Roskilde Festival

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roskilde Fesztivál
Koncert a narancs színpadon 2005-ben
Koncert a narancs színpadon 2005-ben
Helyszín(ek) Dánia, Roskilde
Megrendezés évei1971 óta évente
AlapítóMogens Sandfær, Jesper Switzer Møller (akkori nevén Magnussen) és Carl Fische
Időpont(ok)Négy nap, június utolsó vagy július első csütörtökjétől
Elhelyezkedése
Roskilde Festival (Dánia)
Roskilde Festival
Roskilde Festival
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 55° 37′ 18″, k. h. 12° 04′ 36″Koordináták: é. sz. 55° 37′ 18″, k. h. 12° 04′ 36″
A Roskilde Fesztivál weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Roskilde Festival témájú médiaállományokat.

A Roskilde Fesztivál (dánul Roskilde Festival) egy évente megrendezett zenei fesztivál a dániai Roskilde közelében, a várostól délre. Európa öt legnagyobb zenei fesztiváljának egyike (a Sziget Fesztivál, a Glastonbury Fesztivál, a Paléo Festival és a Rock Werchter mellett). 1971-ben alapította Mogens Sandfær, Jesper Switzer Møller (akkori nevén Magnussen) és Carl Fische. 1972-ben szervezését átvette a Roskilde Alapítvány, amely azóta is gondoskodik a rendezésről.

Ez volt Dánia első igazán zenei hangsúlyú fesztiválja. Eredetileg a hippiket célozta meg, de ma már főként Skandinávia és Európa többi részének átlagos fiataljai látogatják. A 2007-es fesztiválon több mint 180 együttes játszott, a 80 000 fizető vendég mellett 21 000 önkéntes, 5000 médiamunkás és 3000 művész vett részt, ami összesen csaknem 110 000 résztvevőt jelent.

A tárborhely hagyományosan június utolsó vasárnapján nyit, ami bőven hagy időt az elhelyezkedésre és a bemelegítésre. A fesztivál maga hivatalosan a következő csütörtökön kezdődik, és négy napig tart..

Az 1990-es évek közepéig főként skandináv részvevőket vonzott, de az elmúlt években egyre nemzetközibb lett, főként a németek, ausztrálok és britek nagy száma miatt. Skandináv alternatívaként a Midtfyns Festival maradt 2004-ig, amikor a csökkenő jegyeladások miatt bezárt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Roskilde Festival című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]