Repülős Gizi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Repülős Gizi (valódi neve: Kosztor Sándorné Bodnár Gizella, Miskolc, 1926. október 18. –) gyakorlott besurranó tolvaj. Több mint fél évszázada ismert a rendőrök előtt. Több mint 20 alkalommal ítélte szabadságvesztésre a bíróság, összesen 40 évnyi börtönbüntetést kapott, amiből 17 évet leült. Legutóbb 2011 augusztusában érték tetten Kapuvárott.[1]

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendezett családi körülmények között nőtt fel. Egy baleset következtében agyhártyagyulladást kapott, szerinte ez volt az egyik kiváltó oka egy életen át tartó kleptomán hajlamának.

A „Repülős Gizi” ragadványnév abból ered, hogy az 1950-es évek elején – amikor még Magyarország nagyvárosai között voltak belföldi repülőjáratok, reggel Budapesten felszállt egy gépre, néhány óra alatt Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden vagy Szombathelyen lopott, és az esti járattal visszatért a fővárosba. A 2012. február 16-i a Fábry showban azt mondta, hogy mindez nem igaz.

Amszterdamban, Londonban is lopott. Párizsban ugyanakkor magyarnóta-énekesként futott be karriert.

A sok börtönbüntetés után Budapestet megunva Komáromba költözött, bízva a nyugodtabb körülményekben. 2009 januárjában Komáromban egy családi házba akart betörni, de a ház tulajdonosa észrevette és azonnal riasztotta a rendőrséget. Ezután még többször próbálkozott lopással.[2]

Nagyon kalandos életet élt, volt arra is példa, hogy egy kutya segített megtalálásában.[3] 2007-ben önéletrajzi regényt adott ki.

Könyve[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Horkai József – Martinkó Károly: Repülős Gizi (Népszava, 1989) ISBN 963-322-911-1

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Repülős Gizi nem hagyja abbaIndex, 2011. augusztus 15.
  2. Lásd például: Szabadon távozhatott a rendőrségről Repülős Gizi – Origo, 2011. július 8.
  3. Kutya segített Repülős Gizi elfogásábanOrigo, 2006. november 23.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]