Rick és Morty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rick és Morty
(Rick and Morty)
Műfaj
  • animált szitkom
  • televíziós sci-fi
  • felnőtt animáció
  • tragikomédia
  • televíziós kalandfilm-sorozat
  • fekete komédia

Alkotó
  • Dan Harmon
  • Justin Roiland
Hang
  • Justin Roiland
  • Chris Parnell
  • Spencer Grammer
  • Sarah Chalke
ZeneszerzőRyan Elder

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok7
Epizódok71 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
  • Dan Harmon
  • Justin Roiland (1-6. évad)
  • James A. Fino (1-2. évad)
  • Joe Russo II (1-2. évad)
Producer
  • J. Michael Mendel
  • Kenny Micka
Részenkénti játékidő22 perc
Gyártó
  • Justin Roiland's Solo Vanity Card Productions
  • Harmonious Claptrap (1-6. évad)
  • Starburns Industries (1-2. évad)
  • Williams Street
ForgalmazóWarner Bros. Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adóAdult Swim
Eredeti sugárzás kezdete2013. december 2.
Első magyar adó
Magyar sugárzás kezdete2017. december 1.
Státuszfut
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Rick és Morty témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Rick és Morty (eredeti cím: Rick and Morty) 2013-tól futó, felnőtteknek szóló amerikai televíziós animációs sci-fi-témájú szituációs komédia. Alkotói Justin Roiland és Dan Harmon, a zeneszerzője Ryan Elder. Főszereplői a cinikus őrült tudós Rick Sanchez, és unokája, a jószándékú Morty, akik különféle interdimenzionális kalandokba keverednek, és közben helyt kell állniuk a hétköznapokban is. Az epizódok jellemzően kétféle téma valamelyike mentén zajlanak: vagy a családban történik valamilyen drámai esemény, vagy a mizantróp jegyeket mutató Rick hurcolja magával Mortyt valamilyen őrült kalandra.

Előzményét egy 2012-es "Vissza a jövőbe" paródia rövidfilm képezi. Vetítése során pozitív kritikákat kapott, a sorozat két Emmy-díjat is elnyert. Az Egyesült Államokban 2013. december 2-ától sugározza az Adult Swim csatorna. Magyarországon először 2017. december 1-én mutatta be a Comedy Central.[1] 2021-től az HBO digitális platformjain folytatódott tovább (először az HBO GO-n, majd az HBO Max-en).[2]

2018-ban az alkotók hetven új részre kötöttek szerződést. Az aktuális, hetedik évadot 2023 őszén mutatták be.

Ismertető[szerkesztés]

A sorozat főszereplői a Smith-család tagjai: a szülők (Jerry és Beth) és a gyerekeik (Summer és Morty). Velük él egy háztartásban Beth apja, Rick is. Rick egy habókos alkoholista tudós, aki nincs túl jó véleménnyel a hagyományos társadalmi konvenciókról, úgy mint az iskola, a szerelem, a házasság, és a család. Különféle alternatív dimenziókban folytatott kalandozásaira magával viszi 14 éves unokáját, Mortyt, a kedves, de félénk fiút, aki naivitásával és erős erkölcsi érzékével teljes egészében ellentéte Rick machiavellisztikus egójának. Morty 17 éves nővére, Summer, az átlagos tinédzserek mindennapi problémáival szembesül, és néha ő is a párossal tart. A gyerekek anyja, Beth a család összetartó ereje, aki lószív-sebészként dolgozik. Férje Jerry, akivel házasságuk nem tökéletes – a férfi elég egyszerű ember, és nem nagyon szíveli Ricket.

Mivel a főszereplők sokat utaznak az univerzumok között, bizonyos univerzumokban található megfelelőik viselkedése eltérő lehet. Az "igazi" Rick a C-137-es dimenzióból származik, a többiekre azonban ez nem feltétlenül igaz: miután az első évad egyik epizódjában Rick egy vírussal szerencsétlen módon mutánssá változtatja a Föld összes lakóját, ő és Morty egy másik dimenzióba költöznek.

