Richard Hammond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard Hammond
Richard Hammond.jpg
Születési neve Richard Mark Hammond
Született 1969december 19. (45 éves)
Solihull, Warwickshire, Anglia
Nemzetisége angol angol
Foglalkozása Televíziós és rádiós műsorvezető, újságíró, író, médiaszemélyiség
Beceneve Hörcsög (Hamster)
Fontosabb szerepei Top Gear (Csúcsmodellek),
Brainiac Total Wipeout

Richard Hammond weboldala
Richard Hammond az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Hammond témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Hammond témájú médiaállományokat.

Richard Mark Hammond, (Egyesült Királyság Solihull, Warwickshire 1969. december 19.) becenevén "Hörcsög", többek között író és újságíró, a BBC műsorán futó nagy sikerű Top Gear (Csúcsmodellek) házigazdája, amit Jeremy Claksonnal és James May-jel együtt vezet. Műsorvezetője volt a Magyarországon a Discovery Channel-en futó Brainiac (eszement tudomány) és a Viasat 6-on futó Lehetetlen küldetés (Total Wipeout) című műsoroknak. Saját újsága a The Daily Mirror.

Korai évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1969. december 19-én született, Anglia West Midlands nevű tartományában, Birmingham City-ben, egy autóipari létesítmény mellett. Anyja Eileen, apja Alan, két testvére van, Andrew és Nicholas. A család a 80-as években Riponba (Yorkshire) költözött.

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Ripon Grammar School és a Solihull School diákja volt, 1987-1989-ig a Harrogate College of Art and Technology hallgatója volt és akkoriban nagy barátságban volt az író és akadémikus Jonathan Baldwinnel. Ezek után fotográfiát és médiát(televíziózást) végzett.

Top Gear[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Top Gear csapatához 2002-ben csatlakozott, műsorvezető-társai: Jeremy Clarkson és James May.

A Top Gear (Csúcsmodellek) Anglia, sőt talán a világ legnépszerűbb és legnézettebb autós műsora, ahol autós hírek, a legújabb autók és autóstesztelések (versenyek) mellett még azt is megtudhatjuk, hogy milyen autót érdemes, vagy éppen nem érdemes megvenni.

A Top Gear a BBC műsorán fut, de ami újság formájában havonta is jelentkezik, és számos rajongóval büszkélkedhet szerte a világon - így Magyarországon is. A BBC egyik nyilatkozata szerint is a legsikeresebben futó műsoruk. A BBC után a BBC2-höz került. Magyarországon a Viasat 6-on látható a műsora.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2002. május 4-én feleségül vette Mindy-t (aki írónő) Prestbury-ben (Cheltenham) a St. Mary templomban. Két lányuk van: Isabella (sz. 2000 októberében) és Willow (sz. 2003 augusztusában). Jelenleg Payfordban él családjával, de még van egy lakásuk Londonban is.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Richard Hammond című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.