Rocky-sorozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rocky szobra a Philadelphia Szépművészeti Múzeum előtt

A Rocky-sorozat egy nyolc filmből álló boksz-saga, melynek központi alakja a kisstílű bokszolóból lett bajnok, Rocky Balboa. A filmek többségét (a Creed kivételével) Sylvester Stallone írta és a főszereplőt is ő alakította, valamint négy részt saját maga rendezett. Rocky Balboa kitalált amerikai ökölvívó, egyike a filmtörténelem legismertebb és legheroikusabb alakjainak. A karakter főszereplésével nyolc film készült el. Megformálója minden részben Sylvester Stallone, akinek nagyrészt ez a karakter, valamint filmsorozat hozta meg a világhírnevet és a felemelkedést a legnagyobb sztárok közé (a sorozat sikeréhez csak a Rambo-filmek és talán a Feláldozhatók-sorozat hasonlítható). A szereplőt még a '70-es években alkották meg, a filmek többségét (a címszereplő alakítása mellett) Stallone rendezte és írta is. Rocky Balboa akárcsak a szintén Stallone alakította John Rambot, mára egyike a filmtörténelem legikonikusabb amerikai karaktereinek.

Rocky Balboa kisstílű utcai bokszolóból avanzsál világbajnokká, és lesz minden idők egyik leghatalmasabb ökölvívója, miközben ezzel párhuzamosan az életét az ökölvívás mellett meghatározza a szerelem, a család, a barátság, az odaadás és az elkötelezettség. Rocky megtestesíti a kitartást, az elszántságot, a hitet, az erőt és a győzelmet az emberek számára, a tökéletes sportolót és a minta-életpályát. Szegény utcai bunyósból multimilliomos szupersztárrá és a legnagyobb bajnokká válik, miközben megismerkedik és összeházasodik Adriennel, megszületik és felcseperedik a fia, valamint nagy ellenfelekből legjobb barátok lesznek Apollo Creeddel, a szintén legendás bokszolóval, aki életét veszti a Rocky 4. részében az orosz Ivan Drago kezei által. Rocky nem csak Apollót veszti el, hanem egykori edzőjét, Mickeyt is, később pedig a felesége is meghal.

A Rocky sorozat minden része magában hordoz valamilyen tanulságot, és egy követendő példát állít az emberek elé. Stallone pályafutásának is ez a szerep adott akkora löketet, amivel végleg a legnagyobbak közé került.

A sorozat részei[szerkesztés]

Rocky (1976), Rocky II. (1979), Rocky III. (1982), Rocky IV. (1985), Rocky V. (1990), Rocky Balboa (2006), Creed: Apollo fia (2015), Creed II. (2018), Creed III. (2023)

Rocky (1976)[szerkesztés]

Rocky edzés közben

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) szerény körülmények között élő, egyszerű észjárású, kisstílű philadelphiai bunyós, aki amatőr meccsekből és egy helyi uzsorásnak történő, kétes pénzbehajtásból tengeti mindennapjait. Egykor meg lett volna a tehetsége a sikerhez, de mostanra már edzője, Mickey Goldmill (Burgess Meredith) is lemondott róla. Azonban Rocky váratlanul esélyt kap a kitörésre: az ünnepelt, mindeddig veretlen nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, Apollo Creed (Carl Weathers) a függetlenségi nyilatkozat kihirdetésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett gálán egy ismeretlennel szeretne kiállni. Apollo nem talált profi ellenfelet és véleménye szerint jó fényt vetne rá, ha nagylelkűen lehetőséget adna egy névtelen bokszolónak elnyerni a bajnoki címet – még akkor is, ha a rendhagyó meccs kimenetele egyértelműnek tűnik.

A véletlenszerű választás Rockyra, az Olasz Csődörre esik, aki tudja, hogy a nála sokkal technikásabb és tapasztaltabb Apollo ellen szinte esélye sincs a győzelemre, de ennek ellenére felveszi a kesztyűt és Mickey segítségével kíméletlen edzésbe kezd, hogy bizonyítson.