A család Seattle egyik külvárosában él, a cselekmény pedig gyakorlatilag végtelen számú dimenzióban és helyen.

A sorozat létrejötte[szerkesztés]

A sorozatot Justin Roiland és Dan Harmon találták ki. Először a Channel 101-on találkoztak, ami egy havonta megrendezett rövidfilmfesztivál volt Los Angelesben, és amelynek Harmon volt a társalapítója[3]. A rendezvény lényege az volt, hogy minden benevezőnek készítenie kellett egy olyan rövidfilmet, ami akár pilot epizódként is megállta volna a helyét, és ezután a közönség döntött, hogy bizalmat szavaz-e a folytatásnak. Roiland 2004 óta nevezett különféle alkotásokkal, melyekben a közös az volt, hogy mindben volt valamilyen sokkoló dolog, ami megbotránkoztathatta a közönséget[3]. Harmonnak mindazonáltal tetszett Roiland humora. Amikor 2006-ban Roilandot kirúgták egy tévésorozat stábjából, elkészített egy "The Real Animated Adventures of Doc and Mharti" című animációs rövidfilmet, amiben a "Vissza a jövőbe" trilógia két hősét, Dr. Emmett Brownt és Marty McFly-t figurázta ki[4]. A botrányos rövidfilmben a Doki arra akarta rávenni Mhartit, hogy elégítse ki őt orálisan, mert csak így tudnak visszautazni az időben. Doki és Mharti karakterei mind külsőségeiben, mind jellemükben és hangjukban nagyon hasonlóak voltak a későbbi Rickhez és Mortyhoz. Népszerűsége miatt néhány rövidebb folytatás készült hozzá. Az ezt követő időben Harmon a "Balfékek" című sorozatot csinálta az NBC megrendelésére[5], Roiland pedig szinkronizált a "Pecatanya" és a "Kalandra fel!" című rajzfilmsorozatokban[6].

Harmont 2012-ben kirúgták a "Balfékek"-ből, ekkor kereste meg őt az Adult Swim csatorna azzal az ajánlattal, hogy csináljon nekik egy rajzfilmsorozatot. A készítők ekkor álltak össze, ugyanis Harmon inkább a történetírásban, a párbeszédekben és a karaktertervezésben volt erős, de az animációban kevéssé volt jártas.[7] Felhívta Roillandot, akinek egyből a korábbi kisfilmje jutott eszébe, csak ezúttal átnevezte a szereplőket Rickre és Mortyra[8]. Roiland 11 perces szegmensekből álló sorozatra gondolt, az Adult Swim viszont félórás epizódokat kért. Harmon úgy gondolta, hogy a műsoridő legegyszerűbben úgy nyújtható meg, ha a karakterek köré egy családot is épít, Rick pedig lehetne Morty nagyapja. Roiland ekkoriban nehéz időszakot élt át, mert a FOX részére készített három pilot-epizódját is visszadobták, és emiatt kezdte kiégettnek érezni magát[9].

Az első epizód vázlatát hat óra alatt dobták össze, ezt adták el pilotként, majd ezután írták meg a konkrét forgatókönyvet. Roiland, aki tudta magáról, hogy hajlamos halogatni a dolgokat, megkérte Harmont, hogy üljenek le, és egy szuszra írják meg az egészet. A kezdetektől egyértelmű volt, hogy mindkét főhős szinkronhangja Roiland lesz, amit a csatorna eleinte ellenzett, mert Morty karaktere eléggé alulfejlett volt. Több módosítást követően Morty egy asszertív karakterré alakult, és a stúdió ezt már elfogadta.

A főcímdal, amely egyszerre ötvözi a klasszikus sci-fi sorozatok hangzásvilágát és a "Tintin kalandjai" főcímdalát, egy "Dog World" című, a Cartoon Network által visszadobott sorozathoz készült eredetileg[10].

