Rockfield Studios

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rockfield stúdió szócikkből átirányítva)
Rockfield Studios
TelepülésMonmouthshire
Hasznosítása
Felhasználási területhangstúdió
Elhelyezkedése
Rockfield Studios (Egyesült Királyság)
Rockfield Studios
Rockfield Studios
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 49′ 30″, ny. h. 2° 44′ 53″Koordináták: é. sz. 51° 49′ 30″, ny. h. 2° 44′ 53″
Térkép
Rockfield Studios weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rockfield Studios témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A stúdió bejárata

A Rockfield stúdió (angolul: Rockfield Studios) a walesi Monmouth közelében található, az azonos nevű, kis monmouthshirei falu határában. Itt vették fel a brit rockzene legsikeresebb felvételeinek egy részét.[1]

Története[szerkesztés]

A stúdiót 1963-ban alapította Kingsley és Charles Ward,[1] egy tanyaépületet alakíttatva át.[2] 1965-ben a világ első olyan stúdiója lett, ahol a zenekarok békés, nyugodt, vidéki környezetben dolgozhattak lemezeiken. A Rockfield tulajdonképpen két stúdióból áll, a Coach House-ból és Quadrangle-ból. Mindkettő alkalmas digitális és analóg felvételek készítésére.

A Coach House-t 1968-ban építették olyan zenekarok számára, akik nagy hangsúlyt fektetnek az természetes akusztikára. Itt vették fel lemezeiket többek között az Oasis, Bullet For My Valentine és Simple Minds együttesek.

A Quadrangle nevű stúdiót 1973-ban építették. Itt vették fel a Queen Bohemian Rhapsody című dalát. A nagy stúdiót élőzenei felvételek készítésére használják. Itt vették fel lemezeiket többek között a Manic Street Preachers, Robert Plant és Coldplay.

Az első nagy siker, amit a Rockfield stúdióban vettek fel, az I Hear You Knockin című dal volt Dave Edmundstól 1970-ben. A sikert követően az 1970-es évek elején itt vették fel a Budgie hét albumát, több Hawkwind albumot valamint Peter Hamill második szólóalbumát, a Chameleon in the Shadow of the Night-ot 1973-ban. 1974-ben itt vették fel az Ace együttes How Long? című sikerdalát, majd a Queen Sheer Heart Attack című lemezét. 1975 augusztusában a Queen visszatért és hozzálátott az A Night at the Opera című lemez elkészítéséhez. Itt készítették el a Bohemian Rhapsody című dal egy részét is. 1975-ben itt készültek el a Motörhead első felvételei. Az együttes rövid ideig a Rockfield kiadóval kötött szerződést.[2] 1996 és 1997 között eltelt 12 hónap alatt az Oasis, Ash, Black Grape, The Charlatans és a Boo Radleys által felvett anyagok öt listavezető albumot adtak ki.

Felvételek[szerkesztés]

A Rockfield stúdióban számos híres énekes és együttes készített felvételeket:

Az 1960-as évek[szerkesztés]

Az 1970-es évek[szerkesztés]

Az 1980-as évek[szerkesztés]

Az 1990-es évek[szerkesztés]

A 2000-es évek[szerkesztés]

A 2010-es évek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b c Zep singer returns to solo roots”, BBC News, 2006. május 20. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.) 
  2. a b c Jeff Collins, Rock Legends At Rockfield, 2007, ISBN 978-0-7083-2097-6
  3. a b c d e f Record Production Article, accessed February 2012

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rockfield Studios című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap