Rex felügyelő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rex felügyelő
(Kommissar Rex [Il Commissario Rex] Inspector Rex)
Commissaris Rex logo.png
Műfaj krimi, akció

Alkotó(k)

Producer:
Peter Hajek

Írók:
Peter Hajek, Peter Moser
Főszereplő(k) Lásd a szereplőlistát!

Ország

osztrák Ausztria

olasz Olaszország
Epizódok 119 (osztrák) + 78 (olasz a 17. évadig) (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő Kb. 45 perc, epizódonként
Sugárzás
Eredeti adó osztrák ORF és Sat1
magyar TV2
magyar M1, AXN, AXN Crime/AXN White, Story4, Story5
olasz Raiuno
Eredeti sugárzás 1994. november 10. óta
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Rex felügyelő egy osztrák krimisorozat, amelynek első tíz évada 1994 és 2004 között futott. Folytatása 2008-ban kezdődött és a mai napig tart. 2014-ben már a 18. évadot forgatják.

Ötlete 1994-ben merült fel, amikor is az alkotók megbízást kaptak új sorozat készítésére. Olyat szerettek volna forgatni, ami nézők millióit ülteti a televízió elé, és hétről hétre izgatottan várják a folytatást. Abban azonban nehezen tudtak megegyezni, hogy ki körül bonyolódjon a sorozat. Végül egy sörözőben jött az ihlet: az alkotók ugyanis itt folytatták az eszmecserét, és mivel továbbra sem tudtak megegyezni, eldöntötték, hogy arról szól majd a történet, aki először belép a kocsma ajtaján. Néhány perc múlva pedig gazdija előtt egy német juhászkutya futott a söntésbe. Így született meg a sorozat alapötlete.

A készítők Teresa Ann Millert, Hollywood első számú állatidomárát keresték fel, aki 17 kiskölyköt vett alaposabban szemügyre, és így választották ki Reginald von Ravenhorstot, alias Rexet. Az eb rendkívüli képességeinek hála, gyorsan vette az első akadályokat, ráadásul kiképzésében a legmodernebb eszközöket és módszereket alkalmazták. Első pillanattól kezdve játékosnak bizonyult, és a legnehezebb feladatok sem okoztak számára gondot. Ugyanakkor a veszélyes jeleneteket nem Rex, hanem valamelyik dublőre játszotta el, nehogy véletlenül megsérüljön.

Néhány színész több különböző szerepet is játszott a filmben, például Gedeon Burkhard előbb egy sorozatgyilkost játszott, később pedig már Rex új gazdáját alakította. Az összesen tíz évadot megélt sorozat szereplőgárdája az évek során teljesen kicserélődött, egyedül a dr. Grafot alakító Gerhard Zemann játszott az összes részben. Rex megformálójának helyére az ötödik szériában Rhett Buttler került, mivel az első Rex már kiöregedett. A további részekben ő alakította a címszereplőt.

A sorozat cselekményének előzménye a Rex, a kölyökfelügyelő c. nagyfilm volt. Ebben nyomon követhetjük Rex felcseperedését, és láthatjuk, miként oldja meg élete első bűnügyét. A krimisorozatnak egyébként született egy spin-offja is, amely a második széria végén távozó Stockinger nevét viseli. Ebben Stocki salzburgi kalandjaira koncentrálnak. Érdekessége, hogy ezt nem a Rex felügyelő stábja készítette.

Magyarországon a TV2, a Story4, a Story5 az m1, az AXN és az AXN White csatornák műsorán fut/vagy futott. Már a vetítést végző csatornák számában is látszik, milyen hatalmas sikernek örvend Magyarországon a sorozat. Talán mondhatni igazi klasszikus. Az első 12 évadot a TV2 adta le, 1997 és 2009 között.(Hogy dátumra pontosan mikor indult Magyarországon a sorozat, ma már csak egy akkori televízióújság tudná "megmondani". Talán az Országos Széchenyi Könyvtárban fennmaradt egy példány.) A 13-14. évadot az M1 Rex Rómában címmel vetítette 2012. január 1-jétől 2012. július 15-ig, 24 részben. A 15. évad levetítése 2014. október 15-én, eddig sosem látott tempóban. Ugyanis minden hétköznap új részek kerülnek bemutatásra, ami eddig a sorozat történetében sosem volt.

Szamos Rudolf a Kántor nyomoz szerzője szerint a sorozatban több hasonlóság fedezhető fel az 1970-s években készített magyar Kántor című filmsorozattal.

Cselekmény évadokra bontva[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amikor Rex, a gyönyörű rendőrkutya vezetője váratlanul meghal (A végállomás: Bécs c. epizódban), Rex mély depresszióba zuhan. A rendőrség menhelyre szállíttatja, ahol előbb-utóbb el fogják altatni, mivel teljesen kezelhetetlenné válik. Egészen addig, amíg nem találkozik Moserrel, a bécsi bűnügyi rendőrség főfelügyelőjével, aki éppen egy gyilkossági ügyön dolgozik. Hamarosan összebarátkoznak, sőt, Rex még csatlakozik is Moser csapatához. Hamar megszokja új társait, Höllerert és Stockingert, noha ez utóbbi partneréről ez nem mondható el. Stocki ugyanis rettenetesen tart a kutyáktól, és ez alól Rex sem kivétel. Idővel azonban elfogadja a jelenlétét, így négyen együtt igazi csapatot alkotnak. Igaz, tágabb értelemben, de hozzájuk tartozik még dr. Leo Graf, a igazságügyi orvosszakértő, valamint Max Koch, a nyugalmazott nyomozó.