A mindenki által komolytalannak tartott mérkőzés aztán rendkívüli fordulatot vesz…

  • IMDb – 8.1/10
  • Rotten Tomatoes: 93%

Rocky II. (1979)[szerkesztés]

Rocky és Apollo Creed

Noha a bokszmeccset vitatott pontozással Apollo nyerte meg, súlyos sérüléseket szenvedett a Rockyval történő összecsapás során és büszkeségén is folt esett; pályafutása során először nem volt képes kiütéssel legyőzni ellenfelét (aki ráadásul ezúttal egy amatőr bokszoló volt) és sokak szerint valójában Rocky nyert volna, de a meccset megbundázták. Apollo ezért mindenáron visszavágót akar és célja eléréséhez nem válogat az eszközökben; megpróbálja nyilvánosan megalázni Rockyt, hogy a ringbe csalja.

Rocky először hallani sem akar a kihívásról, és felesége, Adrian oldalán igyekszik boldogulni az életben, de képzetlensége miatt a bokszoló nem kap munkát és a bajnoki mérkőzésért kapott pénz is hamar elfogy. Rocky úgy dönt, hogy edzője, Mickey segítségével ismét ringbe száll a bajnokkal az évszázad legnagyobb visszavágójára.

  • IMDb – 7.3/10
  • Rotten Tomatoes: 67%

Rocky III. (1982)[szerkesztés]

Miután kiütötte Apollót és elnyerte a világbajnoki övet, Rocky országszerte ismert sportolóvá válik; számtalan reklámfilmben és magazinban szerepel, nagy vagyonra és megbecsültségre téve szert. Miután tíz alkalommal megvédte a címét, Rocky a visszavonulást tervezi, de egy brutális fekete öklöző, Clubber Lang (Mr. T) esélyt követel tőle az öv elnyerésére és arrogáns stílusával sikerül elérnie, hogy Rocky ringbe szálljon vele. Rocky nem veszi komolyan az összecsapást és ennek következményeként megalázó vereséget szenved, ráadásul a meccs után apjaként szeretett edzője, Mickey is meghal.

Mielőtt azonban végképp szögre akasztaná a kesztyűt, Rocky váratlan helyről kap támogatást; korábbi riválisa, Apollo Creed felajánlja neki, hogy edzője, Duke segítségével felkészíti őt a visszavágóra.

  • IMDb – 6.8/10
  • Rotten Tomatoes: 67%

Rocky IV. (1985)[szerkesztés]

Ivan Drago és Rocky Balboa

Rocky Balboa már mindent elért a sportágában, pár éve visszavonult a versenyektől és békésen él családjával. Ám egy napon az Amerikai Egyesült Államokba érkezik Ivan Drago (Dolph Lundgren), a gigászi erejű, veretlen szovjet bokszbajnok, aki egy barátságosnak induló jótékonysági meccsen halálra veri Apollót.

Felesége tiltakozása ellenére Rocky a Szovjetunióba utazik, hogy egy tét nélküli mérkőzésen revansot vegyen barátja haláláért. Apollo edzőjének, Duke-nak a támogatásával Rocky spártai körülmények között, a zord Szibériában készül Drago ellen, aki ezzel egyidőben a legmodernebb edzőtermekben, orvosok és trénerek segítségével edz.

A meccsen nem csupán két bokszoló, hanem Kelet és Nyugat is összecsap.

  • IMDb – 6.9/10
  • Rotten Tomatoes: 44%

Rocky V. (1990)[szerkesztés]

Rocky Balboa és Tommy Gunn

Rocky ugyan heroikus küzdelemben kiütötte Ivan Dragót és bosszút állt Apollóért, de komoly árat kell érte fizetnie; a meccsen súlyosan megsérül és agykárosodást szenved, ezért orvosai eltiltják a bokszolástól. A bajt tetézi, hogy pénzügyi tanácsadója minden pénzét elúsztatta, így Rocky feleségével és fiával, Roberttel kénytelen szerényebb körülmények közé költözni.