Roiland elbocsátása[szerkesztés]

2023 januárjában Justin Roilandot megvádolták a kaliforniai Orange Countyban kapcsolati erőszakkal és személyi szabadság megsértésével, mely 2020 januárjában történt, egy olyan, ismeretlen nő által, akivel ekkor párkapcsolatban volt. Az első tárgyalást április 27-ére tűzték ki, de már márciusban ejtették az összes vádat, bizonyítékok hiányában. Ezt követően robbant a botrány, hogy még 2015-ben kifogásolható módon kommunikált kiskorúakkal a világhálón. Az Adult Swim válaszul bejelentette, hogy Roilandot azonnali hatállyal kirúgja a készülő hetedik évad munkálataiból, emellett a főszereplők is új szinkronhangokat kapnak.

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Eredeti adó Magyar sugárzás Magyar adó
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1. 11 2013. december 2. 2014. április 14. 2017. december 2. 2017. december 18.
2. 10 2015. július 26. 2015. október 4. 2018. január 3. 2018. január 16.
3. 10 2017. április 1. 2017. október 1. 2018. február 5. 2018. február 16.
4. 10 2019. november 10 2020. május 31. 2021. június 21.
5. 10 2021. június 20. 2021. szeptember 5. 2021. október 6.
6. 10 2022. szeptember 4. 2022. december 11. 2022. szeptember 5. 2022. december 12.
7. 10 2023. október 15. 2023. december 17. 2023. október 16. 2023. december 18.

2012 májusában jelentette be az Adult Swim, hogy a sorozat pilot epizódja alapján berendeltek egy egész évadot, amely 2012 októberében gyártásba is került, mint a csatorna egyik első főműsoridős saját gyártású tartalma. Az első évadot 2013 decemberében mutatták be és 2014 áprilisában ért véget, mely a pilot epizóddal együtt összesen 11 részt jelent. Minden hétfőn este 22:30-tól vetítették az epizódokat. 2014 februárjában, a jó nézettségi adatokat látva egy második évadot is berendeltek, amit 2015 júliusában tűztek műsorra, vasárnaponként 22:30-tól. Mivel ez is rendkívül jó nézettséggel futott, szinte rögtön berendelték a harmadik évadot is. Ez teljesen váratlanul, áprilisi tréfaként indult el, előre be nem jelentve, 2017. április 1-jén, majd 4 hónappal később folytatódott, a vasárnap késő esti sávban. Az évadot 14 részesre tervezték, végül mégis csak tíz készült el. Közben a sorozat külföldi népszerűségét látva a magyar Comedy Central is megvásárolta az első három évadot, és 2017 decemberétől, a hétköznap este 11 órás műsorsávban sorban leadta az epizódokat.

Az Adult Swim hosszútávú, 70 részre szóló szerződést kötött az alkotókkal 2018-ban, nem konkretizálva azt, hogy összesen hány évadon keresztül mutatják be azt. Több mint két év szünet után, 2019 novemberében mutatták be a negyedik évadot, amit két részre bontva vetítettek: a másik felét 2020 tavaszán adták le. Az ötödik évad 2021 júniusában debütált, és ezzel egy időben a magyar HBO GO, akihez a vetítés jogai kerültek, leadta a negyedik évadot magyarul is, majd a külföldi befejezést követően az ötödiket is. A hatodik évad egyszerre debütált 2022 szeptemberében az Adult Swimen és a magyar HBO Max-en.

Szereplők[szerkesztés]