Az 1. évad 3. részében történik meg a sorozat egyik legbizarrabb jelenete, története: Richard Moser nyomozónak nincs ideje orvoshoz menni, így a patológus Dr. Graffal vizsgáltatja meg magát. Először ellenkezik a hullákkal foglalkozó orvos, de a jelenet végén már együtt nevetnek, miközben Graf fonendoszkóppal a fülében vizsgálja Mosert.

Az első néhány évadban többször jellemző, hogy az áldozatok gyerekek, vagy valamilyen módon kapcsolódnak az ügyhöz. Ez ma már, amikor az 1. évad több, mint 20 éves, kissé naturalisztikusnak hat, de akkori világunknak a rendszerváltás után ez is része volt. Ilyen gyermekbántalmazó rész az 5. (Aki a tűzzel játszik), amikor egy balettcsoportot ejt túszul egy veszélyes bűnöző, a 10. részben (Az első díj) pedig egy tó partján találnak holtan egy gyermeket. Itt a pedofília gyanúja is felmerül. Valószínű, hogy ma már kényes lenne egy ilyen témával foglalkozó epizódot elkészíteni.

A 6. rész Schönbrunnban játszódik, elraktározva a park 1994-es állapotát az utókor számára. Érdekesség, hogy a főgonoszt, a gyilkost, az epizódban feltűnő orvos feleségét játszó színésznő a 11-12. évadban Lorenzo Fabbri felügyelő édesanyjaként tűnik fel. (Az IMDb szerint egyébként több, mint 35 olyan színész van, aki egynél több karaktert alakított a sorozatban az évek során, 1994 és 2004 között. Így fordulhat elő például, hogy az első rész főgonoszát, Markus Spitzert (Alexander Strobele) a 2002-es 8. évad 2. részében Erwin Schusterként láthatjuk viszont.)

Idős nők és férfiak is áldozatul esnek a bűnözök ámokfutásának (pl. 4. rész: Idős hölgyek halála, 8. rész: Egy finom úriház)

Kevésszer fordul elő, hogy a sorozatban az előző nyomozókra, a kezdetekre utalnak. Ez alól kivételt képez az 1. és a 3. évad több jelenete, valamint a 11. évad első három része persze-de erről majd később. Nos, ez az érdekes kivétel megjelenik például az 1. évad 13. részében (Bécs utcái alatt). Itt már Stockinger kezdi elfogadni Rexet, de még mindig nem 100%-os partnerek. Az egyik jelenetben Rex egy furcsa pózban áll, a csatornában hullát talált. Stocki ekkor rákérdez Mosernél, mit csinál a kutya. Moser egyből tudja, és mondja: Rex hullát talált, hiszen az előző gazdájánál a hullakeresés volt a feladata többek között.

Az, hogy a csapattagok mennyire ragaszkodnak Rexhez, leginkább a Lövések Rexre c. epizódban mutatkozik meg, amikor is Rexet elrabolja egy bűnöző. Ugyanis előzőleg elfogtak egy tettest, aki bosszúból elraboltatja Rexet, és ha Moser nem engedi őt szabadon, akkor megölik a kutyát. A három férfi közös erővel áll neki a keresésének, és végül sikerül megmenteniük négylábú társukat, közben kézre kerítik a bűnözőket is.

2. évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2. évadban Stockinger és Rex kapcsolata egyre inkább javulni kezd. Az 1. részben (Tompa kiáltás) gyermekkereskedelemről van szó, a kislány életét persze Rex menti meg. A 8. részben egy medencében találnak holtan egy gyermeket egy medencében (Egy gyermek halála). Ebből is látszik, hogy ezek a részek még egy kicsivel naturalisztikusabbak, mint az utána következők. Az évfolyam során előfordul például sátánista szertartás és rituális gyilkosságok (A sátán nevében), vagy szerelmespár-gyilkolás idilli folyópartokon, Lobau ligeteiben (Gyilkos nyár).

Moser ideje alatt vendégszerepel még Gedeon Burkhard és Alexander Pschill is, mindketten későbbi utódai, és mindketten szerepük szerint még a „rossz oldalon" állnak, bűnözőt játszanak. Burkhard az 1. évad 9. részében (Ámokfutás), Pschill a 2. évad 2. részében (Vérnyomok) tűnik fel.

A négyes egység idővel azonban megbomlik, mivel Stocki Salzburgba költözik. A 14. és 15. epizód szinte csak vele foglalkozik, az utolsó jelenetben közös fotó készül Kochhal, Moserrel, Stockival, Höllererrel és Rexszel, amit később is láthatunk különböző íróasztalokon.

3. évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Stockinger helyét rövid időre (egy epizód erejéig) Max Koch veszi át. Később azonban megérkezik Stocki „utódja”, Christian Böck személyében. Moser és ő a Halálos futam c. epizódban (3. évad 1. rész) találkoznak először. Moser épp egy meggyilkolt autóversenyző ügyében nyomoz, és első számú gyanúsítottja Böck, aki Christian Such álnéven beépült néhány illegális gyorsulási versenyen résztvevő fiatal közé. A gyanú azért terelődik rá, mert az epizód elején a meggyilkolt versenyző nem sportszerű húzása miatt veszít, ami indítékul szolgálhat a gyilkossághoz. Másrészt Moser megtalál nála és elkoboz tőle egy pisztolyt is. Ennek a fegyvernek a segítségével Moser rájön, hogy Such igazi neve Böck, aki az ifjúsági bűnügyi csoport egyik nyomozója, ám ez csak az epizód végén derül ki. Moser felajánlja Böcknek, hogy csatlakozzon a csapatához. A négyes így ismét helyreáll, bár Moser sokszor érezteti Böckkel: még fiatal, így sokat kell tanulnia a szakmáról, a gyakorlatban.

