Robin Williams

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robin Williams
SzületettRobin McLaurin Williams
1951. július 21.[1][2][3][4][5]
Chicago[6][7]
Elhunyt2014. augusztus 11. (63 évesen)[8][1][2][4][9]
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
  • Valerie Velardi (1978. június – 1988)
  • Marsha Garces (1989. április 30. – 2010)[12]
  • Susan Schneider (2011. október 22. – 2014. augusztus 11.)[13]
Gyermekei
  • Zachary Williams
  • Zelda Williams
  • Cody Williams
SzüleiLaura McLaurin
Robert Williams
Foglalkozása
Iskolái
  • Claremont McKenna College (politikatudomány)
  • Detroit Country Day School
  • Redwood High School
  • College of Marin (színházművészet)
  • Durham College
  • Juilliard School (1973–1976)
KitüntetéseiDíjak és jelölések
Halál okaakasztás
SírhelyeSan Francisco-öböl[14]
Színészi pályafutása
Aktív évek1976–2014
Díjai
Oscar-díjak
Legjobb férfi mellékszereplő
Good Will Hunting (1998)
Golden Globe-díjak
Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték)
Jó reggelt, Vietnam! (1988)
A halászkirály legendája (1992)
Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van (1994)
Legjobb szinkronhang
Aladdin (1993)
Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat)
Egy úr az űrből (1979)
Emmy-díjak
Kiemelkedő egyéni teljesítmény varieté vagy zenés műsorban
Carol, Carl, Whoopi and Robin (1987)
ABC Presents: A Royal Gala (1988)

A Wikimédia Commons tartalmaz Robin Williams témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Robin McLaurin Williams (Chicago, Illinois, 1951. július 21.Paradise Cay, Kalifornia, 2014. augusztus 11.) Oscar-díjas és hatszoros Golden Globe-díjas amerikai komikus, színész, rendező, producer.

Élete és pályája[szerkesztés]

Williams 1951. július 21-én született Chicagóban (Illinois állam). Édesapja Robert Fitzgerald Williams (1906–1987) a Ford Motor Company vezető munkatársa volt. Édesanyja Laura McLaurin (született Smith, 1922–2001) egykori modell New Orleansból. Felmenői között akadt angol, walesi, ír és francia is. Anyai ükapja Anselm J. McLaurin politikus, aki volt szenátor, illetve Mississippi állam kormányzója is.

A michigani Bloomfield Hillsben nőtt fel, ahol a Detroit Country Day School tanulója volt. Két féltestvére a 2007. augusztus 14-én elhunyt Todd és McLaurin.

A gimnázium végére a család letelepedett Kaliforniában, és Williams az iskolában megtalálta számításait. Mire leérettségizett, ő volt a legnépszerűbb tanuló, akit a legviccesebbnek és egyúttal a sikeres jövőre legkevésbé esélyesnek („Most Likely Not to Succeed”) választottak. A gimnázium után politológiát tanult. 1973-ban egyike volt azon 20 diáknak, akik bejutottak a Juilliard Schoolba és annak a kettőnek is, akiket John Houseman bejuttatott a Haladó Programba (a másik Christopher Reeve volt). Nyelvjárások szakon Williamsnak nem okozott gondot az összes dialektus elsajátítása. 1976-ban hagyta el a Juilliardot.

Többször fellépett egyedülálló improvizációs humorával. Első szerepe olyan sikeres lett, hogy saját sorozatot kapott, ami 1978-tól 1982-ig ment. A címe „Mork & Mindy” volt; magyarul Egy úr az űrből címmel adták. Széles vászonra először a Popeye című filmben került 1980-ban, majd drámai oldalát csillogtatta meg 1982-ben, a Garp szerint a világban Glenn Close oldalán. Csillaga akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a Jó reggelt, Vietnam!-ban lemezlovast alakított.