  • Rick Sanchez (Justin Roiland, a 7. évadtól Ian Cardoni, magyar hangja Háda János) Beth Smith apja és Morty nagyapja. Zseniális tudós, aki a dimenziók közt tud utazni. Ezekre az utazásokra rendszeresen magával viszi az unokáját, Morty-t. Viselkedése illetlen, gyakorta cinikus, szemlátomást alkoholista, beszéde közben gyakran böfög, és általában a cselekedetei önös érdekekből fakadnak. A különböző dimenziókban más-más, alternatív Rickek léteznek. A sorozat főszereplője a C-137 dimenzió Rickje. A különböző Rickek létrehoztak egy szövetséget önmaguk védelmére, aminek a vezetője a "Rickek tanácsa", ami a "Rickek fellegvárában" székel. A Tanácsnak az "igazi" Rick nem tagja, és megveti az alteregóinak e szervezetét. Minden Rick közül ő a 3. leggonoszabb, mégis akármilyen felelősségtudat nélkül is cselekszik, az unokáját mindig megmenti a bajból – még ha nem is ismeri ezt el
  • Mortimer "Morty" Smith, Sr. (Justin Roiland, a 7. évadtól Harry Belden, magyar hangja Baráth István) Rick unokája, 14 éves kamaszfiú, aki a korához illően érdeklődik a lányok iránt. A Harry Herpson Középiskolába jár, és nagyon vonzódik a csinos Jessica-hoz, aki az osztálytársa. Jessica barátja egy "menő" srác, aki ezt rendszerint érezteti is Mortyval. Morty nagyapjához képest kevésbé intelligens, de a szíve a helyén van, és a végsőkig kitart mellette.
  • Beth Smith (született: Sanchez) (Sarah Chalke, magyar hangja Zakariás Éva) Rick lánya, Summer és Morty anyja, Jerry felesége. Foglalkozása lószív-sebész. Mielőtt megismerte a férjét, még embereket akart műteni, de aztán teherbe esett, ezért le kellett tennie álmáról. Apjával szemben sokkal elfogadóbb, mint a férje. A férjével sok konfliktusuk van, amire több rész is épít – egy időben majdnem el is válnak. A későbbi évadok során Rick klónozta őt, így kettő lett belőle, de nem tudni, melyikük az igazi. Második alteregója egy űrlázadás vezéralakjává vált, ezért Űr-Beth néven hivatkoznak rá, és a későbbiekben is a család része maradt.
  • Jerry Smith (Chris Parnell, magyar hangja Seder Gábor) Beth férje, Summer és Morty apja. Nem igazán kedveli Ricket és a befolyását a családra, amit nem rejt véka alá. Férjként és emberként sem tökéletes: a házasságában is kudarcot kudarcra halmoz, ahogy a munkájában is szerencsétlen. Egyszerű ember, de a család a legfontosabb a számára. A kalandok során gyakran kerül olyan helyzetbe, amikor látszólag ő van a középpontban, mint pozitív hős, ám ez rendszerint nem tart sokáig.
  • Summer Smith (Spencer Grammer, magyar hangja Pekár Adrienn) 17 éves lány, Morty nővére, anyja Beth, apja Jerry, nagyapja Rick. Együtt jár Mortyval a Harry Herpson Középiskolába. Több alkalommal elkíséri Morty-t és Ricket az útjukra. Szeretné ő is megkapni a nagyapja figyelmét, ahogy Morty.

Mellékszereplők[szerkesztés]

  • Jessica (Kari Wahlgren, magyar hangja Hermann Lilla) Morty osztályába jár, a fiú pedig halálosan szerelmes belé, de ő a legtöbbször még csak észre sem veszi őt. Amikor viszont igen, akkor általában kedves és egyenes vele.
  • Punci igazgató (Phil Hendrie, magyar hangja Varga T. József): Morty iskolájának igazgatója, akiből gyakran gúnyt űznek a neve miatt, noha azt ő is szereti kihangsúlyozni.
  • Mr. Goldenfold (Brandon Johnson, magyar hangja Bolla Róbert (1–5. évad)): Morty matektanára, aki nagyon komolyan veszi a munkáját. A felszín alatt számos elnyomott tulajdonsága van, mint a beteges szexuális fantáziák vagy a koprofágia.
  • Madárszemély (Dan Harmon, magyar hangja Varga Gábor): Rick legjobb barátja, egyfajta interdimenzionális szuperhős. Korábban a Galaktikus Föderáció ellen harcolt, de a második évad végén menyasszonya, Tammy megöli őt, aki mindvégig a Föderáció ügynöke volt. A harmadik évad elején látható, ahogy Tammy újjáépíti, mint Főnixszemély. Később Rick megmenti őt, rendezik kapcsolatukat, és újra barátok lesznek.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az Active stúdió (1-5. évad) és a Direct Dub Studios (6-7. évad) készítette.[11][12]