A 2. rész címe (A rettegő város) azonos a Cobra 11 c. sorozat egyik epizódjának címével 2007-ből. A 3. részben a gyilkosság eléggé meglepő módon történik meg: a kistestű professzort a múzeumban két könyvoszlop közé szorítják (Halál a múzeumban című epizód- forgatták a Bécsi Természettudományi Múzeum épületében.) Az évadzáró epizód elrabolt kémikus házaspárja (Vérvörös rózsák) alighanem a Curie-házaspárról lett mintázva.

Az évad 10. része dupla epizód, címe Négy lábon járó angyal. Itt is gyermekrablás történik egy hokiedzés előtt. Az epizódban persze gyilkosság is előfordul, Moser pedig mesét is olvas egy koronatanú-kislánynak. Az epizód második felében Rexet megmarja egy kígyó, és az ellenszert Mosernek kell valahonnan előteremtenie. Az epizód végén karácsonyoznak, az irodában együtt van Moser, Rex, Koch, Böck, Höllerer, sőt még Dr. Graf és az epizódban feltűnő gyerekek, valamint szüleik is. Az elrabolt gyermekek egyik legnagyobb karácsonyi ajándéka pedig az, hogy újrakovácsolják az elvált szülők miatt kettészakított családot.

4. évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 4. évad 1. részében egy kislány kerül halálos veszélybe (Élve eltemetve), a 2. rész egy tanár-diák-diák szerelmi háromszögről szól (Egy diák halála).

A 4. részben történő eseményekről bővebben a Rex gazdáinak halála című bekezdésben lehet olvasni. A 4. részben tűnik fel utoljára Max Koch is: abban a jelenetben, amikor megtudja, hogy szeretett tanítványa, Moser halott.

Hamarosan új nyomozó érkezik a csapat élére: Alexander Brandtner személyében, aki Az új fiú c. epizódban lép először színre. Alex merőben más, mint Moser volt: mindent szépen kér, állandóan mosolyog, nem fukarkodik a dicséretekkel sem, és nem utolsósorban társait a keresztnevükön szólítja. Rex is hamar összebarátkozik vele, így ő és Alex elválaszthatatlan társakká válnak. A 6. részben (Az ezerarcú férfi) a gyilkos Schönbrunnban barikádozza el magát túszokkal, a 9. részben (Ellopott boldogság) Rex és az elrabolt kisgyermek csak Brandtnernek köszönhetően nem zuhan le egy szikláról az epizód végén. A 8. részben (Az összeesküvés) Böck életveszélybe kerül: csak Rexnek köszönheti, hogy nem gázolja el egy vonat.

A 11. rész (A bosszú) igen hasonlít a 15. évad 10. részére, de erről bővebben az olasz epizódoknál. Itt újra elrabolják Rexet-ezúttal Brandtner régi ellensége. A csapat már szinte biztos benne, hogy a kutya halott. Brandtner megemlíti, hogy egyszer már elvesztett egy kutyát, az epizód végén pedig a '90-es évek nőinek nagy örömére félmeztelenül küzd az igazságért. A 13. részben (Veszélyes feladat) Brandtner beépül a börtönbe, az elítéltek közé.

5. évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a brigád sem marad sokáig együtt, ugyanis Höllerer is kilép a csapatból, hogy beteg édesanyja vendéglőjét vezesse, helyére pedig Fritz Kunz érkezik. Höllerer távozására az 5. évad 6. részében (Rex bosszút áll) valósul meg, így a szereplők teljesen kicserélődnek. Ebben az epizódban egy férfi egy kutya állkapocs-csontjával gyilkol meg embereket, úgy téve, mintha a gyilkos egy vad kutya lenne.

A 7. résztől (Vak düh) Rexet új kutya kezdi alakítani, és Kunz már az első epizódjában beépül szakácsnak. Brandtner majdnem megfullad: csak Rexnek és Kunznak köszönheti az életét. A rész végén Kunz megbukik a "szalámis szendvics-vizsgán": Brandtner és Böck hamiskás mosollyal jegyzi meg: a zsemléket dobni kellett volna egymásnak, és nem kiosztogatni személyenként.

A következő részben Brandtner ezúttal a hajléktalanok közé épül be (Mérgesgáz c. epizód). A 11. részben (Halálos játékszer) a csapat versenyt fut az idővel, és egy gyermek is majdnem meghal egy gyilkolásra szánt robbanó kisautótól. Az epizód a sorozat történetének talán legmeglepőbb módszerrel elkövetett gyilkosságait mutatja be egy őrült krimiíró tettein keresztül. A rész végén például egy magatehetetlen embert tesz egy robbani készülő labirintus közepére.

Az 5. évad 13. részében (Sissi) egy magát Erzsébet királynénak képzelő nő gyilkol meg embereket, köztük egy fiákerest, és még Brandtnerrel is megvív-korabeli fegyverekkel.

6. évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az évad 2. részében szörnyű dolgok történnek: az alkoholista, fegyveres biztonsági őrként dolgozó családapa megöli a feleségét brutális módon lánya szeme láttára, és gyermekeivel is végezni készül. A kislányt és a kisfiút Brandtner menti meg a rész végén egy őrülten száguldó kisteherautóból. A rész persze pozitívan végződik, de az első jelenetekben látott brutalitás sok nézőben megkérdőjelezheti a tényleges boldog véget. Hiszen a gyermekek anyja meghalt, apjuk börtönben ül. A 4. részben (Telefonterror) egy hasonlóan aberrált férfi öl nőket, míg az 5. részben (Hideg, mint a jég) a sorozat történetében másodszorra és nem utoljára foglalkozik a hokival és a hokisokkal.

A 6. rész (Testvérgyilkosság) szappanoperabeli elemekkel operál: a gonosz ikertestvér átveszi az általa meggyilkolt testvér szerepét, és csak tetoválásának köszönhetően lepleződik le. A 7. részben (Halálos Tarot) Kunz az ügy megoldásának érdekében még jósnőhöz is képes elmenni. A következő részben (A teliholdas gyilkos) egy olyan elkövetőt üldöz a csapat, aki áldozatai életének mindig teliholdkor vet véget. Az epizód elején Rex a rendőrség külső korlátján ül, és a holdba vonyít.

Az évad 11. részében (Hajsza az örök életért) Rex majdnem meghal mérgezés miatt, és csak egy furcsa természetfeletti képességű ázsiai embernek köszönhetően éli túl a mérgezést. Brandtner és ez a rejtélyes férfi később már nem találkoznak.

A 6. évad során többször találunk utalást Magyarországra, legtöbbször a sport terén (pl. Hungaroring, FTC)

7. évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 7. évad 1. részében Elke Winkens is vendégszereplő lesz. Az epizód során Alex megmenti az életét, a rész végén pedig együtt távoznak az irodából. A rituális halál motívuma itt is megjelenik a 7., Megszállottság című epizódban. A következőkben egy aberrált férfi gyilkos kirohanásairól, egy kislány elrablásáról és a feldarabolásától való megmentéséről (A gyilkos és a lányka), illetve egy modell hulladékok között megtalált holttestéről (Kétszer csap le a halál) is szó esik.

A 7. évad 10. részében látható utoljára együtt Böck és Brandtner. A rész címe: A bosszú sugarai, és egy énekesnő halálától egészen egy bevásárlóközponti túszejtésig terjed

8. évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nyolcadik szériában Rexnek ismét új gazdái akadnak: Marc Hoffmann és Niki Herzog (Házinyúlra nem lövünk c. epizód). Ők ketten már a munkába lépésük előtt találkoznak, és együtt töltenek egy éjszakát. Hamarosan szerelem alakul ki közöttük, és összeköltöznek, természetesen Rex is velük lakik. A gyilkossági csoport negyedik tagja Fritz Kunz, aki továbbra is állandó szereplő marad dr. Graffal egyetemben (arra azonban nem derül fény, hogy Brandtner és Böck miért is hagyták el a csapatot). Valószínűleg mindkét szereplőnek lejárt a szerződése. Az első epizódban Marc máris lövést kap, de szerencsére visel golyóálló mellényt.

A 8. évad 9. részében (Az utolsó golyó) egy őrült bűnöző ámokfutást végez, több embert brutálisan meggyilkol, köztük rendőröket is. Marc és Rex végül egy építkezésen akadnak a nyomára, és Marc meggyilkolja Gerhardot, az ámokfutót. Marc korábban még sosem ölt embert, így ez számára nagy lelki teherré válik. Az epizód utolsó képkockájában Nikivel és Rexszel ül egy háztetőn, majd megcsókolja Nikit.

A 8. évad 12. részében (Születésnap) Marc házában ejtik túszul a szerelmespárt, és persze csak Rexnek köszönhetően menekülhetnek meg. Az évad során továbbá előfordul egy kirívó eset: gyermekek tömeges, interneten szerveződő öngyilkossági kísérlete (Válaszd a halált c. rész)

9. évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 9. évad 2. részében (Gyilkosság a börtönben) Niki beépül az elítéltek közé a börtönbe, ahogy Brandtner is tette egyszer. Az epizód végén Rex még egy kislány életét is megmenti, aki majdnem lezuhan hatalmas magasságból. Az epizód végén Rex megment egy toronymagas helyre felmászó, és onnan csaknem lezuhanó gyermeket. A következő epizódban (Merénylet Rex ellen) Marc régi ellensége reggeli futás közben oldalba lövi Rexet-így a bosszú Rex aktuális gazdája ellen már harmadszorra jelenik meg a sorozatban.

A sorozatban újra feltűnik az emberkereskedelem-motívum (A kis koldusok című epizód), amelyben Marc magához fogad egy rész erejéig egy kislányt, és Rex majdnem meghal egy vonattűz-és robbanás során. A bosszú-motívum kutyák elleni általános megnyilvánulásának példája az is, amikor Rex tetten ér egy mérgezett csontokat elszóró személyt (Kórházi éjszakák).

A sorozat meglepő gyilkosságaihoz tartozik az az epizód is, amelyben valaki a Grimm-mesék brutális gyilkosságai alapján öli meg áldozatait (Egyszer volt, hol nem volt), továbbá újra egy idős személy halálra kerül terítékre (Az utolsó vasárnap). Graf doktor hibái is megjelennek ebben az évadban: a Holtbiztos tipp című epizódban a halottnak nyilvánított házigazdán Marc veszi észre, hogy valójában még él, majd felkiált: "És az orvos ezt nem vette észre?!"

10. évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Marc és Niki kiválóan tudnak együtt dolgozni, noha a rendőrnő a 10. évad 2-4. részében már nem tűnik fel. Itt sem derül fény arra, hogy ő miért hagyta el a csapatot. Marc és Rex ekkor már csak Kunzzal nyomoz együtt, akinek a szerepe így jelentősen megnövekszik. A 10. évad 3. részében (Végre meghalt a szörnyeteg!) találnak egy kiskutyát, akit Marc Fritznek nevez el Kunz után. Még Kunz és dr. Graf is azt hiszi, hogy az új „jövevény" Rex kölyke. A kiskutyát az epizód végén odaajándékozzák egy kisfiúnak, akinek a nővére megölte apjukat, mert a cukrász apuka pedofil volt, és mindkettejüket zaklatta. Az utolsó részben (10. évad 4. rész, Dopping) Marc majdnem meghal, Rexet és gazdáját pedig fel is függesztik egy „rákent gyilkossági ügy miatt". Persze az esetet hamar felgöngyölítik, és Rex, Marc, valamint Kunz újra együtt kezdenek el dolgozni, csakhogy itt véget ér az osztrák sorozat.

Így az utolsó képkocka a 2004-ben lezárult sorozat történetében, hogy Rex megugatja az őt felfüggesztő, majd a rendőrséghez visszahelyező ügyészt. Az utolsó szó pedig a magyar változatban így hangzik (amikor az ügyész elköszön): Uraim!

Lorenzo és a bécsi csapat: Erika Heidl és Fritz Kunz a 11. évad 1. részében, Bécsben. Erika lesz a halott Marc Hoffmann utódja, így Rex gazdája is lenne/lett volna, ha akkor Rex nem ment volna nyugdíjba

A 11. évadtól sorozat Olaszországban játszódik és Lorenzo Fabbri lesz Rex gazdája. Az olasz szériát lásd alább.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerep Színész Magyar hang Távozás szerepbeli oka
Richard Moser (1-46., 1-4. évad) † Tobias Moretti Haás Vander Péter Halál
Ernst Stockinger (1-29., 1-2. évad) Karl Markovics Végh Péter Áthelyezés Salzburgba
Peter Höllerer (1-62., 1-5. évad) Wolf Bachofner Gesztesi Károly Felmondás
Dr Leo Graf (1-119., 140-141., 1-10., 12. évad) Gerhard Zemann Ort Mihály → Orosz István Az osztrák széria vége
Max Koch (1-46., 1-4. évad) Fritz Muliar Tolnai Miklós Nincs oka, valószínűleg nem akart tovább Tobias Moretti nélkül szerepelni
Alexander Brandtner (47-89., 4-7. évad) Gedeon Burkhard Viczián Ottó Nincs oka
Christian Böck (30-89., 3-7. évad) Heinz Weixelbraun Juhász György Valószínűleg nem akart Brandtner nélkül szerepelni
Fritz Kunz (63-121., 140-141., 5-10., 11., 12. évad) Martin Weinek Németh Gábor Az osztrák széria vége
Marc Hoffmann (90-119., 8-10. évad)† Alexander Pschill Selmeczi Roland
Niki Herzog (90-116., 8-10. évad) Elke Winkens Kisfalvi Krisztina Nincs oka
Lorenzo Fabbri (120-155., 11-14. évad) † Kaspar Capparoni Varga Gábor Halál
Giandomenico Morini (120-153., 11-13. évad) Fabio Ferri Fekete Zoltán Milánóba való költözése, anyja gondozása.
Maddalena de Luca (165-174., 15. évad) Chiara Gensini Nemes Takách Kata Nincs oka (A valóságban szerepet kapott a Római helyszínelők című sorozatban, ezért került sor a távozásra)
Katia Martelli (120-188., 11-16. évad) Pilar Abella Zsigmond Tamara Monterosso és Terzani másik rendőrségen dolgozik tovább.
Filippo Gori (121-189., 11-17. évad) Augusto Zucchi Bácskai János Monterosso és Terzani másik rendőrségen dolgozik tovább.
Davide Rivera (156-178., 14-15. évad) Ettore Bassi Dévai Balázs Nincs oka
Alberto Monterosso (15.- ,14. évad-) Domenico Fortunato Bede-Fazekas Szabolcs
Marco Terzani (179-, 16. évad-) Francesco Arca Lux Ádám

Kutyák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kutya neve Szereplési idő Sorozatbeli gazdái Élethossz Első része Utolsó része Távozásának (ha van) oka
Reginald von Ravenhorst 1-5. évad Richard Moser, Alex Brandtner 1991-2003 A Végállomás: Bécs Rex bosszút áll kiöregedett, s nyugdíjba vonult
Rhett Butler 5-10. évad Alex Bradtner, Marc Hoffmann 1997-2006 Vak düh Hoffmann halála túl öreg volt
Henry 11-14. évad Lorenzo Fabbri 2001-2014. május 27. Találkozás Farkasok közt Fabbri távozott
Nick 14-15. évad Davide Rivera  ? Pult alatti játék Szürke Rivera távozott
Achi 16. évadtól Marco Terzani  ? Diplomaosztó jelenleg is szerepel