Robin Williams a 62. Oscar-díj átadóján Yola Czaderska-Hayekkel

Ekkor jelölték először Oscar-díjra. A 80-as évek végén és a 90-es évek elején olyan sikeres filmekben szerepelt, a Holt költők társasága, az Ébredések Robert De Niro oldalán vagy a A halászkirály legendája. 1993-ban a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című filmben gyermekei bizalmát próbálja meg visszaszerezni. 1997-ben a Good Will Hunting ban hozta élete talán legjobb alakítását, amiért a következő évben megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart. A szobrocska megszerzése után, a kritikusok szerint nemigen nyújtott valóban emlékezetes alakítást, talán csak a Sötétkamra című filmet lehetne kiemelni, amit ők is díjaztak. 2008 után is forgatott filmeket, amiben remélte, visszahozta régi formáját. 2009-ben bekerült a filmes és szinkronos tevékenykedései miatt, a hivatalos Disney Legendák közé. 2011 márciusában a Broadwayen is debütált, ott is látható volt néhány produkcióban.

A filmezés mellett három zenei albumot vett fel, valamint szerepelt egy sorozatban is, melynek címe Eszementek volt.

Magánélete és egészsége[szerkesztés]

Williams első felesége Valerie Velardi volt, akit 1978. június 4-én vett el. Egy gyerekük született, Zachary Pym, 1983. április 11-én. Első házasságának ideje alatt házasságon kívüli viszonyt folytatott Michelle Tish Carter pincérnővel, akit 1984-ben ismert meg. Carter 1986-ban beperelte őt, azt állítva, hogy Williams a szexuális kapcsolat létesítése előtt nem mondta el neki, hogy herpesz szimplex vírussal fertőzött, és az 1980-as években továbbadta neki a vírust. Az ügyet peren kívül rendezték. Williams és Valerie 1988-ban elváltak.

1989. április 30-án feleségül vette Marsha Garcest, fia egykori dadusát, aki ekkor már hathónapos terhes volt Williams gyermekével. Összesen két gyerekük született, Zelda Rae (1989. július 31.) és Cody Alan (1991. november 25.). Marsha 2008 márciusában beadta a válópert, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva.

Williams 2011. október 23-án a kaliforniai St. Helenában vette el harmadik feleségét, Susan Schneider grafikust.

Mialatt a Juilliardra járt, Williams összebarátkozott Christopher Reeve-vel. Több közös órájuk is volt, amin csak ők ketten vettek részt és jó barátok maradtak egészen Reeve haláláig. Williams sokszor meglátogatta barátját, miután egy lovas baleset miatt lebénult és azzal próbálta jó kedvre deríteni, hogy eljátszott neki egy különc orosz orvost. Williams állítása szerint még egy végbéltükrözést is előadott. Reeve kijelentette, hogy akkor nevetett először a baleset óta és azt remélte, hogy az élete rendben lesz. Reeve azonban 2004-ben elhunyt.

2007. augusztus 20-án idősebb bátyja, Robert Todd Williams egy hónappal a szívműtétje után, belehalt annak szövődményeibe.

Az 1970-es és 1980-as években Williams kokainfüggő volt. Később bejelentette, hogy azóta már leszokott, közeli barátja és gyakori társa John Belushi halála miatt. Azt mondta, hogy az ő halála és fiának születése késztették arra, hogy leszokjon a drogokról.

2006. augusztus 9-én Williams bevonult egy newbergi rehabilitációs központba. Később bevallotta, hogy alkoholproblémákkal küzd. Publicistája a következő bejelentést tette: „20 év józanság után Robin Williams azon kapta magát, hogy újra inni kezdett és úgy döntött, hogy megelőző intézkedéseket tesz saját, valamint családja jólétének érdekében.”

2009 márciusában szívproblémákkal kórházba került. Emiatt elhalasztotta egyszemélyes turnéját, mert meg kellett műteni az egyik aortabillentyűjét. A műtét 2009. március 13-án sikeresen lezajlott a Cleveland Klinikán.

