Robert Kekewich

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert George Kekewich
Született1854. június 17.
Meghalt1914. november 5. (60 évesen)
Állampolgárságabrit
NemzetiségeEgyesült Királyság Angol
Szolgálati ideje1874 - 1914
Rendfokozatavezérőrnagy
Csatái
KitüntetéseiCompanion of the Order of the Bath
IskoláiMarlborough College

Robert George Kekewich (1854. június 17. - †1914. november 5.) brit katonatiszt. Számos gyarmatháborúban, köztük az 1899-1902 között zajló második búr háborúban, amely során már vezérőrnagyi rangban szolgált.

Pályafutása[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

1854-ben született meg Trehawke Kekewich gyermekeként, angol nemesi családban (Peamore-ház). Tanulmányait a híres Marlborough Egyetemen végezte amelyek elvégzése után aktív katona szolgálatra jelentkezett, így 1874-ben belépett a helyi milíciába.

Családja[szerkesztés]

Kekewich számos híres rokonnal büszkélkedhetett:

Katonai karrierje[szerkesztés]

Néhány hónapot szolgált itt, majd később a híres Buffs (Kelet-kenti Királyi Ezred) egységben szolgált. Ehhez az ezredhez 1874. december 2-án került. Ezredével a legtöbb gyarmatháborúban jeleskedett, például az 1875-76-os Peraki háborúban, vagy az 1884-85-ös Szudáni háborúban. A gyarmatháborúk során folyamatosan emelkedett a ranglétrán, a szudáni háború után már igen fontos vezető.

A második búr háború során már az észak-lanchesteri Loyal Regiment ezred katonája volt (ez az ezred végigharcolta a búr háborúkat, és még az első világháborúban is tevékenyen részt vett). Alezredesként ő volt Kimberley védelmének egyik fő irányítója. Az ostrom végül a Piet Cronjé vezette búr sereg súlyos vereségével ért véget. A csata fordulópontot jelentett a háború menetében, hiszen a búrok tartalékai és készletei lényegesen csökkentek, a morál pedig nagyon alacsony volt. 1902-ben a rooiwali csatában ismét vereséget mért a búrokra, akik elvesztették a híres "Pom-pom ágyújukat", s még vezetőjük, Ferdinandus Jacobus Potgieter parancsnok is elesett a harcban. Ezért a tettéért vezérőrnaggyá léptették elő.

1914-ben kitört az első világháború, s Kekewich ismét harcba indult a brit zászlóért. A 13. divízió parancsnoka lett, azonban 1914. november 5-én elhunyt, 58 éves korában.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robert Kekewich című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.