A sorozat készítői I.-Az epizódok rendezői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hans Werner[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. A vak tanú (1995, 2. évad 6. rész)
 2. Veszélyes vadászat (1995, 2. évad 7. rész)
 3. Egy gyermek halála (1995, 2. évad 8. rész)
 4. A sátán nevében (1995, 2. évad 9. rész)
 5. Négy lábon járó angyal (1996, 3. évad 10. rész)
 6. Vérvörös rózsák (1996, 3. évad 12. rész)
 7. Moser halála (1997, 4. évad 4. rész)
 8. A kukkoló (1998, 4. évad 11. rész)
 9. Az utolsó játszma (1998, 4. évad 12. rész)
 10. Veszélyes feladat (1998, 4. évad 13. rész)
 11. Hajsza (1999, 5. évad 12. rész)
 12. Sissi (1999, 5. évad 13. rész)
 13. A teliholdas gyilkos (2000, 6. évad 8. rész)
 14. Egy halott visszatér (2000, 6. évad 9. rész)
 15. Halál az interneten (2000, 6. évad 10. rész)
 16. Ninával éjfélkor (2003, 9. évad 8. rész)

Oliver Hirschbiegel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Menekülés a halálba (1994, 1. évad 3. rész)
 2. Az idős hölgyek halála (1994, 1. évad 4. rész)
 3. Az első díj (1994, 1. évad 10. rész)
 4. Halálos macik (1994, 1. évad 11. rész)
 5. Beethoven feje (1994, 1. évad 12. rész)
 6. Bécs utcái alatt (1994, 1. évad 13. rész)
 7. A bécsi háztetők fölött (1995, 2. évad 14. rész)
 8. Stocki utolsó esete (1995, 2. évad 15. rész)
 9. Halálos futam (1996, 3. évad 1. rész)
 10. A rettegő város (1996, 3. évad 2. rész)
 11. Halál a múzeumban (1996, 3. évad 3. rész)
 12. A babagyilkos (1996, 3. évad 6. rész)
 13. Miért halt meg Rómeó?! (1996, 3. évad 9. rész)
 14. Gyilkosság étlap szerint (1996, 3. évad 11. rész)

Bodo Fürneisen[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Egy finom úriház (1994, 1. évad 8. rész)
 2. Ámokfutás (1994, 1. évad 9. rész)
 3. Halálos dózis (1995, 2. évad 12. rész)
 4. Három másodperccel a halál előtt (1995, 2. évad 13. rész)
 5. Az összeesküvés (1997, 4. évad 7. rész)
 6. Halálos szenvedély (1997, 4. évad 8. rész)
 7. Ellopott boldogság (1997, 4. évad 9. rész)
 8. Mérgesgáz (1998, 5. évad 8. rész)
 9. A végrendelet (1998, 5. évad 10. rész)
 10. Halálos játékszer (1998, 5. évad 11. rész)
 11. Hajsza az örök életért (2000, 6. évad 11. rész)
 12. A milliókat érő ló (2000, 6. évad 12. rész)
 13. Kétszer csap le a halál (2001, 7. évad 11. rész)

Hajo Gies[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. A végállomás:Bécs (1994, 1. évad 1. rész)
 2. Egy tökéletes gyilkosság (1994, 1. évad 2. rész)
 3. Házinyúlra nem lövünk (2002, 8. évad 1. rész)
 4. Gyilkos szerelem (2002, 8. évad 2. rész)
 5. Hírnév bármi áron (2002, 8. évad 4. rész)

Rex gazdáinak halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Moser halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mosert a 4. szériában meggyilkolják. Ebben a részben Moser és csapata egy pszichopata gyilkos után nyomoz. A bűnügy felderítéséhez egy kriminálpszichológust, dr. Patricia Neuholdot kérik segítségül. A szakértőnő szerint a tettest egy elmegyógyintézetben kell keresni, ezért a felügyelő és társai ezen a nyomon indulnak el. Ellátogatnak egy klinikára, ám a tettes időközben egy saját maga által készített menekülési útvonalon elmenekül. Később elrabolja Patríciát, majd egy romos épületbe viszi, mert feltett szándéka, hogy megölje. Rex és Moser azonban a nyomára bukkannak. Sikerül kiszabadítaniuk a nőt, ám a gyilkos elrejtőzik az épületben, majd orvul hátba lövi Mosert. Rex a segítségére siet, ám futás közben beszakad alatta a padló, és néhány percre elveszti az eszméletét. A tettes ismét elkapja a pszichológusnőt, ám Rex időközben feléled és megmenti legalább őt. Az őrült azonban le akarja lőni őket, és a sebesült Moser meggondolatlanul előbújik, hogy ártalmatlanná tegye az őrültet, de végül végzetes lövést kap a szívébe. Rexet megrázza, hogy gazdája immár halott. A pszichopata gyilkos saját kezével végez magával. Rex sokáig vigasztalhatatlan Moser halála miatt, de ezután megérkezik Brandtner felügyelő.

Hoffmann halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Brandtner meghal, és ezután lesz Hoffmann Rex gazdája. Vidám és jóképű. Ő is meghalt, de ezt a részt soha nem sugározták, mert már túl „horror” volt, ugyanis a szereplő halálát nagyon erőszakosra írták meg, ezért törölték. Ugyanebben a részben Niki Herzog (Elke Winkens) még szerepel, de ő is távozik, mert Marc Hoffmannal (Alexander Pschill) szerették egymást, így nem lett volna képes tovább ott dolgozni nélküle. Ezután Fritz Kunz (Martin Weinek) megkapja társának Erika Heidlt, akikkel az olasz széria elején Lorenzo Fabbri (Kaspar Capparoni) találkozik. A cenzúrázott epizódok magyarázták volna meg, és lettek volna az átvezetői a római részeknek. E nélkül azonban a Találkozás (L'incontro) című epizód előzménye nehezen érthető meg.