Rocky ismét megnyitja Mickey egykori edzőtermét és hamar felfigyel egy tehetséges fiúra, Tommy Gunnra, aki mesteréül hívja az általa csodált Rockyt. Az Olasz Csődör reméli, hogy saját egykori edzőjéhez, Mickey-hez hasonlóan ő is segíthet a fiatal reménységnek elnyerni a világbajnoki címet, de emiatt egyre jobban elhanyagolja saját fiát, ráadásul egy gátlástalan bokszmenedzser, George Washington Duke (Richard Gant) hatására a gyors sikerről és sok pénzről álmodó Tommy is mestere ellen fordul…

  • IMDb – 5.3/10
  • Rotten Tomatoes: 21%

Rocky Balboa (2006)[szerkesztés]

Tizenöt év telt el az előző rész eseményei óta – felesége halála óta Rocky egyedül él és saját éttermében a régi meccsek felidézésével szórakoztatja vendégeit. Fiával való kapcsolata nem felhőtlen, az ifjabb Rocky úgy érzi, apja hírneve túl nagy árnyékot vet rá és emiatt nem tud boldogulni az életben.

Amikor egy számítógéppel szimulált mérkőzés szerint a jelenlegi világbajnok, Mason Dixon (Antonio Tarver) és Rocky Balboa összecsapásából az Olasz Csődör kerülne ki győztesen, Rocky úgy dönt, kiáll a nála jóval fiatalabb bokszoló ellen, hogy bebizonyítsa; még mindig képes a győzelemre.

  • IMDb – 7.1/10
  • Rotten Tomatoes: 75%

Creed: Apollo fia (2015)[szerkesztés]

Adonis (Donnie) Johnson Apollo Creed házasságon kívül született, törvénytelen fia, aki apjához hasonlóan bokszolói karrierre vágyik. A fiatal férfi felkeresi a már visszavonult Rockyt, hogy segítsen neki megvalósítani az álmát. Hamarosan lehetőséget is kap, hogy kiálljon a félnehézsúlyú világbajnok ellen.

A Rocky és Apollo első meccsére emlékeztető mérkőzésen Donnie derekasan helyt áll és kivívja nem csupán a nézőközönség, de profi ellenfele elismerését is.

Creed II. (2018)[szerkesztés]

A bokszoló Adonis Creednek nagy kihívások között kell helytállnia; családi kötelezettségei mellett egy újabb csatára is készül. Edzője, Rocky Balboa ismét mellette van, miközben közös múltjukkal kell szembenézniük.

Creed III. (2023)[szerkesztés]

Sylvester Stallone már nem szerepel a filmben. A filmet maga a főszereplő Michael B. Jordan rendezi. Adonis életébe visszatér egy barátja, Damian, akitől a múltja a jelenét kezdi pusztítani. Miután Damian legyőzi a jelenlegi nehézsúlyú bokszbajnokot, Feliz Chazzt, Donnienak kell megküzdenie vele, a múltjával és családi problémáival.

Szereplők[szerkesztés]

  • A táblázat a Rocky-filmek szereplőit és az őket megformáló színészeket tartalmazza
  • Az apró és dőlt betűvel írt színészek nem szerepelnek az adott film stáblistáján, csupán visszaemlékezések vagy archív felvételek formájában tűnnek fel
  • A sötétszürke háttér azt jelzi, hogy a szereplő nem szerepel az adott filmben
Szereplő Filmek
Rocky Rocky II. Rocky III. Rocky IV. Rocky V. Rocky
Balboa
Creed Creed II. Creed III.
1976 1979 1982 1985 1990 2006 2015 2018 2023
Robert „Rocky” Balboa Sylvester Stallone
Adrianna „Adrian” Balboa Talia Shire Talia Shire (archív)
Paul „Paulie” Pennino Burt Young
Apollo Creed Carl Weathers Carl Weathers (archív) Carl Weathers (archív) Carl Weathers (fotó)
Mickey Goldmill Burgess Meredith Burgess Meredith (archív) Burgess Meredith Burgess Meredith (archív) Burgess Meredith (fotó)
Tony „Duke” Evers Tony Burton Tony Burton (archív) Tony Burton (fotó)
Mary Anne Creed Lavelle Roby Sylvia Meals Sylvia Meals Phylicia Rashad
Tony Gazzo Joe Spinell Joe Spinell (archív)
Spider Rico Pedro Lovell Pedro Lovell (archív) Pedro Lovell
Marie Jodi Letizia Geraldine Hughes
Robert Balboa Jr. Seargeoh Stallone Ian Fried Rocky Krakoff Sage Stallone Milo Ventimiglia Sage Stallone (fotó) Milo Ventimiglia
James „Clubber” Lang Mr. T Mr. T (archív)
Ivan Drago Dolph Lundgren Dolph Lundgren (archív) Dolph Lundgren
Ludmilla Drago Brigitte Nielsen Brigitte Nielsen
Tommy Gunn Tommy Morrison
George Washington Duke Richard Gant
Mason „Vonal” Dixon Antonio Tarver
Adonis „Donnie” Creed Michael B. Jordan Michael B. Jordan
Alex Henderson (gyerek)
Michael B. Jordan
Thaddeus J. Mixson (tizenéves)
Bianca Taylor Tessa Thompson
Danny „Stuntman” Wheeler Andre Ward
Tony „Little Duke” Evers Wood Harris
„Csini” Ricky Conlan Tony Bellew Tony Bellew
Viktor Drago Florian Munteanu
Amara Creed Hendrix McDaniel Mila Davis-Kent
Damian "Dame" Anderson Jonathan Majors
Spence Moore II (tizenéves)