Jótékonykodása[szerkesztés]

Williams egykori feleségével, Marshával megalapította a jótékonysági célokat szolgáló Windfall Alapítványt. Williams rengeteg energiát szentelt a jótékonykodásnak, többek között a Comic Relief adománygyűjtő szervezetben. A programot Williams, Billy Crystal és Whoopi Goldberg vezették. 1999 decemberében franciául énekelt a BBC-inspirálta videóklipben, amiben nemzetközi sztárok énekelték fel a Rolling Stones "It's Only Rock & Roll" című számát, hogy ezzel a Children's Promise-nak pénzt gyűjthessenek.

Wiliams a 2010-es canterburyi földrengés után turnéjának összes bevételét arra adományozta, hogy segítsen újjáépíteni az új-zélandi várost. A bevétel fele a Vöröskereszthez került, a másik fele pedig a polgármesterhez. Fellépett az USO-val Irakban és Afganisztánban, ahol az amerikai csapatok állomásoztak.

Halála[szerkesztés]

2014. augusztus 11-én személyi asszisztense egy övre felakasztva találta otthona egyik hálószobájában. A rendőrség szerint semmi nem utalt idegenkezűségre.[15] Az öngyilkosság előtt depresszióval kezelték, de alkohol- és drogproblémái is voltak. Egy barátja szerint többször beszélt ismerőseivel arról, hogy megszaporodtak anyagi gondjai, így pénzért olyan szerepeket is el kellett vállalnia, amiket amúgy nem akart volna. Kaliforniai birtokát már két éve árulta.[16][17] Felesége szerint a színész korai stádiumban lévő Parkinson-kórral is küzdött.[18] 2015-ben elmondta, hogy Williams szelleme gyorsan leépült — a boncolás szerint ennek oka Lewy-testes demencia volt.[19] Valószínűsítik, hogy ezek a nehézségek vihették a végzetes tettre. A boncolás szerint öngyilkossága előtt nem fogyasztott se drogot, se alkoholt.[20]

