Rockprevenció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A rockprevenció egykori rocksztárok és civil szervezetek megelőző tevékenysége, mely során negatív élettapasztalataik átadásával hívják fel a figyelmet a rocker életvitelben rejlő életveszélyekre.

Nemzetközi rockprevenció[szerkesztés]

A nemzetközi rockprevenció talán legismertebb alakja Rat Skates, a thrash metal úttörő Overkill zenekar alapító dobosa, aki a világkörüli turnék során szembesült a zeneipar viszontagságaival, s az állandó utazások terheivel, mely mély depresszióba és masszív alkoholizmusba döntötte.[1][2] Az Overkillből való távozását követően dokumentumfilmezésbe kezdett, melynek segítségével igyekszik felhívni az ifjú sztárjelöltek figyelmét, a rock iparág buktatóira.[3] Skates nevéhez fűződik a Rock-Un-Rold, zenei rockprevenciós talk show, valamint a Welcome to the Dream- The Rude Awakening of Rock Stardom című dokumentumfilm.[4] Skates filmes projektjeihez Dave Ellefson, a Megadeth basszusgitárosa is csatlakozott. A nemzetközi rockprevenció további közismert személyiségei közé tartozik Kittil Kittilsen (ex-Mayhem) és Kenny Neill (ex-Twisted Sister).[5][6]

Rocktérítőtől a rockprevencióig[szerkesztés]

A nyolcvanas évek rockkultuszát Magyarországon képviselő Pajor Tamás zenéjén keresztül extrém módon propagálta mind a kábítószert, mind a hozzá kapcsolódó ideológiát. Életmódját ekkoriban a radikális züllés és önpusztítás jellemezte, és gyakori rendőrségi atrocitások is kísérték. 1987 októberében Pajor szakított a múltjával, és keresztény hitre jutva először ugyan nem kívánta befejezni a későbbi kultuszmozi, a Rocktérítő munkálatait, ám végül is úgy döntött, hogy a film üzenetévé teszi az általa átélt fordulatot, az Istenhez való megtérést, a régitől való elszakadást és az új életét. Zenésztársaival, mint például Fejes Zoltán (ex-Classica) gitárvirtuóz, vagy Gothár Ferenc (ex-Moho Sapiens) rendszeres fellépőjévé vált különböző drogellenes és antirasszista rendezvényeknek.[7] A hazai rockprevenció táborához sorolható a Gyilkoszenek.com Rockprevenciós Misszió is, mely 50 kemény rock zenei stílusirányzat, 150 zenekarának pályafutásán keresztül kívánja felhívni a figyelmet a rocker életvitel veszélyeire.[8] A hazai rockprevenció további közismert személyiségei közé tartozik Abaházi Zoltán (ex-Sing Sing) és Fortuna László (ex-Edda Művek).[9][10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DeAngelis-Kundrat, Lori. Born in The Basement, MVD Visual (2007) ASIN: B000RPKQES
  2. Roth, Keith/ Kristi, Aimee. WRAT Electric Ballroom (03-16-08) (angol nyelven)
  3. Göndör Ottó. Gitárt karokkal, 43. oldal, Ad Librum Kiadó
  4. Skates, Rat. Helping Artists to Survive the Collision of Art, Money, Ego Success and Fear (angol nyelven). [2011. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  5. Kittil Kittilsen interjú, Hetek (11-07-15)
  6. Kenny Neill, a Breakin' The Bondage Blues Band oszlopos tagja (angol nyelven). [2011. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  7. Pajor Tamás életrajza a pajortamas.hu-n. [2012. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  8. A Gyilkoszenek.com Rockprevenciós Misszió hivatalos honlapja. [2013. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  9. Abaházi Zoltán interjú, Élet és Család[halott link]
  10. Fortuna László interjú, Evangélikus.hu. [2011. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)