Fabbri halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lorenzo Fabbri halála

A tizennegyedik évad második részében veszti életét a „Farkasok közt” (In mezzo ai lupi) című epizódban. Ebben Rex megtanulja, hogy mikor kell jelezni egy cukorbetegnek, ha netán elfeledné az inzulint beadni magának. Csak ott a gond, hogy mindezt egy orosz bűnözővel kell megtennie, méghozzá beépülve. Az oroszt ugyan elkapják a rendőrök, de annak a nőnek, aki Rexet betanította, bombát rejtettek az autójába. Amikor elutazni készül, előtte megkéri Fabbrit, hogy forduljon meg az autójával, aki viszont ekkor a halálos csapda áldozatává válik. Gyorsan utasítja Rexet, hogy helyezze biztonságba a nő kislányát, majd a szeme láttára az autó felrobban.

Tehát a felügyelő halálát úgy írták meg, hogy nem neki kellett volna meghalnia, természetesen a sorozatból szándékosan távozott. Ezután megjelenik Davide Rivera (Ettore Bassi) felügyelő, az új nyomozó.

Az olasz széria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozatnak eddig 178 részét vetítették le. Az olasz szériát 2008-tól forgatják, már a 18. évad is tervben van, amely 2015-ben már adásban is lehet, ugyanis a 17. évad már az olasz csatornákon debütált 2014 márciusában. A 11. évad 1-2. része az olasz sorozat kezdete, amely Rómában és Bécsben játszódik. Erika Heidl és Kunz is nagy szerepet kap e két részben, de a 11. évad 3. részétől már önálló, római nyomozások kezdődnek Fabbrival és Morinivel. A 13. évadban van egy különleges rész, amikor Lorenzo a törvényszéki orvossal, Katiával nyomoz együtt egy hajón: a gyilkos a hajó utasai között van. Morini a 13. évad utolsó, tizenkettedik epizódjában kiszáll a sorozatból (szerepe szerint Milánóba költözik). Morini és Fabbri az utolsó, közös epizódjukban Máltán nyomoznak, egy hamis festmény ügyében.

Helyére a 14. évad 1. részében Alberto Monterosso (Domenico Fortunato) érkezik, ám a páros igen hamar felbomlik, ugyanis a 14. évad 2. részében szörnyű dolog történik: Lorenzo Fabbri meghal, miután felrobban egy autóban. Az évad 3. részében megérkezik Davide Rivera (Ettore Bassi). Ő lesz Rex gazdája és egyben Alberto társa. Mindkét páros főnöke Filippo Gori (Augusto Zucchi, aki kezdetben nem kedveli Rexet, de később megszereti. Nem éppen kedves figura a sorozatban, és Riverával is jobban kivételez, mint Fabbrival. A törvényszéki orvos Katia Martelli (Pilar Abella), akinek tetszett Lorenzo, de a férfi a nő közeledését nem viszonozta, illetve Rex is féltékeny volt rájuk, ezért aztán „szerelmük” nem teljesedhetett be. Érdekességképpen megemlítendő, hogy a nő említést sem tesz Fabbriról, miután meghalt...

A 14. évad 1. részében (Árnyékok) látjuk először Tomaso Bizzarit, aki szintén a rendőrségen dolgozik. Ő is Riveráék segítője. Bizzari valószínűleg vonzódik Katiához, erre utaló jeleket láthatunk a 3. részben.

A 15. évadban Tomaso eltűnik, Davide Riverával együtt. Az utolsó jelenetben, a 15. évad 12. részében (Legami di sangue) csak annyit láthatunk: az édesgyökeret szopogató nyomozó felemeli a kamerához közel a pezsgőspoharát, amikor Monterosso nyomozó 500. megoldott ügyét ünnepli az egész rendőrség. A jelenet alatt az 'Angel on your shoulder' című szám hallható, amely a 14. évad 3. részében bukkant fel először betétdalként, és ez az utolsó megjelenése: Rivera hozta és vitte is el magával - ez a személyiségét idéző szerzemény. (Ez a rész egyébként egy politikus halála körül fonódik.)

A 16. évad nagy fordulatokat okoz a sorozat történetében: a legelső részben érkezik (Festa di Laurea - Az érettségi buli) Marco Terzani, akinek mindjárt az első jelenetében elsősegélyben kell részesítenie Rexet, miután az állatot megkéselték. Mivel Rivera távozására nem adtak magyarázatot, ezért úgy állítják be, mintha Monterosso kutyája lett volna a négylábú nyomozó, és ő adja át Terzaninak. Ezután Terzani és Rex otthona Terzani lakóhajója lesz.

Ebben az évadban láthatjuk utoljára Katia Martellit és Filippo Gorit. A 16. évadból idáig csak 10 rész került leadásra. A 11-12., Jégkorszak című epizód levetítésére 2014. május 23-án került volna sor, de a Rai 2 a bemutató előtt áttette egy eddig ismeretlen időpontra. Ez egy különálló 90 perces film lesz, ahol Rex gazdája Andreas Mitterer (Jürgen Mauer) lesz, egy osztrák rendőr, és az olasz-osztrák határon fog játszódni Meranoban (németül Meran). Azonban a helyszín és a csapat csak ennek a résznek az erejéig bukkan fel, a 18. évad újra ugyanúgy Rómában fog játszódni Terzanival.

