Rent: Bohém élet – Utoljára a Broadwayn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rent: Bohém élet – Utoljára a Broadwayn
(Rent: Filmed Live on Broadway)
2008-as amerikai film
RendezőMichael John Warren (film)
Michael Greif (musical)
ProducerJon Kamen
Justin Wilkes
Alapműa Rent című musical
Műfaj
  • musicalfilm
  • LMBT-témájú film
ForgatókönyvíróJonathan Larson
FőszerepbenAdam Kantor
Will Chase
Renée Elise Goldsberry
Michael McElroy
Justin Johnston
Eden Espinosa
Tracie Thoms
Rodney Hicks
ZeneJonathan Larson
OperatőrDeclan Quinn
VágóEdward Bishop
Josh Pearson
Adam Zuckerman
JelmeztervezőAngela Wendt
DíszlettervezőPaul Clay
Gyártás
GyártóRadical Media
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő152 perc
Forgalmazás
ForgalmazóSony Pictures Releasing
The Hot Ticket
BemutatóUSA 2008. szeptember 24.
magyar 2010. május 27.
Kronológia
Kapcsolódó filmRent – Bohém élet
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rent: Bohém élet – Utoljára a Broadwayn (angolul: Rent: Filmed Live on Broadway, azaz Rent: élő felvétel a Broadwayről) a Rent című musical 2008-as Sony Pictures Entertainment filmfelvétele. A felvételek a darab utolsó Nederlander Theatre-beli előadásán, 2008. szeptember 7-én, illetve egy korábbi, augusztus 20-i előadáson készültek.

Az amerikai és kanadai filmszínházak HD-felbontásban vetítették 2008. szeptember 24. és 28. között.

A Sony Pictures Releasing elnöke, Rory Buer közleménye szerint ez volt az első Broadway-darab, melyet a legfontosabb Észak-Amerikai mozik is műsorukra tűztek.[1] A film 2009. február 3-án jelent meg DVD-n és blu-rayen.

A Rent tizenkét évig futott a Broadwayen, mikor a Sony Pictures Releasing úgy döntött, hogy rögzítik az utolsó előadást. A film végén megjelenik a musical eredeti szereposztása is, akik a záróest résztvevőivel közösen éneklik el a musical egyik legsikeresebb dalát, a Seasons of Love-t (A szerelem évszakai).[2][3][4]

Magyarországon az HBO televíziós csatorna mutatta be először, 2010. május 27-én.[5]

Fogadtatása[szerkesztés]

A Rolling Stone újságírója, Peter Travers írta, hogy „semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor egy színpadra szánt művet élőben látunk. Azonban a Rent filmfelvétele – melyet Michael Grief rendezett a színpadon és Michael Warren a kamerák mögött – még közelebb hozza a történetet. Egyszerűen felvillanyozó. Jon Kamen és a radical.media varázslói a lehető legjobban aknázták ki a nagy felbontású video- és digitális hangtechnikák adta lehetőségeket, hogy még élőbbé tegyék a darabot. Hála a tehetséges operatőrnek, Declan Quinn-nek (Las Vegas, végállomás, Esküvő monszun idején) gyakorlatilag majd’ kiugrik a vászonból… Most először szerte az országban azok, akik eddig nem láthatták a Rentet, és nem láthatták az eredeti szereposztást csatlakozni az újhoz, hogy még egyszer utoljára elénekeljék a színpadon a Seasons of Love-t, most részesülhetnek az élményben.”[3] A Broadway World szerint „a film kellően dinamikus módszer ahhoz, hogy még egy utolsó alkalommal eljuttassák az előadást a közönséghez, szerte az országban.”[6]

Kiadása[szerkesztés]

Egyes régiókódú DVD-n és blu-rayen 2009. február 3-án adták ki a Rentet, míg a második régióban február 21-én.[7][8] Mindkét formátumú lemezen megtalálható a RENT: The Final Days on Broadway című extra videó, mely stáb forgatás előtti napjait és a forgatást mutatja be, a The Final Curtain Call, mely a Seasons of Love utolsó előadásával foglalkozik, a The Wall, mely a színpad híres hátsó faláról szól, melyen több száz üzenetet hagytak és a The Final Lottery, melyben az utolsó jegyek kisorsolásába tekinthetünk be. A bevételek egy részét a National Marfan Foundationnek ajánlották fel.

A blu-ray lemezen számos további extra található. A Home című abba enged bepillantást, hogy alakították át a Nederlander Theatre-t a Rent otthonává, a Castingban pedig Bernard Telsey beszél arról, hogy válogatták ki a színészeket az elmúlt tizenkét évben.[8]

Szereposztás[szerkesztés]

Az eredeti Broadway-szereposztásból csak Rodney Hicks és Gwen Stewart szerepeltek ebben a változatban, és csak Stewart a saját szerepében (bár Hicks eredetileg is játszotta Bennyt, másodszereposztásban). A filmváltozatból Tracie Thoms és Shaun Earl játszotta el újra szerepét. Ebben a változatban az életvédő csoport „Sue”-ját „Lisa”-nak nevezik.

Források[szerkesztés]

  1. Carmike ups the ‘Rent’; Cinemark sings opera (angol nyelven). timesrecordnews.com, 2008. szeptember 19. [2009. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 6.)
  2. Isherwood, Charles: 525,600 Minutes to Preserve (angol nyelven). The New York Times, 2008. szeptember 17. (Hozzáférés: 2008. november 11.)
  3. a b Peter Travers: Hot Ticket: 'RENT,' Live On Stage, Comes to a Multiplex Near You (angol nyelven). Rolling Stone, 2008. szeptember 12. [2008. november 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 11.)
  4. BWW TV EXCLUSIVE: 'RENT:Filmed Live On Broadway' Teaser! (angol nyelven). Broadway World, 2008. szeptember 22. (Hozzáférés: 2008. november 11.)
  5. Rent: Bohém élet - utoljára a Broadwayn (Feliratos változat. HBO Magyarország, 2010
  6. Varley, Eddie: BWW TV:'Rent: Filmed Live On Broadway' Star Justin Johnston's 'Musings of an Angel' (angol nyelven). broadwayworld.com, 2008. szeptember 25. (Hozzáférés: 2008. november 8.)
  7. BWW News Desk: RENT Filmed Live on Broadway Coming to DVD/Blu-Ray 2/3 (angol nyelven). Broadway World, 2008. november 24. (Hozzáférés: 2008. december 20.)
  8. a b Epstein, Ronald: SPHE Press Release: RENT: Filmed Live on Broadway (DVD/Blu-ray) (angol nyelven). Home Theatre Forum, 2008. november 25. [2009. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 20.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rent: Filmed Live on Broadway című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]