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

  Posztumusz megjelenés
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[21] Rendező
1977 Can I Do It... 'Til I Need Glasses? ügyvéd /fogfájós férfi I. Robert Levy
1980 Popeye Popeye Popeye Szombathy Gyula Robert Altman
1982 Garp szerint a világ The World According to Garp T.S. Garp Rudolf Péter George Roy Hill
1983 túlélők, AA túlélők The Survivors Donald Quinelle Rudolf Péter Michael Ritchie
1984 Moszkva a Hudson partján Moscow on the Hudson Vladimir Ivanoff Dunai Tamás Paul Mazursky
1986 Most kapd el, Jack The Best of Times Jack Dundee Szombathy Gyula Roger Spottiswoode
Nicsak, ki nyaral! Club Paradise Jack Moniker Dörner György Harold Ramis
Ragadd meg a napot Seize the Day Tommy Wilhelm Szombathy Gyula Fielder Cook
1987 Jó reggelt, Vietnam! Good Morning, Vietnam Adrian Cronauer Bajor Imre Barry Levinson
1988 Münchhausen báró kalandjai The Adventures of Baron Munchausen A Hold királya Szilágyi Tibor Terry Gilliam
Portrait of a White Marriage légkondicionáló kereskedő (cameo) Harry Shearer
1989 Holt költők társasága (Dead Poets Society John Keating Tordy Géza Peter Weir
1990 Cadillac Man Cadillac Man Joey O'Brien Bajor Imre Roger Donaldson
Maros Gábor
Ébredések Awakenings Dr. Malcolm Sayer Dunai Tamás Penny Marshall
1991 Bohóc-sztori Shakes the Clown Mime Jerry Bob Goldthwait
Meghalsz újra! Dead Again Dr. Cozy Carlisle Tordy Géza Kenneth Branagh
halászkirály legendája, AA halászkirály legendája The Fisher King Henry "Parry" Sagan Harsányi Gábor Terry Gilliam (2)
Hook Hook Peter Paning / Pán Péter Dunai Tamás Steven Spielberg
1992 FernGully, az utolsó esőerdő FernGully: The Last Rainforest Batty Coda (hangja) Bolba Tamás Bill Kroyer
Aladdin Aladdin Dzsini (hangja) Mikó István John Musker
Ron Clements
Játékszerek Toys Leslie Zevo Harsányi Gábor Barry Levinson (2)
1993 Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van[22] Mrs. Doubtfire Daniel Hillard / Mrs. Eugénia Tűzvolte Mikó István Chris Columbus
1994 Ember a talpán Being Human Hector Szakácsi Sándor Bill Forsyth
1995 Áldatlan állapotban Nine Months Dr. Kosevich Mikó István Chris Columbus (2)
Wong Foo, kösz mindent! – Julie Newmar To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar John Jacob Smidt (cameo) Forgács Gábor Beeban Kidron
Jumanji Jumanji Alan Parrish Mikó István Joe Johnston
1996 Madárfészek The Birdcage Armand Goldman Tordy Géza Mike Nichols
Háda János
Jack Jack Jack Charles Powell Harsányi Gábor Francis Ford Coppola
Aladdin 3. – Aladdin és a tolvajok fejedelme Aladdin and the King of Thieves Dzsini (hangja) Tad Stones
titkosügynök, AA titkosügynök The Secret Agent Professzor Mikó István Christopher Hampton
Hamlet Hamlet Osrick Szombathy Gyula Kenneth Branagh (2)
Mikó István
1997 Apák napja Fathers' Day Dale Putley Mikó István Ivan Reitman
Agyament Harry Deconstructing Harry Mel / Harry karaktere Maros Gábor Woody Allen
Flubber – A szórakozott professzor Flubber Philip Brainard professzor Mikó István Les Mayfield
Good Will Hunting Good Will Hunting Sean Maguire Tordy Géza Gus Van Sant
1998 Csodás álmok jönnek What Dreams May Come Chris Nielsen Mikó István Vincent Ward
Patch Adams Patch Adams Patch Adams Tordy Géza Tom Shadyac
1999 Hazudós Jakab[23] Jakob the Liar Jakab Heym / Narrátor Maros Gábor Peter Kassovitz
kétszáz éves ember, AA kétszáz éves ember Bicentennial Man Andrew Martin Mikó István Chris Columbus (3)
Get Bruce (dokumentumfilm) önmaga Andrew J. Kuehn
2001 A. I. – Mesterséges értelem Artificial Intelligence: AI Tudor Doktor (cameo hangja) Mikó István Steven Spielberg (2)
2002 Sötétkamra One Hour Photo Seymour "Sy" Parrish Mikó István Mark Romanek
Dögölj meg, Smaci! Death to Smoochy Randolph Smiley Mikó István Danny DeVito
Álmatlanság Insomnia Walter Finch Mikó István Christopher Nolan
2004 Vágott verzió The Final Cut Alan W. Hakman Maros Gábor Omar Naim
Így nőttem fel House of D Pappass Kassai Károly David Duchovny
Karácsony (Noel – A szerelem a legnagyobb ajándék) Noel Charlie Boyd / A pap Mikó István Chazz Palminteri
2005 Robotok Robots Löksi (hangja) Mikó István Chris Wedge
nagy fehérség, AA nagy fehérség The Big White Paul Barnell Mikó István Mark Mylod
Háda János
The Aristocrats (dokumentumfilm) önmaga Penn Jillette
Paul Provenza
2006 éjszaka hangjai, AzAz éjszaka hangjai The Night Listener Gabriel Noone Mikó István Patrick Stettner
Rumlis vakáció RV Bob Munro Mikó István Barry Sonnenfeld
Kis nagy hős Everyone's Hero Napoleon Cross (hangja) Borbiczki Ferenc Christopher Reeve
Daniel St. Pierre
Colin Brady
év embere, AzAz év embere Man of the Year Tom Doobs Harsányi Gábor Barry Levinson (3)
Csankó Zoltán
Táncoló talpak Happy Feet Luklász (hangja) Ujlaki Dénes George Miller
Ramón (hangja) Józsa Imre
Éjszaka a múzeumban Night at the Museum Theodore Roosevelt Mikó István Shawn Levy
2007 Nászfrász License to Wed Frank tiszteletes Szombathy Gyula Ken Kwapis
szeretet szimfóniája, AA szeretet szimfóniája August Rush Maxwell "Wizard" Wallace Mikó István Kirsten Sheridan
2009 világ legjobb apukája, AA világ legjobb apukája World's Greatest Dad Lance Clayton Mikó István Bobcat Goldthwait
Shrink – Dilidoki kiütve Shrink Jack Holden Mikó István Jonas Pate
Éjszaka a múzeumban 2. Night at the Museum: Battle of the Smithsonian Theodore Roosevelt Mikó István Shawn Levy (2)
Vén csontok Old Dogs Dan Rayburn Mikó István Walt Becker
2011 Táncoló talpak 2. Happy Feet Two Luklász (hangja) Ujlaki Dénes George Miller (2)
Faragó András (ének)
Ramón (hangja) Józsa Imre
2013 nagy nap, AA nagy nap The Big Wedding Monighan atya Mikó István Justin Zackham
komornyik, AA komornyik The Butler Dwight D. Eisenhower Mikó István Lee Daniels
szerelem arca, AA szerelem arca The Face of Love Roger Stillman Háda János Arie Posin
2014 Boulevard Nolan Mack Dito Montiel
Brooklyn legmérgesebb embere The Angriest Man in Brooklyn Henry Altmann Mikó István Phil Alden Robinson
Kellemetlen karácsonyi ünnepek Merry Friggin' Christmas Virgil Mitchler Mikó István Tristram Shapeero
Éjszaka a múzeumban – A fáraó titka Night at the Museum: Secret of the Tomb Theodore Roosevelt Mikó István Shawn Levy (3)
2015 Megtehetek bármit Absolutely Anything Dennis, a kutya (hangja) Mikó István Terry Jones
2023 Volt egyszer egy stúdió Once Upon a Studio Dzsini (hangja) (archív felvétel) Mikó István Dan Abraham
Trent Correy

