Richard Adams

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard Adams
2008-ban
2008-ban
Élete
Született1920. május 9.
Wash Common, Newbury, Egyesült Királyság
Elhunyt2016. december 24. (96 évesen)
Oxford, Egyesült Királyság
Nemzetiségangol
SzüleiEvelyn Adams
HázastársaElizabeth Adams
GyermekeiJuliet és Rosamund
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)regény, novella, ismeretterjesztő irodalom
Irodalmi irányzattörténelmi, fantasy, thriller
Alkotói évei1972–2010
Első műveGesztenye, a honalapító
Fontosabb műveiGesztenye, a honalapító
Shardik
Gazdátlanok
Traveller
The Girl in a Swing
KiadóiMóra Ferenc Könyvkiadó
Partvonal Kiadó
Metropolis Media (magyar)
Kitüntetései
  • Carnegie Medal (Gesztenye, a honalapító, 1972)
  • Guardian Children's Fiction Prize (Gesztenye, a honalapító, 1973)
  • Daytime Emmy Award for Outstanding Morning Program (Lester Holt, Today, 2011)
  • Fellow of the Royal Society of Literature
  • Silvert Award (1998)
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Adams témájú médiaállományokat.

Richard George Adams (Wash Common, Newbury, 1920. május 9.Oxford, 2016. december 24.[1]) angol író, kinek legismertebb műve a Watership Down című állatregény. Az egyetemen újkori történelmet tanult, mielőtt megkezdte volna a katonai szolgálatot a második világháború alatt. 1946-ban szerelt le, és tért vissza az egyetemre. Ezután egy minisztériumban kezdett el dolgozni, ahol a szabadidejét írással töltötte. 2010-ben vonult vissza. Műveiben visszatérő szereplők a különböző állatok, motívumai között pedig gyakran felbukkan a túlélésért folytatott harc, a természet és az ember kapcsolata, a bátorság és a becsületesség összecsapása a zsarnoksággal és a félelmekkel. Állatszereplői viselkedését hitelesen ábrázolja.

Magyarországon néhány novelláján kívül a Watership Down jelent meg (Gesztenye, a honalapító), valamint a The Plague Dogs (Gazdátlanok).

Élete[szerkesztés]

Adams 1920. május 9.-én született Wash Commonban, közel Newburyhez. Tanulmányait a Horris Hill általános iskolában végezte 1926 és 1933 között, majd a Bradfield főiskolán folytatta 1933 és 1938 között. 1938-ban folytatta a tanulmányait az oxfordi Worcester egyetemen, újkori történelem szakon. 1940-ben félbe kellett hagynia a tanulmányait, mert a Németország és Anglia között kirobbant háború miatt behívót kapott a brit hadseregbe. Szolgált Palesztinában, Európában és a Távol-Keleten, de nem vett részt egy csatában sem.

Miután 1946-ban leszerelt, folytatta félbehagyott tanulmányait. Két évvel később diplomázott le, majd egy minisztériumban vállalt munkát. Ekkor kezdett történeteket írni. Lányainak az utazásaik során improvizált történeteket mondott nyulakról, melyekből később megszületett a Gesztenye, a honalapító. A regényt gyermekei kérésére leírta, majd kiadót keresett neki. 1972-ben négy kiadó és három írói ügynökség utasította vissza a művet, míg végül Rex Collings megjelentette. A könyv nagyon hamar ért el nemzetközi sikereket. A debütálása után nem sokkal megjelent több európai országban, és az Egyesült Államokba is eljutott. Magyarul 1992-ben jelent meg először.

Az elkövetkezendő néhány évben a könyv eladásai meghaladták az egymilliós példányszámot, és a modern irodalom klasszikusává vált. Adams egyszerre nyerte el a két legrangosabb brit gyermekdíjat, a Carnegie-t és a Guardian Children’s Fictiont is. A regényből a mai felmérések szerint több, mint ötvenmillió példányt értékesítettek világszerte. 1974-ben, Shardik című regénye kiadása után kilépett munkahelyéről, hogy főállású íróként dolgozzon.

2016-ban bekövetkezett haláláig[2] feleségével, Elizabeth-tel élt Whitchurchben, tizenhat kilométerre a szülőhelyétől. Lányai, akiknek Adams elmesélte a Gesztenye, a honalapító történetét, Juliet és Rosamund. Hat unokája van: Lucy, Sarah, Miranda, Grace, Robert és Maeve.

Művei[szerkesztés]

Magyarul megjelent kötetei[szerkesztés]

  • Gesztenye, a honalapító; ford. Székely Kata; Móra, Bp., 1992
  • Gesztenye, a honalapító; ford. Székely Kata; Partvonal, Bp., 2012
  • Gazdátlanok; ford., jegyz. J. Magyar Nelly; Metropolis Media, Bp., 2013

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Watership Down author Richard Adams dies aged 96
  2. Archivált másolat. [2017. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 5.)

További információk[szerkesztés]