Megjegyzések[szerkesztés]

  • A Rocky V. az egyetlen olyan film, melyben Rocky nem a ringben győzi le ellenfelét; itt egy utcai verekedésben száll szembe az őt eláruló tanítványával, Tommy Gunnal. Továbbá az első részhez hasonlóan ezt a filmet nem Stallone, hanem John G. Avildsen rendezte.
  • A Rocky II. az egyetlen a sorozatból, melyben csupán egy küzdelem látható.
    • Rocky: Rocky vs. Spider Rico; Rocky vs. Apollo Creed (első mérkőzés)
    • Rocky II.: Rocky vs. Apollo Creed (második mérkőzés)
    • Rocky III.: Rocky tíz címvédése; Clubber Lang viadalai; Rocky vs. Mennydörgés; Rocky vs. Clubber Lang (két mérkőzés)
    • Rocky IV.: Apollo Creed vs. Ivan Drago; Rocky Balboa vs. Ivan Drago
    • Rocky V.: Tommy küzdelmei; Tommy Gunn vs. Union Cane; Rocky Balboa vs. Tommy Gunn (utcai verekedés)
    • Rocky Balboa: Mason Dixon címvédése (nyitójelenet); Rocky Balboa vs. Mason Dixon (számítógépes animáció, majd tényleges mérkőzés)
  • Stallone családtagjai közül többen szerepelnek az egyes részekben.
    • Apja, id. Frank Stallone időmérő a Rockyban.
    • Bátyja, ifj. Frank Stallone énekest alakít az első három részben.
    • Egyik fia, Seargeoh Stallone a második, másik fia, Sage Stallone az ötödik részben szerepel, mint Rocky fia.
    • Stallone első felesége, Sasha Czack Rocky egyik női rajongóját formálja meg a harmadik részben (a Clubber elleni első küzdelemre készülő Rocky egy szobabiciklin gyakorlatozik, amikor a szőke hajú nő puszit kér tőle).[1]
    • Második felesége, Brigitte Nielsen Ivan Drago feleségének szerepét kapta meg a negyedik részben.
    • Harmadik, jelenlegi felesége, Jennifer Flavin az ötödik részben statiszta.[2]
    • Az első két részben szereplő Butkus valóban Stallone kutyája (a stáblistán „Butkus Stallone” néven tüntették fel).[3]

Bevételek[szerkesztés]

Film Bemutató Jegyeladási bevétel
Egyesült Államok Egyéb országok Világszerte
Rocky 1976. november 27. $117 235 147[4] $107 764 853 $225 000 000
Rocky II. 1979. június 15. $85 182 160[5] $115 000 000 $200 182 160
Rocky III. 1982. május 28. $125 049 125[6] N/A $125 049 125
Rocky IV. 1985. november 27. $127 873 716[7] $172 600 000 $300 473 716
Rocky V. 1990. november 16. $40 946 358[8] $79 000 000 $119 946 358
Rocky Balboa 2006. december 20. $70 270 943[9] $85 450 189 $155 721 132
Összesen 1–6. rész $566 556 405 $559 815 042 $1 086 372 491

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]