A következő 17. évadban Monterosso, Terzani és Rex egy új csapathoz csatlakozik, egy másik rendőrségen, ott tűnik fel Carlo Papini kriminálpszichológus (megformálója Massimo Reale), Annamaria Fiori, az új főnök (Alessia Barela), Laura Malforti, informatikus-titkárnő (Francesca Cuttica), és Sonia Randalli törvényszéki orvos (Daniela Piperno). Az 1. epizódban (Fratelli - Testvérek) egy különös bűnöző után nyomoznak, aki egy Rexre megtévesztésig hasonlító kutyával követi el a rablásokat. Terzani csatlakozik Fiori csapatához, és együtt keresik a tetteseket. A rész végén Rexet majdnem lelövik tévedésből, de a "rossz" kutya elé ugrik, és megmenti az életét. Ennek az epizódnak a végén búcsúznak el Goritól Terzani lakóhajójánál. A 17. évad 11-12. része délkelet-Olaszországban, Pugliában játszódik, ahol Rexet a 3. rész főgonosza Paolo Tarantini megmérgezi, az ellenmérget pedig csak akkor adja oda, ha Terzani segít neki. Végül a felügyelő megmenti kutyáját, és a 17. évad utolsó képkockájában együtt ülnek a tengerparton.

Stockinger saját sorozata, a Rex felügyelő spin-off-ja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Stockinger című sorozatot 1996-97-ben sugározták. Nálunk nem mutatták be. Peter Höllerer két részben is feltűnik, Rex pedig egyben. Stockinger társa Salzburgban Antonella Simoni nyomozónő.

Csapatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapattagok A csapat felállása (rész, évad) Miért bomlott fel?
Richard Moser, Peter Höllerer, Ernst Stockinger, Rex 1-29. rész (1-2. évad)

Stockinger Salzburgba távozik

Richard Moser, Peter Höllerer, Christian Böck, Rex 30-46. rész (3-4. évad)

Mosert meggyilkolják

Alexander Brandtner, Peter Höllerer, Christian Böck, Rex 47-62. rész (4-5. évad) Höllerer elmegy az anyját ápolni
Alexander Brandtner, Christian Böck, Fritz Kunz, Rex 63-91. rész (5-7. évad)

Brandtner meghal és Böck kilép a csapatból

Marc Hoffmann, Niki Herzog, Fritz Kunz, Rex 92-121. rész (8-10. évad) Marc eltűnik, Niki bánatában elmegy, Rex menhelyre kerül
Lorenzo Fabbri, Glandomenico Morini, Rex 122-153. rész (11-13. évad) Morini Milánóba költözik.
Lorenzo Fabbri, Alberto Monterosso, Rex 154-155. rész (14. évad) Lorenzot meggyilkolják.
Davide Rivera, Alberto Monterosso, Tomaso Bizarri, Rex 156-177. rész (14-15. évad) Tomaso és Davide eltűnik.
Marco Terzani, Alberto Monterosso, Rex 178-187. rész (16. évad) Terzani és Monterosso új rendőrségre mennek dolgozni.
Annamaria Fiori, Marco Terzani, Alberto Monterosso, Laura Malforti, Carlo Papini, Rex 190. rész- (17. évad-

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A sorozat 1998. január 5-én indult a TV2-n. Az itt leadott utolsó epizód (Az utolsó meccs, 2. rész) premierje 2009. szeptember 27-én volt. Az M1 2012. január 1-jén sugározta a következő, "A bajnok" címet viselő epizódot.
 • A magyar nézők körében még mindig vitát szül Gedeon Burkhard és Heinz Weixelbraun távozásának oka. A fórumokon szinte minden vetítés során előfordul a kérdés: Mi történt a 7. évad 10. része és a 8. évad 1. része között?

(Egyes hírek szerint volt "Brandtner halála" c. rész, csak ugyanaz lett vele, mint a Hoffman halála c. résszel,(csak egyszer, de többször nem sugározták) mert Brandtner egy robbanásban hal meg.(Nem összetévesztendõ a régi kutyájával, Arkoval.)Böck távozását csak reklámozták, de azt sem vetítették.)

 • A 10. évad csupán 4 részből áll. Eredetileg 5 lett volna a sorozatzáróval együtt, de az túl erőszakos volt (Hoffmann halála), így soha nem került sugárzásra.
 • 2013. március 13-án az M1 a 4. évad 4. részét, Moser halálát vetítette. A 35. perc körül azonban megszakították az epizódot. Ennek az oka Ferenc pápa megválasztásámak bejelentése volt.
 • Az Origo internetes újság 2005-ös visszatekintő cikke szerint Magyarországon a TV2-nek köszönhetően az 1998-as év címerállata Rex felügyelő volt. Gyakran megnyerte a nézettségi sávját egy akkoriban indult RTL Klub-on futó sorozat ellen... ez a sorozat a Barátok közt volt. Ez az információ ma már alapos megdöbbenésre ad okot.
 • 2014. október 15-től naponta vetítettek premier részeket. Ilyenre az elmúlt 16 évben nem volt példa!
 • Viczián Ottó és Haás Vander Péter (Brandtner és Moser felügyelők) magyar hangjai együtt dolgoztak a 16. évad különleges dupla epizódjának, a Jégkorszaknak magyarosításán az MTVA jóvoltából 2014 őszén. Előbbi Rex Mitterer nevű gazdájának hangját adta, utóbbi Malatesta főnököt szólaltatta meg. Az epizódok premierje 2014. november 18-án és 19-én volt az M1-en.

Linkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]