Richard Winters

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard D. Winters
Született1918. január 21.[1]
Lancaster
Meghalt2011. január 2. (92 évesen)[2][1]
Hershey
Állampolgárságaamerikai
Rendfokozataőrnagy
Csatáimásodik világháború
Kitüntetései
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard D. Winters témájú médiaállományokat.

Richard D. Winters (Lancaster, Pennsylvania, 1918. január 21.Hershey, Pennsylvania, 2011. január 2.[3]) amerikai katonatiszt a második világháborúban, kitüntetett háborús veterán, háborús hős. Az USA II. világháborúban szolgáló 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred (506th PIR) 2. zászlóalj E (Easy) századának parancsnoka volt.

Nevét Az elit alakulat című könyv, valamint az előbbi alapján készült filmsorozat tette ismertté.

Fiatalsága[szerkesztés]

1941-ben szerzett üzleti diplomát, majd önkéntesként jelentkezett a hadseregbe, ahol egy évet kívánt eltölteni, hogy utána folytathassa üzleti karrierjét, azonban a japánok Pearl Harbour-i támadása keresztül húzta számításait.

A hadseregben[szerkesztés]

1942-ben végzett a tisztképzőben a georgiai Fort Benningben, itt barátkozott össze Lewis Nixonnal, akivel később együtt szolgáltak a 101. légi szállítású hadosztálynál. Az év nyarán önkéntesként jelentkezett az 506. ejtőernyős gyalogezredhez, ahol az alakuló E századhoz vezényelték. Itt, a második szakasz parancsnoka volt, hamarosan előléptették főhadnaggyá. 1943 áprilisában kinevezték a század parancsnokhelyettesévé: ebben a beosztásban szolgált 1944 júniusáig.

Winters nem sokkal a normandiai invázió előtt érkezett vissza alakulatához, korábbi beosztásába visszahelyezve. Hasonlóan a többi, amerikai ejtőernyőshöz, ő is magányosan ért földet: pár embert összegyűjtve elindult Sainte-Mère-Église felé. Itt tájékoztatták Thomas Meehan főhadnagy eltűnéséről, akinek a gépét találtat érte, és lezuhant, így Winters lett a század parancsnoka.

8:30-kor tíz emberével megtámadta a Utah partszakaszra tüzelő tüzérüteget a Brecourt-tanyánál. A támadás sikerrel járt, az ágyúkat tönkretették.[4] A támadásért később az E század több tagja is kitüntetést kapott, Winterst pedig felterjesztették a Medal of Honorra, melyet azonban nem kapott meg, helyette a Distinguished Service Crosst ítélték neki. További kiváló teljesítményéért július 2-án századossá léptették elő. Egységével harcolt Carentanért, majd a hónap végén visszavonták az egész hadosztályt Angliába.

A Market Garden hadművelet során léptették elő a 2. zászlóalj parancsnokhelyettesévé, mely során főleg adminisztrációs feladatokkal kellett megbirkóznia. Október 5-én vezette a századot utoljára harcba, amikor is egy ember elvesztése árán megfutamítottak 200 német katonát, Winters ekkor lőtt utoljára puskájával a világháborúban.

Az ardenneki offenzíva során az egységével Bastogne mellé vezényelték, ahol sikeresen állták a német támadásokat, még itt kapta meg a 2. zászlóalj parancsnokságát, majd 1945 januárjában előléptették őrnaggyá. A háború vége Berchtesgadenben érte a zászlóaljával, majd megszálló feladatokat láttak el Ausztriában.

A háború után[szerkesztés]

Winters elfogadta Nixon százados ajánlatát, és a Nixon Nitrát Műveknél vállalt munkát, majd a koreai háború idején visszavették a hadseregbe, amikor kiképzőtisztként alkalmazták.

Leszerelése után a pennsylvaniai Hersheyben vásárolt házat. 2011. január 2-án hunyt el.[3]

Kitüntetései[szerkesztés]

Distinguished Service Cross
Bronze Oak Leaf
Bronze Star egy tölgyfalevél kisdíszítéssel (másodszori adományozás)
Purple Heart
Bronze Oak Leaf
Presidential Unit Citation egy tölgyfalevél kisdíszítéssel (másodszori adományozás)
American Defense Service Medal
Arrowhead device
Bronze Service Star
Bronze Service Star
Bronze Service Star
European-African-Middle Eastern Campaign Medal három csatacsillaggal és egy nyílhegy kisdíszítéssel
World War II Victory Medal
Army of Occupation Medal
National Defense Service Medal
Harci gyalogsági jelvény
Ejtőernyős kitűző két ugrási csillaggal

Az elit alakulat[szerkesztés]

Winters 2004-ben

Stephen E. Ambrose amerikai történész 1992-es könyvében dolgozta fel az E század történetét, melyet főleg a veteránokkal készített beszélgetéseiből állított össze. Később a könyvön alapuló sorozatban is látható Winters a részek elején, illetve végén, amikor visszaemlékezik, magát Winterst Damian Lewis alakította. Később Larry Alexander: Biggest Brother: The Life of Major Dick Winters, The Man Who Led the Band of Brothers című, 2005-ös könyvében áll a középpontban, majd 2006-ban Cole C. Kingseeddel közösen megírta visszaemlékezéseit Beyond Band of Brothers: The War Memoirs of Major Dick Winters címmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-12158637
  3. a b T. Rees Shapiro. „Post Mortem - Dick Winters dies; WWII hero commanded 'Band of Brothers'”, Washington Post, 2011. január 9. (Hozzáférés ideje: 2011. január 10.) 
  4. Ambrose, Stephen E.: D nap, GABO Kiadó, 2002, l. 313.

Források[szerkesztés]

  • Ambrose, Stephen E.: D nap, GABO Kiadó, 2002
  • Ambrose, Stephen E.: Civil katonák, GABO Kiadó, 2004
  • Ambrose, Stephen E.: Elit alakulat, GABO Kiadó, 2001

További információk[szerkesztés]

Richard Winters élete angolul Archiválva 2009. május 5-i dátummal a Wayback Machine-ben