Robert George Broadwood

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert George Broadwood
Robert George Broadwoo.jpg
Született 1862.
Meghalt 1917. június 21.
Nemzetisége Egyesült Királyság angol
Fegyvernem lovasság
Rendfokozata Altábornagy
Csatái Mahdi-felkelés
Második búr háború
Első világháború

Robert George Broadwood (1862. – 1917. június 21.) brit katona, lovastiszt, altábornagy.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1862-ben született. Thomas Broadwood és felesége, Mary Athlea Matthews harmadik fia volt a sorban és unokája volt, John Broadwood-nak, a Broadwood Zongora Társaság alapítójának.

1881-ben csatlakozott a 12. királyi Walesi lándzsás hadosztályhoz és dolgozott a központi katonai levéltárban is. Részt vett a Dongolai Expedícióban és egységével harcolt az 1896-os Mahdi-felkelés idején a lázadó muszlimok ellen. Részt vett az Atbarai csatában és a Kartumi csatában. Mint alezredes vett részt Lord Herbert Kitchener angol tábornok mellett az Omdurmáni csatában. A mahdisták rohamot indítottak a Broadwood vezette jobbszárny ellen, de ő precíz hozzáértéssel megvédte a harcálláspontot és a csatát végül a britek nyerték. Ez után nemsokkal megkapta a török Oszmán Rend negyedik fokozatát.

Miután kitört a Második búr háború, ő is a részt vett a csatákban. Most már mint dandártábornok vezette katonáit a Sanna's Posti csatában a búrok ellen, de a Christiaan de Wet búr tábornok vezette erők vereséget mértek csapataira és több mint 155 embere halt hősi halált és több száz embere sebesült meg. 1903 és 1904. között a Dél-afrikai Natalban szolgált. 1906-ban a Dél-Kínában állomásozó brit erők parancsnoka.

1914-ben kitört az Első világháború és az 57. Hadosztály parancsnoka lett. Részt vett a Második Passchendaele-i csatában 1916-ban és súlyosan megsebesült. 1917. június 21-én halt meg a csatában szerzett sérüléseiben. Az ún. Anzac temetőben nyugszik.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Broadwood élete során nem ment feleségül senkihez, valószínűleg ez folyamatos katonai szolgálata miatt alakult így.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]