Robin Gibb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robin Gibb
Életrajzi adatok
Születési névRobin Hugh Gibb
Született1949. december 22.
Douglas, Man-sziget
Elhunyt2012. május 20. (62 évesen)
London
SírhelySaint Mary the Virgin Churchyard
GyermekeiSpencer Gibb
SzüleiHugh Gibb
Pályafutás
Műfajokpop
rock
diszkó
Aktív évek19552012
EgyüttesBee Gees
Hangszervokál
Hangtenor
Díjak
  • Steiger Award
  • honorary doctor of the University of Manchester (2004)
  • Grammy Award for Best Vocal Arrangement for Two or More Voices (Barry Gibb, Maurice Gibb, 1978)
  • a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka (2001. december 31.)
Tevékenység
KiadókUniversal
BMG Music Publishing
IPI-névazonosító00011812038

Robin Gibb aláírása
Robin Gibb aláírása

Robin Gibb weboldala
Együttesének weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Robin Gibb témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Robin Hugh Gibb (Douglas, 1949. december 22.London, 2012. május 20.) énekes és dalszövegíró, a Bee Gees együttes tagja, a Brit Birodalom Érdemrendjének kitüntetettje.

A Man sziget fővárosában, Douglasben született. Maurice Gibb (19492003) ikertestvére, Barry Gibb öccse, Andy Gibb bátyja. A Bee Gees tagjai közül a lesikeresebb szólókarrier az ő nevéhez kötődik. A trió Ausztráliában alakult, nagyobb sikerük azután lett, hogy visszatértek Angliába. A Bee Gees minden idők egyik legsikeresebb popcsapatának számít.

Élete[szerkesztés]

Hugh és Barbara Gibb angol szülők harmadik gyermekeként (ikertestvére Maurice Ernest Gibb) jött világra. Gyermekéveit a Man-szigeten, majd Manchester egyik kerületében töltötte. 1958-ban Andy Gibb – a legfiatalabb Gibb – születése után a család Ausztráliába, Brisbane híres Redcliffe kerületébe költözött. A fivérek az ottani Humpybong State Schoolba jártak. Zenei karrierjük itt kezdődött, majd Angliába való visszatérésük után (1967) bontakozott ki igazán.

Szólókarrier[szerkesztés]

Robin az együttes frontembere helyért állandóan versengett idősebb bátyjával, Barryvel. Az 1960-as évek végén emiatt vált ki az együttesből és kezdett szólókarrierbe. Közben drogproblémáiról szóló hírek is szárnyra kaptak[forrás?]. Első száma, a Saved by the Bell, sikert aratott, de albuma, a Robin's Reign kevésbé volt sikeres. Ezért Robert Stigwood közbenjárására újra összeállt testvéreivel. Az elkészült albumok mutatják azonban, hogy Robin és Barry régi jó viszonya nem állt helyre. Csak az 1970-es évek végére tűnt úgy, hogy az együttes megint egységes.

Habár Robin az együttesben maradt, tovább építgette szólókarrierjét: három új albumot adott ki az 1980-as években (How Old Are You, Secret Agent, Walls Have Eyes). Ikertestvére, Maurice hirtelen halálát követően, 2003. január 27-én jelent meg Németországban Magnet című szólóalbuma. Robin és Barry bejelentette, hogy a meghalt testvér nélkül a Bee Gees nincs többé.

Közreműködések[szerkesztés]

2005 januárjában Robin bátyjával és más előadókkal egy szám erejéig csatlakozott a One World Project nevű kezdeményezéshez, melynek célja a 2004-es ázsiai szökőár károsultjainak megsegítése volt. A szám címe Grief Never Grows Old lett. Közreműködött benne Boy George, Steve Winwood, Jon Anderson, Rick Wakeman, Sir Cliff Richard, Bill Wyman, az America, Kenny Jones, a Chicago, Brian Wilson a The Beach Boysból, Russell Watson és Davy Spillane.

