Rihanna-diszkográfia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rihanna-diszkográfia
Kiadványok
Stúdióalbumok
8
Koncertalbumok
1
Válogatásalbumok
3
Kislemezek
58
Videóklipek
52


Ez Rihanna barbadosi énekesnő-dalszerző eddigi zenei kiadványainak listája. Rihannának eddig hét stúdióalbuma, két remixalbuma, negyvenöt kislemeze, és közel negyven videóklipje jelent meg. Hét slágerlistás kislemezen és még ezeken kívül még tizenegy másik dalban volt vendégelőadó, más zenészek albumain.

Rihanna zenéje többfajta zenei stílust hordoz magában, legtöbbször R&B, pop, dance, reggae, dancehall, hiphop, rock és karibi stílusú. 2005. augusztus 22-én jelent meg első kislemeze, amely a Pon de Replay című dalból készül. Jól szerepelt az angol nyelvű országok slágerlistáin, az amerikai Billboard Hot 100on, a brit és az ír kislemezlistán egyaránt a második helyet érte el, ezenkívül első lett Új-Zélandon és hatodik Ausztráliában. A kislemez az USA-ban platinalemez, Ausztráliában pedig aranylemez lett.

Rihanna első albumának, a Music of the Sunnak dalai a karib reggae, dancehall és urban dance-pop stílus keveréke. Az album 2005 augusztusának végén jelent meg és a nemzetközi albumeladási listákon meglehetősen jó szerepelt. Az amerikai Billboard Hot 200 albumeladási listán tizedik, a brit albumslágerlistán harmincötödik, az íren a tizenkettedik lett, ezeken kívül még felkerült több európai albumeladási listára. A legmagasabb helyezése a kanadai Top Canadian Albums Chart hetedik helye volt. Az album platinalemez lett az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Kanadában. Az albumról még két kislemez jelent meg, az If It’s Lovin’ That You Want és a Let Me, utóbbi csak Japánban jelent meg.

A következő évben jelent meg második albuma, az A Girl Like Me, amely kevesebb trópusi de több urban hangzású dalt tartalmaz, és jobb helyezéseket ért el az albumeladási listákon. Kanadában elérte az első helyet. Az album platinalemez lett az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Európában és az Egyesült Királyságban. Az album első kislemeze, az SOS elérte az első helyet az USA-ban, Ausztráliában és Kanadában, második lett az Egyesült Királyságban és harmadik több európai országban. Az A Girl Like Me-ről további három kislemez jelent meg: az Unfaithful, a We Ride és a Sean Paullal készült Break It Off.

2007 júniusában jelent meg Rihanna harmadik albuma, a Good Girl Gone Bad. Az előző albumok dalaihoz hasonló dancehall, reggae és lírai dalok mellett több európai stílusú dance-popdal is hallható rajta. Az első kislemez a Jay-Z-vel készült Umbrella, ami több mint kilenc országban vezette a slágerlistákat. A Shut Up and Drive, a Don’t Stop the Music és a Ne-Yo-val készült Hate That I Love You című dalokból lett még kislemez. 2008-ban a Good Girl Gone Badet újra megjelentették, Good Girl Gone Bad: Reloaded címmel. Az újrakiadáson három új dal hallható, a Take a Bow, a Disturbia és a Maroon 5-val készült If I Never See Your Face Again, melyek mind megjelentek kislemez formájában is. Ezek után az albumról megjelent még egy kislemez, a Justin Timberlake-kel készült Rehab című számból. 2009-ben megjelent a Good Girl Gone Bad: The Remixes, melyen tizenegy hivatalos remix hallható a Good Girl Gone Bad dalaiból.

2009 novemberében jelent meg Rihanna negyedik stúdióalbuma a Rated R. Az albumból eddig közel négy millió példány kelt el világszerte. Az album első három kislemeze bekerült a Billboard Hot 100 top 10-ébe: "Russian Roulette", a "Hard", és a "Rude Boy". Még két kislemez jelent meg a lemezről: a "Te Amo", mely főleg Európában ért el kereskedelmi sikereket és "Rockstar 101", mely az Egyesült Államokban 64. lett.

2010. november 16-án jelent meg az ötödik stúdióalbuma, a Loud, melynek első három kislemeze elérte az első helyet a Billboard Hot 100-on: "Only Girl (In the World)", "What's My Name" és "S&M". Az albumról még három kislemez jelent meg nemzetközileg: "California King Bed", "Man Down" és "Cheers (Drink to That)". Rihanna hatodik stúdióalbuma 2011 végén jelent meg. Rihanna több mint 25 millió albumot adott el világszerte az albumok kislemezeiből pedig több mint 100 milliót.

Albumok[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Remixalbumok[szerkesztés]

Válogatás albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Közreműködései[szerkesztés]

Jótékonysági kislemezek[szerkesztés]

Egyéb slágerlistás dalok[szerkesztés]

Videóklipek[szerkesztés]

Vendégszereplések videóklipekben[szerkesztés]

DVD-k[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rihanna discography című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Chart News on Twitter. Twitter. (Hozzáférés: 2016. március 30.)