Roman Oszipovics Jakobszon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roman Jakobszon

Roman Oszipovics Jakobszon (oroszul: Роман Осипович Якобсон; Moszkva, 1896. július 21.Boston, 1982. július 18.) orosz származású filológus, nyelvész.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jakobszon szlavisztikát tanult Moszkvában, szülővárosában. Hamarosan csatlakozott a Moszkvai Nyelvészkörhöz, amely közel állt az orosz formalizmushoz. Az orosz formalisták alkották meg egyebek között az akkor új médium, a film első elméletét.

Jakobszon 1920-ban érkezett egy szovjet küldöttség tagjaként Prágába, de ezen posztját hamarosan feladta, hogy újra a tudománnyal foglalkozhasson. 1926-ban a Prágai Nyelvészkör alapító tagjai között volt. 1933-ban professzori állást kapott Brünnben. 1939-ben a németek bevonulása elől menekülve először Dániába került, majd onnan Norvégiába, illetve Svédországba (Uppsala és Stockholm). 1941-ben meghívták a New York-i francia exil-egyetemre, az École Libre des Hautes Études-ra. Ott találkozott Claude Lévi-Straussal, akire nagy befolyással volt. 1943-ban a Columbia Egyetemen lett professzor, majd 1949-ben meghívták a Harvardra. 1957-től nem csak a Harvardon tanított, hanem párhuzamosan a szomszédos Massachusetts Institute of Technology-ban is. 1967-ben emeritálták és 1974-ig vendégprofesszoroskodott több intézetben is; Collège de France, Yale Egyetem, Princeton, Brown, Brandeis, Leuven és New York.