Gyöktörzs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rizóma szócikkből átirányítva)
Gyömbér rizómája

A gyöktörzs (gyökértörzs, rizóma) egyes növények vastag, rendszerint el nem ágazó és belül tömör, függőlegesen vagy vízszintesen növő, föld alatti módosult szára. Kettős szerepe a tápanyag raktározása és az ivartalan szaporodás. A növény ezzel vészeli át az évnek a számára kedvezőtlen időszakát. A hideg vagy szárazság múltán föld fölötti hajtások sarjadnak belőle. Többnyire hajtáseredetű gyökerek, rendes vagy járulékos rügyek és pikkelyszerű allevelek, valamint a föld feletti hajtások alapi részei nőnek róla.

A függőleges gyöktörzs (például a lucernáé) lefelé gyökérben folytatódik. Ha a vízszintes gyöktörzs korlátlan növekedésű (mint például a gyöngyvirágé), akkor a tengely a csúcsrügyből fejlődik, a föld feletti hajtás pedig az oldalrügyekből sarjad. Ha a föld feletti hajtás a csúcsrügyből nő ki, a gyöktörzs pedig az oldalrügyekből, a vízszintes gyöktörzs korlátos növekedésű marad (mint például a nősziromé). A hosszú szártagú, vékony, a földben gazdagon elágazó hajtás a tarack (mint például a tarackbúzáé).

Gyöktörzses növények[szerkesztés]

Bunkóliliom, fürtös salamonpecsét, gyöngyvirág, gólyahír, kalla (kála, tölcsérvirág), kánna, macskagyökér, nőszirom, ránclevél, dásliliom, szerelemvirág, takarmánylucerna.

Források[szerkesztés]

  • Turcsányi Gábor – Turcsányiné Siller Irén: Föld alatti módosult szárak. Növénytan (magyarul) (2005) (Hozzáférés: 2017. január 5.) (html)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Tuber
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyöktörzs témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]