Rhätische Bahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rhätische Bahn
Rhaetischebahn.gif
Típus részvénytársaság
Alapítva 1888. február 7.
Székhely Svájc, Chur
Iparág vasúti szállítás

A Rhätische Bahn weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rhätische Bahn témájú médiaállományokat.
RhB vonat 2003. júniusban
RhB vonat Davos Dorf és Klosters között

A Rhätische Bahn (RhB) svájci magán vasúttársaság. A társaság 397 km hosszú hálózatot üzemeltet az ország délkeleti részén, Graubünden kantonban.

St. Moritz, Davos és Arosa jól ismert magashegyi üdülőhelyek Svájcban, amelyeket az RhB 1000 mm nyomtávolságú vonalai kötnek össze egymással, illetve a svájci országos hálózatra átszállva Európa nagyvárosaival. Az RhB a Brig—Visp—Zermattbahn (BZV) és a Furka Oberalpbahn (FO) vonalaival vonalai egy nagyobb kiterjedésű összefüggő, 1000 mm nyomtávolságú hálózatot alkot, amelynek a másik végpontja Zermattban van. A három vasúttársaság által üzemeltetett vonalak napjainkban Európa legnagyobb kiterjedésű keskeny nyomtávolságú hálózatát képezik, amelyet még a ma már csak turisztikai célokat szolgáló, gőzvontatású Furka-Hegyivasút (DFB) egészíti ki. Mint turisztikai látványosság, a hálózat két végpontja Zermatt és St. Moritz között a három társaság vonalain keresztül haladó, közvetlen összeköttetést biztosító vonatok, a Glacier-Express szerelvényei közlekednek.

Hálózat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az RhB vonalai

A Rhätische Bahn a következő vasútvonalakat üzemelteti:

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rhätische Bahn című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]