Rostás-Farkas György (1985)

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rostás-Farkas György
Született1985. március 26. (39 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
SzüleiRostás-Farkas György
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Ifj. Rostás-Farkas György (Budapest, 1985. március 26. –) újságíró, üzletember, műfordító, jogvédő, cigány nyelvi szakértő. Könyv-Lap, Film és Hanglemez kiadó. A Magyar Írószövetség és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tagja. A Roma Szeretetszolgálat és a Cigány Tudományos és Identitásőrző Szövetség elnöke.[1] Id. Rostás-Farkas György író fia.

Ars poeticája[szerkesztés]

A Roma Szeretetszolgálat a rászoruló emberek lelki–szellemi és anyagi szükségleteinek támogatása érdekében jött létre.

Mottója: „Soha ne a származás vagy a bőrszín alapján ítélkezz, mindig a belső tulajdonságokat tartsd szem előtt!”

„Cigány vagyok – ne félj tőlem, segíteni jöttem!” mottó jól tükrözi az egyedülálló Roma Szeretetszolgálat célkitűzéseit, vagyis Magyarországon és más országokban élő hátrányos helyzetű emberek támogatását, megsegítését, származástól, nemzetiségtől, vallástól és bőrszíntől függetlenül.

A Roma Szeretetszolgálat tevékenysége a humanitárius segítségnyújtástól a katasztrófamentésig, a hátrányos helyzetű romák és nem romák, menekültek, nagycsaládosok, hajléktalanok, drogfüggők megsegítésétől kezdve, a fogyatékkal élők rehabilitációs programjáig számos egyéb és humanitárius fejlesztési szakterületet fog át.

Feladatuk továbbá a katasztrófa sújtotta személyek támogatása, a családsegítés, az időskorúak gondozása ellátása, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése.

A Cigány Tudományos és Identitásőrző Szövetség, aminek szintén alapító elnöke, azzal a céllal alakult meg, hogy felgyorsítsa a cigányság társadalmi, kulturális és gazdasági integrációját.

Céljai a cigány nyelv és kultúra ápolása, utóbbi értékes elemeinek a megismertetése a többségi társadalommal, a cigány nyelv fejlesztése, szótárak, újságok, nyelvtankönyvek, filmes dokumentáció készítése és kiadása. Hátrányos helyzetű fiatalok képzése-oktatása, felzárkóztatása, tanoda működtetése, komplex fejlesztés és tehetséggondozás, bűnmegelőzés és áldozatvédelem. Iskolai oktatáshoz tankönyvek, segédanyagok kiadása, melyek elősegítik a cigány kultúra fejlődését, felzárkózását az európai kultúrához.

Szakmai tevékenysége[szerkesztés]

  • Közös út – Kethano Drom kulturális folyóirat – szerkesztő 2004-től folyamatosan
  • Cigány Tudományos és Identitásőrző Szövetség-Könyv-Lap, Film és Hanglemez kiadó elnöke
  • Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja
  • Magyar Írószövetség tagja
  • Roma Szeretetszolgálat elnöke

Elismerése[szerkesztés]

  • Babits Mihály Műfordítói Ösztöndíj (2008)[2]

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. “Rólunk :: Cigány Tudományos És Identitásőrző Szövetség.”. ctisz.webnode.hu (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.) arch
  2. A 2008-as Művészeti Ösztöndíjakat Elnyert Fiatal Alkotó- És Képzőművészek - Eredmény.”. Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)[halott link]

További információk[szerkesztés]

  • www.romacharity.com