Reset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piros resetgomb egy RISC munkaállomáson

A reset (kiejtés: reszet[1], gyakran rezet, angolosan [ɹiːsεt ']), resetelés vagy reszetelés (egyes kontextusokban újraindítás vagy kinullázás) olyan folyamat, ami egy elektronikai, illetve informatikai eszközt kontrollált módon egy jól meghatározott kiindulási állapotba juttat. Ez szükséges lehet olyan helyzetekben, amikor a rendszer nem működik megfelelően és a szokásos hibaelhárító mechanizmusok nem jártak sikerrel, de minden olyan elektronikai rendszernél is, amelynek szüksége van egy kiindulási állapotra a rendeltetésszerű működéshez, . A legtöbb számítógépen a szoftveres reset lehetősége mellett található reset busz is, ami bekapcsolás után rövid ideig aktív, és az eszközt a kiindulási állapotba hozza. A resetelés a hardver számára kisebb megterhelést jelent, mint a teljes ki- és bekapcsolás (power cycling), mivel nem jár tápelvétellel. Sok számítógépen, főleg régebbi modelleken található a felhasználható által elérhető „reset” gomb (ezt védheti kis ajtó vagy perem a véletlen megnyomástól). A külső csatornán történő távmenedzsment (Out-of-band management vagy Lights Out Management) általában lehetővé teszi a távoli rendszer resetelését is.

Memóriával (állapottal) rendelkező digitális áramkörök (flip-flopok, regiszterek, számlálók stb.) elfogadhatnak reset jelet, aminek hatására egy alapértelmezett állapotba kerülnek vissza. Ez bekapcsoláskor, de más körülmények között is érvényesülhet.

Az a képesség, hogy egy elektronikus eszköz hiba vagy váratlan elektromos zavar esetén automatikusan alapállapotba hozható, különösen fontos a beágyazott rendszerek tervezésénél és programozásánál. Ez jól megfigyelhető mindennapos háztartási eszközöknél, mint amilyenek a televíziók, hifi berendezések vagy autórádiók, melyek hirtelen tápelvétel után is megfelelően képesek működni. Az ilyen eszközökön hirtelen jelentkező, furcsa jelenségeket gyakran megjavítja az eszköz reseteléséhez vezető ki- és bekapcsolás. Ha az eszköz különösen hajlamos a lefagyásra (pl. hordozható médialejátszók), külön reset gombot is kaphatnak. Resetelési lehetőség nélkül a komplexebb eszközök könnyen használhatatlanná válhatnának egy szoftveres lefagyás vagy egy tápelvétel után.

A szoftveres reset (soft reset, szoft reset[forrás?], melegindítás – szemben a hidegindítással vagy hardver resettel) a rendszerszoftver újraindítását, bootolását jelenti a hardver resetelése nélkül – DOS alatt Ctrl-Alt-Del billentyűkombinációval lehetett elérni, Commodore 64-en a sys 64738 BASIC utasításssal.

A reset a Windows Terminal Serverek egy parancsa is. A szintaxis: RESET { SESSION }[2].

A reset továbbá egy BSD/Linux/UNIX parancs is, ami egy konzolt alaphelyzetbe állít. A parancs valójában a tset parancs egy aliasa. [3]

Hasonló parancsok:

 stty sane
 setterm -reset

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reset (computing) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.