Koncertek[szerkesztés]

2004 végén Robin nagyszabású turnéba kezdett: először Németországban és Oroszországban, majd Ázsia országaiban koncertezett. A németországi turnéról CD-t és DVD-t is megjelentetett. 2005-ben Latin Amerika államaiban zenélt. 2006 februárjában Robin és Barry egy szám erejéig újra társult. 2006-ban Robin Sanghajban, Portugáliában, a Fülöp-szigeteken, illetve Lengyelországban koncertezett.

2007-ben szülőföldjén, a Man szigeten adott koncertet a The Who, Ronan Keating és mások társaságában.

2010-ben Új-Zélandon adott koncertet.

2012-ben az 1912. április 15-én elsüllyedt Titanic áldozatainak emlékére fiával, Robin John Gibb-bel közösen komponálta meg a The Titanic Requiem című oratóriumot. A bemutatót 2012. április 10-én tartották a londoni Westminster Central Hallban a Royal Philharmonic Orchestra és az RSVP Voices előadásában. Robin Gibb ekkor már olyan súlyos beteg volt, hogy nem tudott elmenni a bemutatóra, ezért a Don't Cry Alone c. dalt, amelyen szólót énekelt, felvételről játszották le.

Magánélet[szerkesztés]

1968-ban Robin feleségül vette Molly Hullist, a Robert Stigwood vezette kiadó titkárnőjét. A pár túlélte az 1967. november 5-i vonatszerencsétlenséget Angliában. Két gyermekük van: Spencer és Melissa. 1980-ban elváltak, Robin 1985-ben újraházasodott. Második felesége, Dwina Murphy színésznő, egy fiúval ajándékozta meg, akit Robin Johnnak kereszteltek.

Robin tagja volt a Vegetáriánus Közösségnek. Visszavonulása után az angliai Thame-ben, Oxfordshire megyében élt a The Prebendal névre hallgató birtokán, ahol egy XIII. századi apátság épületét alakították át. 2001-ben egyik hűséges rajongóját, Claire Yangot felvették házvezetőnőnek, aki ezt követően több koncertjére és útjára is elkísérte.

2009-ben azonban kiderült, hogy Claire gyermeket vár, a botrány kitörését követően a lány távozott a birtoktól és néhány hónappal később megszületett Snow Robin – a kislányt Robin Gibb hivatalosan is elismerte.

Hosszú ideig vastagbélrákkal küzdött, a Titanic Requiem bemutatója után négy nappal kómába esett, melyből 12 nap múlva magához tért, azonban a tüdőgyulladást követően – bár daganata már remisszióban volt –, veseelégtelenség okozta halálát 2012. május 20-án.[1] Sírja a Prebendallal szemközti Saint Mary The Virgin templom kertjében van. Temetésekor a hagyományoknak megfelelően, koporsóját a Man-sziget zászlajával takarták le. A sírtól pár lépésnyire található Andy Gibb emléktáblája, jelképes sírhelye.

Díjak[szerkesztés]

1994-ben Robin Gibb bekerült a Dalszerzők Örök Halhatatlanjai (Songwriters Hall of Fame) közé, 1997-ben pedig a Bee Gees-t sorolták be a Rock and roll nagyjai (Rock and Roll Hall of Fame) közé.

2001/2002 újévén a Brit Birodalom Rendje parancsnoki osztályával (CBE) tüntették ki, a fivéreivel együtt. 2004 májusában Robin és Barry is tiszteletbeli zenei doktori címet kapott a Manchesteri Egyetemtől.

2008-ban a Man sziget fővárosa a Freedom of the Borough-díjjal tüntette ki.

Diszkográfia[szerkesztés]

A Bee Gees együttes az egész világon sikert aratott, számaikat mai napig több mindenki feldolgozza. Robin Gibb teljes dalkatalógusát a BMG Music Publishing adta ki.

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.yahoo.com/music/blogs/stop-the-presses/robin-gibb-death-cancer-not-culprit-183616384.html

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robin Gibb című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]