Richtofit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Richtofit Sport szócikkből átirányítva)

A Richtofit egy magyar fejlesztésű sportkrém védjegye. Eredetileg a Kőbányai Gyógyszerárugyár által kifejlesztett kozmetikai termék volt, amelyet később termékcsaláddá fejlesztettek.

A név eredete[szerkesztés]

A Kőbányai Gyógyszerárugyár állami vállalat volt, de valamennyi iparjogvédelmi jogait nem ezen a néven, hanem a formailag fennálló Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. néven szerezte.

A név a Richt + O + FIT betűcsoportokból áll, ahol a "Richt" a Richter névre utal, az "O" kötőhang és a "FIT" fittet jelent. A termék elnevezése a Kőbányai Gyógyszerárugyárban 1981-ben egy gyártmányfejlesztési értekezleten történt, ahol az egyik munkatárs [1] felvetette, hogy a szó angolul beszélők számára is vonzó lehet, mivel értelmezhető úgy is, hogy "rich to fit" (vagyis "gazdag a fittségért").[2]

A termék[szerkesztés]

A Kőbányai Gyógyszerárugyár tudományos kutatócsoportjaaz 1980-as évek elején azt a feladatot kapta, hogy fejlesszen ki egy gyógynövény alapú, korszerű és hatásos termékcsaládot. A koncepció lényege az volt, hogy a gyógyszergyári háttérrel kizárólagosan gyógynövényekből készülő új termékcsalád feleljen meg az aktuális fogyasztói elvárásoknak.

A Richtofit SPORT termékcsaládot kifejezetten sportolók, sportolást kedvelő emberek számára fejlesztették ki és hatásosnak bizonyultak az izmok sportolással kapcsolatos ápolásában. A klinikailag tesztelt termékek a bevezetés után hamarosan népszerűek, sikeresek lettek.

A Colgate-Palmolive termékeként[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején a Richter cég felhagyott a gyógynövény alapú illetve kozmetikai termékeinek gyártásával. 1993-ban a Colgate-Palmolive cég vásárolta meg a termék gyártási jogát és védjegyét, a Fabulon termék gyártási jogával és védjegyével együtt. Az amerikai vállalat Dorogon folytatta egyes szépségápolási termékeinek a gyártását, s egy ideig itt folytatódott a két hazai márka (A Fabulon és a Richtofit) termékeinek gyártása. 1995-ben a Colgate-Palmolive vezetése úgy döntött, hogy egy globális költséghatékonysági folyamat részeként véglegesen bezárja a dorogi gyáregységét, és a termékek gyártását külföldre helyezte.

A 21. században[szerkesztés]

Közel két évtized után, 2012-ben a magyar Pharmafit Sport Kft. tulajdonába került a Richtofit termékcsalád.

Háromféle Richtofit termék van forgalomban: a Richtofit SPORT, a Richtofit Gyógynövényes Krém, valamint a Richtofit Gél ajakherpesz kezelésére.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Név szerint Dózsa Iván
  2. Dr. Millisits Endrének, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. (Kőbányai Gyógyszerárugyár) Szabadalmi osztálya akkori munkatársának visszaemlékezése

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hangay György