Televízió[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj
Golden Globe-díj
BAFTA-díj

Könyvek magyarul[szerkesztés]

  • Robin Williams, 1951–2014; szerk. Géczi Zoltán, előszó Gálvölgyi János; Duna Könyvklub, Bp., 2014
  • Dave Itzkoff: Robin; ford. Mohai Szilvia; Partvonal, Bp., 2019

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Német Nemzeti Könyvtár: Robin Williams (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 14.)
  3. Robin Williams obituary (angol nyelven). The Guardian, 2014. augusztus 12.
  4. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Rory Carroll: Robin Williams found dead in California home (angol nyelven). The Guardian, 2014. augusztus 12.
  7. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 11.)
  8. http://www.bbc.com/news/world-us-canada-28749702
  9. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  10. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. február 4.)
  11. http://sanfrancisco.cbslocal.com/2014/08/11/robin-williams-found-dead-in-tiburon-home-of-apparent-suicide/, 2017. február 4.
  12. http://www.sfgate.com/entertainment/garchik/article/Robin-Williams-wife-files-for-divorce-after-3774403.php
  13. Justin Ravitz: Robin Williams Weds Susan Schneider in Napa Valley (angol nyelven), 2011. október 24. (Hozzáférés: 2021. május 22.)
  14. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. január 10.)
  15. Martin, Nick. „San Francisco Neighbours Mourn Robin Williams”, Sky News, 2014. augusztus 13.. [2014. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. augusztus 13.) 
  16. A rendőrség elmondta, hogyan halt meg Robin Williams – Hvg.hu, 2014. augusztus 12.
  17. A pénzzel is meggyűlt a baja halála előtt Robin Williamsnek – Hvg.hu, 2014. augusztus 13.
  18. Parkinson-kórban szenvedett Robin Williams – Index, 2014. augusztus 14.
  19. Gyógyíthatatlan kór vezetett Robin Williams öngyilkosságához Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben – TV Go, 2015. november 4.
  20. Tiszta fejjel halt meg Robin Willams – Origo, 2014. november 7.
  21. Robin Williams - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. január 2.)
  22. filmproducer
  23. vezető filmproducer

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robin Williams című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]