Főcím: Korbuly Péter (1-3. évad), Megyeri János (4-5. évad), Nagy Sándor (6. évad), Bordi András (7. évad)

Magyar szöveg: Torma Péter (1. évad), Blahut Viktor (2-5. évad, 6x02-10. 7. évad), Vajda Evelin (6x01)

Vágó: Másik Zoltán (1-5. évad), Győrösi Gabriella (6. évad), Wünsch Attila (7. évad)

Hangmérnök: Másik Zoltán (1-5. évad), Hollósi Péter (6. évad), Fehéresi Péter (7. évad)

Gyártásvezető: Somogyi Tímea (1-3. évad), Kristóf Katalin (4-5. évad), Vígvári Ágnes (6. évad), Masoll Ildikó (7. évad)

Szinkronrendező: Kemendi Balázs (1-3. évad, 6-7. évad), Földi Tamás (4-5. évad)

Produkciós vezető: Földi Tamás (1-5. évad), Jávor Barbara (6-7. évad)

Magyar hangok[11][12]

További magyar hangok: Albert Péter, Bartók László, Bárány Virág, Bogdán Gergő, Bor László, Czupi Áron, Csúz Lívia, Faragó András, Fehérvári Márton, Földi Tamás, Gazdik Katalin, Hám Bertalan, Illésy Éva, Kis-Kovács Luca, Kocsis Mariann, Koncz-Kiss Anikó, Kossuth Gábor, Lipcsey Borbála, Molnár Levente, Németh Attila István, Orosz Gergely, Pupos Tímea, Rádai Boglárka, Réti Szilvia, Solecki Janka, Sörös Miklós, Szabó Andor, Szrna Krisztián

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Simpson család egyik couch gagjében megjelenik Rick és Morty, abban a változatban Rick hangját Berzsenyi Zoltán adta, míg Morty hangja már akkor is Baráth István volt.
  • A 2. évad 3. részében Dan Harmon másik sorozatának, a Community-nek ("Balfékek") a szereplői tűnnek fel egy pillanatra egy tévében.[13]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Exkluzív: Rick és Morty hamarosan a Comedy Centralon (hu-HU nyelven). Gyerek-Világ. [2017. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 22.)
  2. https://24.hu/kultura/2021/04/26/rick-es-morty-rajzfilm-sorozat-hbo-go/
  3. a b Cohen, Ivan: Dan Harmon and Justin Roiland on Rick and Morty, How Community Is Like Star Trek, and Puberty (angol nyelven). Vulture, 2014. január 24. (Hozzáférés: 2023. október 17.)
  4. Dan Harmon’s ‘Rick and Morty’ Premieres on Adult Swim on Dec. 2 - Splitsider. web.archive.org, 2017. július 2. [2017. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 17.)
  5. Rose, Lacey: ‘Community’s’ Dan Harmon Reveals the Wild Story Behind His Firing and Rehiring (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2013. július 17. (Hozzáférés: 2023. október 17.)
  6. Goldman, Eric: Dan Harmon and Justin Roiland on the Inspiration Behind Rick and Morty, the New Adult Swim Animated Series (angol nyelven). IGN, 2013. december 2. (Hozzáférés: 2023. október 17.)
  7. http://genjutsu.hu/article/kalandok-a-multiverzumban-rick-and-morty-kritika
  8. Mega Dan Harmon interview, part 3: ’Rick and Morty’ (amerikai angol nyelven). UPROXX, 2014. március 24. (Hozzáférés: 2023. október 17.)
  9. Dan Harmon, Justin Roiland talk bringing absurd to 'Rick and Morty' (amerikai angol nyelven). Los Angeles Times, 2014. március 5. (Hozzáférés: 2023. október 17.)
  10. Behind the Music of ‘Rick and Morty’” (hu-HU nyelven).  
  11. a b A Rick és Morty magyar hangjai. Mentrum (2017. október 24.) (Hozzáférés: 2017. október 29.)
  12. a b Rick és Morty 4. évad – ACTIVE STUDIO (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 23.)
  13. http://www.sorozatjunkie.hu/tag/rick-and-morty/

További információk[szerkesztés]