RK 62

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rk 62 szócikkből átirányítva)
Rynnäkkökivääri 62

Típusgépkarabély
OrszágFinnország
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1962 –
Használó országFinnország
Műszaki adatok
Űrméret7,62 mm
Lőszer7,62 × 39 mm
Tárkapacitás30 db-os szekrénytár
Működési elvgázelvezetéses, forgózáras reteszelésű
Tömeg3,5 kg tár nélkül
4,3 kg töltött 30 db-os tárral kg
Fegyver hossza914 mm mm
Csőhossz420 mm
Elméleti tűzgyorsaság700 lövés/perc
Gyakorlati tűzgyorsaság120-180 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség715 m/s
Irányzék típusanyílt
A Wikimédia Commons tartalmaz Rynnäkkökivääri 62 témájú médiaállományokat.

Az Rk 62 (más néven: 7,62 RK 62 vagy M62, finnül: Rynnäkkökivääri 62) Finnországban kifejlesztett és gyártott 7,62 mm-es gépkarabély. A fegyver és továbbfejlesztett változatai napjainkban a Finn Védelmi Erők alapfegyverzetét képezik.

Története[szerkesztés]

A finn hadvezetés már az 1950-es évek elején kezdeményezte egy új, az elavult PPS–41, PPSZ–43 és az Suomi M–31 géppisztolyok leváltását szolgáló lőfegyver kifejlesztését. A második világháború utáni finn–szovjet kapcsolatok javulásának köszönhetően Finnország 1950-ben megvásárolta az AK–47 gépkarabély gyártási licencét. A finn hadsereg az 1950-es évek végén felkérte a Valmet és a SAKO cégeket a fegyver prototípusának elkészítésére. Az első próbaváltozat, a Valmet M58 és az 1960-ban elkészült prototípus, az Rk 60 a lőtéri próbákon jobbnak bizonyultak, a későbbi sorozatgyártás a Valmet fegyvergyárában indult meg. Az Rk 60 az AK–47 tökéletes másolata, a tervezők csak apróbb módosításokat eszközöltek rajta. Az AK fa válltámasza helyett egy teljesen fémből készült, rögzített válltámaszt alkalmaztak. Az irányzékok elhelyezkedésén és alakján is módosítottak, a célgömb a csőszájtól hátrébb kapott helyet (az AK-n a csőszáj legelején található), valamint a nézőke a tok hátsó részére került.

A fegyvert a lőtéri próbákat követő kisebb változtatások után 1962-ben rendszeresítették a finn hadseregben Rk 62 néven. A gyártást később a Valmet és SAKO együtt végezte, 1987-ben a SAKO megvásárolta a Valmet kézifegyver-gyártó részlegét, innentől kezdve a SAKO lett az Rk fegyvercsalád egyetlen gyártója. A fegyver megbízhatósága és pontossága (300 métereren belül a lövedék szórása kevesebb, mint 1 szögperc) miatt közkedveltté vált a nyugati országok körében. Izrael Galil gépkarabélyát az Rk 62 alapján tervezte meg 1974-ben (a Galil gyártásának korai szakaszában finn tokokat használtak). A fegyver gyártása 1994-ben fejeződött be, a 32 éves gyártási időszak alatt 350 000 db Rk 62 gépkarabély készült.

Műszaki jellemzők[szerkesztés]

Az Rk 62 gázműködtetésű fegyver. Működési alapelve megegyezik Kalasnyikov AK–47 gépkarabélyával, gázdugattyús, forgózáras kialakítású. A fegyver fémből készült, ez alól kivételt csak a műanyagból gyártott markolat képez. A tok forgácsolással készült, ami nagyobb szilárdságot és hosszabb élettartamot eredményezett, mint a későbbi Rk 76 sajtolással gyártott tokjai. (A sajtolással előállított alkatrészek kevesebb nyersanyagot és gyártási időt igényelnek, mint a forgácsoltak, viszont a minőségük rosszabb a forgácsolással gyártott alkatrészeknél.)

A fegyver a 7,62 × 39 mm-es köztes lőszert használja, a lőszerellátást a 30 db lőszert befogadó tár biztosítja. A tárak kezdetben az AK tárakhoz hasonlóan fémből készültek, ezeket később műanyagból előállított tárak váltották le. A gépkarabélyra felszerelhető bajonett is, amit szögetdrót és elektromos áram alatt lévő vezetékek elvágására használnak, szúrófegyverként nem alkalmazzák. A Finn Védelmi Erők a rögzített tusával gyártott változatot rendszeresítették, de a Finn Haditengerészet számára behajtható válltámasszal rendelkező változat is készült. A gépkarabély hagyományos nyílt irányzékkal rendelkezik, de optikai és éjszakai irányzék rögzítésére szolgáló szereléksín is megtalálható rajta.

Változatok[szerkesztés]

Szétszerelt Rk 62
  • Rk 76 – az Rk 62 továbbfejlesztett változata, a forgácsolt tok helyett sajtolt és szegecselt tokot alkalmaztak, ezáltal a tömege 3,5 kg-ra csökkent
  • Rk 95 Tp – az Rk fegyvercsalád legújabb tagja, behajtható válltámasszal ellátott, puskagránát kikövésére alkalmas változat
  • Valmet Petra – Rk 62 alapján tervezett vadászpuska
  • Valmet M62S – civil változat, a tűzváltókar „automata üzemmód” állását eltávolították, csak félautomata üzemmódban használható

Lásd még[szerkesztés]

  • Galil – az Rk 62 alapján kifejlesztett izraeli gépkarabély
  • R4 – a Galil Dél-afrikai másolata

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Valmet M62
A Wikimédia Commons tartalmaz RK 62 témájú médiaállományokat.