilia zenekart dirigálni. Ebben az időben készült számos lemezfelvételének egyike (MHV), amin a Magyar Állami Hangversenyzenekar élén Cziffra Györgyöt kíséri Grieg zongoraversenyében és Gershwin Kék Rapszódiájában.

A forradalom alatt a Magyar Rádió zeneigazgatását ajánlották fel neki, ezért a forradalom leverése után, 1956. november 29-én Rozsnyai feleségével és kislányával menekülni kényszerült. Bécsben azonnal hozzáfogott egy menekült zenészekből álló zenekar szervezéséhez, mely 1957 elejétől Philharmonia Hungarica néven vált világhírűvé. Doráti Antal, a Rockefeller és a Ford Alapítványok támogatásával a zenekar 1959-ben az Egyesült Államokban turnézott. A zenekar kritikai fogadtatása igen kedvező volt.

1961-ben Rozsnyai az Egyesült Államokban telepedett le. 1962-ben a New York Philharmonic zenekar asszisztens karmestere lett Leonard Bernstein mellett. 1963-ban a Cleveland Philharmonic Orchestra zenei igazgatója lett, és a következő évben a New York állambeli Utica Symphony Orchestra zenei igazgatását is elvállalta.

1967-ben Rozsnyait több mint 130 jelentkező közül kiválasztották a kaliforniai San Diego Symphony zenei igazgatójának. Vezetése alatt a zenekar első lemezfelvételét a Vox lemezvállalat számára készítette. Számos egyéb lemezfelvétele közül még a Columbia Masterworks-nek készített Columbia Symphony Orchestra felvételét kell kiemelni. Utóbbi több kompozícióját, különösen filmzenét és reklámfilmhez írt művét örökítette meg.

1982-ben, a Világkiállítás alkalmából, a Tennessee állambeli Knoxville szimfonikus zenekarát építette fel, majd 1987-ben, ismét San Diegóban, megalapította az International Orchestra of San Diego-t. Ez a nemzetközi zenekar tehetséges fiatal, de már nemzetközi tapasztalatot szerzett muzsikusokból állt. Lemezfelvételeik közül legnevezetesebb Haydn Évszakok c. műve.

Rozsnyai Zoltán 1990-ben szívroham következtében hunyt el.

Források[szerkesztés]